SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Dan Kalmana Mesarića u Zagrebu

Fotografije uz članak 1
Završeno 16.03.2017 - 24.03.2017
 
DAN KALMANA MESARIĆA   U ZAGREBU
24. ožujka 2017. (petak) u 19 sati
Velika dvorana Matice hrvatske
Ulica Matice hrvatske 2, Zagreb
 
Dani Kalmana Mesarića pokrenuti su 2014. u Prelogu, piščevu rodnom gradu. Osnovna motivacija bila je dvojaka. Prva je bila želja za upoznavanjem Preloga s vlastitim sugrađaninom i poticanje interesa za njegov opus. Zato su započeli s objavom njegovih djela (roman Dravom zlato plovi,  2014. dijalektalna  komedija Gospodsko dijete, 2015. a urbana komedija  I u našem gradu 2016.), uz izložbe, predavanja i promocije. Druga motivacija bila je afirmacija Kalmanova svjetonazora i poetike predstavljanjem kreativnih sugrađana iz Preloga i okolice koji stvaraju poeziju, prozu ili dramu iz pučke poetike. Ta poetika  afirmira svijet oko sebe i upravo u Mesarićevu kraju ima velik broj kvalitetnih ostvarenja.   
Dan Kalmana Mesarića u Zagrebu
Od 2016.  program dolazi i u Zagreb u Maticu hrvatsku, a u sklopu djelatnosti Odjela za kazalište i film, gdje se predstavlja ne samo osoba i djelo Kalmana Mesarića nego i sama manifestacija kao dobar primjer djelovanja u kulturi. Ona na najbolji način pokazuje kako se u današnje vrijeme moguće  oduprijeti medijskoj buci koja nam nameće čudnu sliku svijeta – globalnu, bešćutnu, bezličnu, crnu. Jedino zagovarajući vrijednosti koje volimo i potičući vlastitu sredinu da djeluje možemo upoznati i zavoljeti same sebe i ono dobro u nama. 
Program je doista pokazao da se može djelovati od najmlađih (učenici osnovne škole sami su inicirali programe upoznavanja s piscem ali i tražili uvrštavanje Kalmana Mesarića u lektiru), do uglednih stručnjaka koji su potaknuti na novo čitanje a što je rezultiralo tematom  u časopisu Matice hrvatske Kolo (2/2016), pokretanjem Kazališne scene Kalmana Mesarića, itd. 
Dan Kalmana Mesarića u Zagrebu 2017.
Zato i ove godine organiziramo i Dan Kalmana Mesarića u Zagrebu na koji vas srdačno pozivamo! Na njima ćete čuti kako je to bilo zadržati vlastiti svjetonazor u nesklonim vremenima (Vladimir Lončarević), o urbanoj komediji I u našem gradu koja dokazuje da postoje i Glembajevi sa sretnim krajem (Sanja Nikčević), Ernest Fišer će predstaviti tematski broj Kola koji govori o Mesariću kao plesnom kritičaru, zavičajnom piscu ili teoretičaru i redatelju dok će Mirjana Hržić, osnivačica Dana Kalmana Mesarića govoriti o manifestaciji njezinim počecima, ostvarenjima i planovima. Govornike će „poduprijeti“ Kazališna scena Kalmana Mesarića s izvedbom dijelova komedije I u našem gradu  čije će se izdanje moći i dobiti prilikom promocije.
                                 
                                                dr. sc. Sanja Nikčević, 
                                pročelnica Odjela za kazalište i film Matice hrvatske 
 
PROGRAM:
Vladimir Lončarević: 
Osoba i djelo Kalmana Mesarića ili kako zadržati vlastito uvjerenje
 
Ernest Fišer: 
Kalman Mesarić ili bogatstvo opusa od zavičajnog pisca do plesnog kritičara   (Tematski prilog u Kolu 2/2016.)
 
Sanja Nikčević:
I u našem gradu ili urbana komedija o ljubavi, dolarima i odlukama u životu  
 
Mirjana Hržić:
O Danima Kalmana Mesarića u Prelogu
 
Kazališni program: dijelove iz urbane komedije I u našem gradu izvode članovi Kazališne scene Kalmana Mesarića.   
 
Datoteke uz članak
pozivnica i program 2017- dani KM u matici u zg.pdf    Pozivnica-program-Dani Kalmana Mesarića u Zagrebu 500.42 kB

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr


Bilten

Pretplatite se na bilten:
Prijava Odjava