Grad Prelog

O projektima na području Grada

E-mail Ispis PDF
Multithumb found errors on this page:

There was a problem loading image http://prelog.hr/images/stories/vijesti/slike_09_09/press_03.jpg
There was a problem loading image http://prelog.hr/images/stories/vijesti/slike_09_09/press_01.jpg
There was a problem loading image http://prelog.hr/images/stories/vijesti/slike_09_09/press_02.jpg

2. rujna

020909.jpgU Gradskoj upravi održana je konferencija za novinare na kojoj su predstavnici gradske vlasti, saborski zastupnici i ravnatelj Uprave za obrt u Ministarstvu gospodarska govorili o projektima na području Grada Preloga koji se sufinanciraju iz državnog proračuna.

Konferenciju za novinare sazvali su gradonačelnik Dragurin Glavina i saborski zastupnik Vladmir Ivković, kako bi upoznali javnost s projektima na području Grada koji se sufinanciraju iz državnog proračuna. Jedan od njih je Gospodarska zona Prelog – sjever.

          -  U sklopu Gospodarske zone Prelog - sjever već djeluje petero poduzetnika koji zapošljavaju oko 300 zaposlenika, a nekoliko investitora ishođuje projektno-tehničku dokumentaciju. Od ukupno 13 građevinskih parcela za ulaganje su preostale još 4 građevinske parcele, a cijela zona je opremljena sa kompletnim infrastrukturnim priključcima na komunalnu infrastrukturu (razdjelni sustav kanalizacije, prepumpne stanice, prometnice, vodovodna mreža, plinska mreža, elektroenergetska mreža sa tri trafostanice, TK mreža, rotor raskrižje te javna rasvjeta). Ukupno ugovoreni iznos ulaganja u zonu je 24.011.171,91 kuna, a stvarna vrijednost izvedenih radova je 22.643.893,88 kuna, za koje je dosad ukupno plaćeno 16.732.342,30 kuna, a od toga je Grad Prelog financirao oko 13.732.342,30 kuna, a 3.000.000,00 kuna Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva. Za platiti je još preostalo 5.911.551,66 kuna. Grad je realizirao kreditno zaduženje za financiranje preostalih dugovanja te će podmiriti iznos od 2.000.000,00 kuna, a za ostatak od 3.911.551,66 kuna očekuje se sufinanciranje od strane Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva – iznio je podatke gradonačelnik Dragutin Glavina.

      press_03.jpg

          Važan projekt je i rekonstrukcija i dogradnja Upravne zgrade Grada Preloga. Upravna zgrada grada Glavna 35, locirana je u najužem središtu grada, te svojim povijesnim arhitektonskim izgledom daje urbanu cjelinu samog središta Grada. Kao tipičan primjer povijesne arhitekture svojim karakterom i položajem unutar sjevernog uličnog građevnog niza Glavne ulice, prati povijesni ritam ulične izgradnje, te, kazao je, daje ovom dijelu centra urbani karakter. Grad Prelog je u okviru programa "Integralni razvoj lokalne zajednice – EIB II" kandidirao projekt  "Rekonstrukcija i dogradnja Upravne zgrade Grada Preloga". Za navedeni projekt između Grada i Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva sklopljen je Ugovor o zajedničkom financiranju izvođenja radova, br. ugovora 03-F-R-0043/08-20 B2, na iznos od 9.500.000,00 kuna (bez PDV). Na temelju javnog natječaja odabran je izvođač radova tvrtka TEAM iz Čakovca, a nadzor obavlja tvrtka M-investa iz Čakovca. Vrijednost radova ugovorenih bez PDV-a  je 5.740.978,64 kuna, a od toga na financiranje Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva otpada 60 posto ugovorenih radova dok Grad Prelog osigurava 40 posto. Kako se radi o starom i dotrajalom objektu, a uslijed nekih nepredviđenih radova u projektnoj dokumentaciji te zahtjevne izvedbe vanjske fasade doći će do povećanja troškova izvedbe te se nadamo da će nas Ministarstvo pratiti i u ovim troškovima.

          - Završetkom ovog projekta samom Gradu će se udahnut vizura uređenog mjesta, a nastavit će se s uređenjem i ostalih zgrada u samom centru Grada, prvenstveno susjedne zgrade Glavna 33, te predlažemo da se za tu namjenu uključi neiskorišten iznos od prvobitno planiranih 9.500.000,00 kuna do stvarno utrošenih sredstava za zgradu Glavna 35. u kojoj će biti smještene sve funkcije centralnog sadržaja – kazao je gradonačelnik. O potrebi izgradnje Sjeverne obilaznice Grada Preloga i drugim investicijama u cestogradnju govorila je predsjednica Gradskog vijeća Terezija Božek.

