SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Knjižnica 2017. – Knjižnica i čitaonica Grada Preloga

10.11.2017

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga Knjižnica je 2017. godine, prema odluci Hrvatskog knjižničarskog društva. Nagrada je ravnateljici Knjižnice i čitaonice Grada Preloga Maji Lesinger, uručena u petak 10. studenog, u prostorima Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, a uoči Dana hrvatskih knjižnica. Nagradu je uručila Dunja Holcer, predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva, a svečanost u Prelogu bila je i centralna svečanost obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica u Republici Hrvatskoj.

 

Dan hrvatskih knjižnica obilježava se 11. studenoga, na dan kada je 1960. godine Sabor NRH donio ukaz o proglašenju prvog Zakona o bibliotekama kojim su postavljeni pravni temelji za sustavni rad i razvoj svih vrsta hrvatskih knjižnica, nositeljica razvoja pismenosti i obrazovanja i čuvarica hrvatske kulturne i znanstvene baštine. Hrvatsko knjižničarsko društvo ustanovilo je 2010. godine Dan hrvatskih knjižnica s ciljem bolje vidljivosti i prepoznatljivosti knjižnica i knjižničnih aktivnosti u javnosti, upoznavanja s mnogostrukim i važnim poslanjem i ulogom knjižnica u informiranju, obrazovanju i kulturi pojedinaca i zajednice u cjelini te razgradnje stereotipnih predodžbi o knjižnicama i knjižničarima. Taj dan je prigoda da knjižnice javnosti predstave svoj rad, ali i upozore na probleme s kojima se svakodnevno susreću. Ovogodišnji se Dan hrvatskih knjižnica održava pod sloganom Knjižnica za sve nas. Dođi i ti. Okreni stranicu!“. Tim se sloganom osnivače, korisnike, suradnike i širu javnost želi potaknuti ne samo na promišljanje o tome što knjižnica znači za njih i njihovu zajednicu, već i na zagovaranje širenja i osuvremenjivanje hrvatskih knjižnica kao mjesta na kojima svatko može pronaći potrebne izvore za stjecanje novih znanja i vještina te prostor za susrete sa suradnicima i prijateljima.

 

Dodjeljena je i nagrada za najbolji promotivni film knjižnici, knjižničnim uslugama ili bilo kojoj vrsti promocije knjižnica. U konkurenciji 17 filmova, nagrada je pripala Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile Pazin - Školska televizija s  najvećim brojem glasova na Faceebook stranici Hrvatskog knjižničarskog društva. Svečanosti u Prelogu nazočio je i državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, svima se obratila Sonja Tošić Grlač ispred Međimurske županije, a posebno je zadovoljstvo istakao gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek: „Jedna izreka kaže: Više vrijednih ideja nalazi se u najmanjoj knjižnici na svijetu nego u cijeloj povijesti televizije. Stoga pozivam sve naše građane, male i velike da navrate u našu knjižnicu. Siguran sam da nećete zažaliti. Zahvaljujem se na kraju našim knjižničarkama, Maji i Dominiki, i našem volonteru Hrvoju, na trudu i radu koji su uložili u ovu nagradu. Nagradu na koju sam ja kao gradonačelnik, a vjerujem i cijeli Prelog izuzetno ponosan. Imamo naziv Grad prijatelj djece, krenuli smo u kandidaturu za naziv Prelog grad sporta, a dičimo se sada i Knjižnicom godine. Hvala Vam na tome.“, istakao je gradonačelnik. U glazbenom dijelu svečanosti nastupili su mladi glazbenici, istinski zaljubljenici u međimursku baštinu Lea Šprajc i Neven Kolarić.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr


Bilten

Pretplatite se na bilten:
Prijava Odjava