   press_01.jpg press_02.jpg

          - Svjesni smo da gospodarstvo bez dobrih cesta ne može funkcionirati – kazala je. Gradnja sjeverne obilaznice strateški je najvažniji prioritet Grada Preloga. Želja je da se trajno riješi problem tranzitnog, a naročito kamionskog prometa kroz središte Grada, izgradnjom sjeverne zaobilaznice u dužini 5.8 km, sa priključcima pojedinih naselja u nekoliko točaka. Grad Prelog poduzeo je i određene aktivnosti za rješenje tog problema te je u svoj Prostorni plan ugradio prijedlog sjeverne obilaznice Grada. Sjevernom obilaznicom omogućava se najpovoljniji pristup preloškim gospodarskim zonama i to gospodarskoj zoni Prelog - "Sjever", industrijskoj zoni "Istok", nastavku gospodarske zone Cirkovljan, te spojem na postojeću trasu D-20, na ulazu u Draškovec na planiranom području za razvoj termalnog turizma. Priključenjem županijske ceste 2026 Prelog – Donji Kraljevec na sjevernu zaobilaznicu, osigurava se bolja tranzitna veza graničnog prijelaza Goričan – Donji Kraljevec sa čvorom autoceste kod naselja Sveti Križ, a samim time se izbjegava prolaz tranzitnog prometa kroz najuži centar grada. Tijekom 2007. godine poslan je zahtjev državnog tajniku Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, te predsjedniku Uprave Hrvatskih cesta za uvrštenje sjeverne obilaznice Grada Preloga u program izgradnje. Međimurska županija je uvrstila projekt sjeverne obilaznice u svoje prioritete te dala punu podršku njegovom ostvarenju. Međutim, od strane mjerodavnog Ministarstva i Uprave hrvatskih cesta do danas nije dostavljen odgovor o uvrštenju obilaznice u program gradnje. T. Božek govorila je i o potrebi izgradnje pješačko-biciklističkih staza do Cirkovljana i uređenju ceste Prelog – Sveti Križ. Zamjenik gradonačelnika Ljubomir Kolarek govorio je o radovima na uređenju okoliša crkve sv. Lovre, najstarije u župi, te Trga sv. Lovre u Cirkovljanu. Za projekte su Grad i župa izdvojili 150.000 kuna. Očekuje se i pomoć Ministarstva kulture.

          Jedan od projekata je i dogradnja  Osnovne škole Prelog, koju je Ministarstvo odabralo, da uz pomoć kredita Svjetske banke, dogradi prostor potreban da se iz rada u dvije smjene prijeđe na rad u jednoj smjeni. Grad Prelog je za tu potrebu osigurao zemljište i svu potrebnu infrastrukturu, a vrijednost ukupno darovanog zemljišta sa kompletno uređenom komunalnom infrastrukturom iznosi oko 2.000.000 kuna. Dogradnjom dijela škole sa osam učionica, stvorili bi se uvjeti u kojima bi se razredna nastava mogla odvijati u specijaliziranim učionicama, primjerenim uzrastu i potrebama djece koja ju pohađaju. Predmetna nastava, ali i dio razredne nastave odvijala bi se u postojećem školskom prostoru. Dobivene su sve dozvole potrebne za realizaciju ovog projekta. Na potezu je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa od kojeg se očekuje raspisivanje javnog natječaja za izvođenje radova, te realizacija istog. Posljednja investicija o kojoj se razgovoralo sa saborskim zastupnicima Vladimirom Ivkovićem i Sunčanom Glavak, te ravnateljem Uprave za obrt u Ministarstvu gospodarstva Darkom Horvatom, bila je sanacija deponija Gorice. Grad Prelog proveo je kompletne radove vezane uz sanaciju odlagališta komunalnog otpada Gorice tj. ishodio pravovaljanu građevinsku dozvolu, proveo kompletan postupak javne nabave, odabrao izvođača radova, te sklopio ugovor, a ovih dana dobiven je i dodatak osnovnom ugovoru. Vrijednost radova kompletne sanacije odlagališta komunalnog otpada Gorice je 2.893.703,48 kuna, a da je učešće Fonda 1.302.166,57 kuna, odnosno Grada Preloga 1.591.536,91 kuna, no nažalost Grad Prelog nije u stanju osigurati vlastita sredstva iz ranije navedenih razloga (nemogućnost sanacije kroz odlaganje novog komunalnog otpada) te je upućen zahtjev Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da se iznađe druga mogućnost sufinanciranja, a Grad je predložio nekoliko varijanti financiranja sanacije kako bi taj projekt zajednički i uspješno priveli kraju.

          Saborski zastupnici V. Ivković i S. Glavak te ravnatelj Uprave za obrt D. Horvat najavili su da će se zalagati za sufinanciranje projekata, ne samo u Prelogu, nego i u cijelom Međimurju, bez obzira tko je u kojoj općini ili gradu na vlasti.

 

Statistika

Posjete Sadržajima : 1162050

Trenutno je

Trenutno aktivnih Gostiju: 107 

Kino predstava

rio2

20. travnja (nedjelja) i 21. travnja (ponedjeljak) u 17 sati
RIO 2

noah

20. travanj (nedjelja) i 21. travanj (ponedjeljak) u 20 sati
NOA

Anketa

O povijesti Preloga znam:
 

Detaljni interaktivni plan grada Preloga

detaljni plan

Linkovi

pbz1


gen_next

Brzi linkovi


prekomGKP "Pre-kom" Prelog
Gradsko komunalno poduzeće PRE-KOM; osnovne djelatnosti su zbrinjavanje otpada, parkiranje, pogrebne usluge, te uređenje groblja i javnih površina.

EE Info centar
Informacije o otvaranju EE info centra Grada Preloga za energetsku učinkovitost
www.energosistemi.hr
pikac 2014 Novine "Pikač"
Humorističko-satirički list
1. travnja 2014.
 

prilocki 2014Priločki list
24. prosinca 2013.
 Broj 13

Izbori za europski parlament

Izmjene i dopune Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH za područje Grada Preloga

Sustav navodnjavanja Prelog - D. Kraljevec

Program JAKO


Program regionalnog razvoja i jačanja sposobnosti organizacija civilnog društva u sjeverozapadnoj Hrvatskoj

Vrijeme danas

vrijeme
Izvor: DHMZ

Najnovije vijesti

Fotografija mjeseca

travanj m 

Galerija slika

  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator
  • JoomlaWorks Simple Image Rotator