SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

„Adam“ i „Glumci“ predstavljat će Međimurje na Državnom festivalu kazališnih amatera

15.04.2019

I ove godine Prelog je bio domaćin Festivala kazališnih amatera Međimurja. Festival KAM je u petak prigodnim riječima otvorio gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek. Županijski žiri koji su činili glumac Vid Balog i redatelj Želimir Belić, ujedno i ovogodišnji državni selektor, odgledali su ukupno 21 predstavu te izabrali najbolje koje će u mjesecu svibnju predstavljati Međimurje na Državnom festivalu hrvatskih kazališnih amatera. Ove godine Državni festival održava se u Vodicama od 17. do 19. i od 24. do 26. svibnja. Osim izbora najbolje predstave županijski žiri je kao i prethodnih godina odabrao: najbolju žensku i mušku glavnu ulogu te najbolju mušku i žensku sporednu ulogu, kao i za najboljeg režisera. 

Za najbolju mušku sporednu ulogu, nagrađen je Ljudevit Boščak za ulogu Đure, generalnog direktora hotelskog kompleksa sunce u predstavi „Svečana večera u pogrebnom poduzeću“ u izvođenju KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, a nominirani su bili i Franjo Halabarec za ulogu Jožeka u predstavi „Špek fileki“ u izvođenju KUU „Lipa“ Gornji Mihaljevec, Jan Kočila za ulogu pas Međi u  predstavi „Niti vuka, niti ćuka (Vukojebina)“ u izvođenju HKUU „Sveti Martin“, Ivan Beč za ulogu djeda Bartola u predstavi „Gjezdo je ostalo prazno“ u izvođenju KUD „Katruže“ Ivanovec te Ivan Goran Herman za ulogu poljoprivrednika Mladena Treske Strele u predstavi „Adam“ u izvođenju KD "Štolcer“ iz Čakovca. Nagradu za najbolju sporednu žensku ulogu primile su Anja Zanjko i Martina Roža  za ulogu Paule Balog i Paole Balog u predstavi „Adam“ u izvođenju KD „Štolcer“ iz Čakovca, a u konkurenciji su bile i Jasna Hajdinjak za ulogu Marije, čuvarice groblja u predstavi „Svečana večera u pogrebnom poduzeću“ u izvođenju KUU „Seljačka sloga“ iz Nedelišća, Štefica Kolarić za ulogu Kraljice u predstavi „Predstava o predstavi“ u izvođenju Kazališne scene Kalmana Mesarića, Nikolina Horvat za ulogu Načelnice u predstavi „Niti vuka, niti ćuka (Vukojebina)“ u izvođenju HKUU „Sveti Martin“ te Anita Jagec  za ulogu Bare u predstavi „Kanalizacija“ u izvođenju KUD „Strahoninec“.

Nagradu na najbolju mušku ulogu primo je Dejan Novak za ulogu Glumac 1 u predstavi „Glumci“ u izvođenju Priločke amaterske scene, a nominirani su bili i Boris Velicki za ulogu Mate, direktora pogrebnog poduzeća u predstavi „Svečana večera u pogrebnom poduzeću“ u izvođenju KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, Goran Zadravec za ulogu Čarlija u predstavi „Niti vuka, niti ćuka (Vukojebina)“ u izvođenju HKUU „Sveti Martin“, Neven Matoša za ulogu više uloga: Maćeha, Zeko, Ljutko i Veseljko u predstavi „Snjeguljica“ u izvođenju CEZAM I Dramskog studia DADA i Ivica Mikolaj za ulogu lugara Ratimira Treske Asa u predstavi „Adam“ u izvođenju KD „Štolcer“ Čakovec. Nagradu za najbolju žensku ulogu primila je Asja Vidović za ulogu Snjeguljice u predstavi „Snjeguljica“ u izvođenju CEZAM i Dramskog studia DADA. U konkurenciji za najbolju žensku ulogu bile su i Tamara Zdolec za ulogu Mare u predstavi „Kanalizacija“ u izvođenju KUD „Strahoninec“, Jasmina Rep za ulogu šogorice Mune u predstavi „Z črne zemle ljubav rose“ u izvođenju KUD „Sveti Jeronim“ Štrigova, Barbara Novak za ulogu Glumica 1 u predstavi „Glumci“ u izvođenju Priločke amaterske scene te Kristina Štebih za ulogu Varye Sergeyevne Treske u predstavi „Adam“ u izvođenju KD „Štolcer“ iz Čakovca.

U konkurenciji za najbolju režiju bili su Dejan Buvač za režiju predstave „Adam“ u izvođenju KD „Štolcer“ iz Čakovca i predstave „Svečana večera u pogrebnom poduzeću“ u izvođenju KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, Dejan Novak  za režiju predstave „Glumci“ u izvođenju Priločke amaterske scene, Ivan Novak za režiju predstave „Z črne zemle ljubav rose“ u izvođenju KUD „Sveti Jeronim“ Štrigova, Robert Kos za režiju predstave „Špek fileki“ u izvođenju KUU „Lipa“ Gornji Mihaljevec te Tamara Zdolec za režiju predstave „Kanalizacija“ u izvođenju KUD „Strahoninec“. Nagradu je zasluženo primio Dejan Buvač.

Nagrada za Najbolji dramski amaterski tekst i ove godine dodjeljivala se se prema posebnoj proceduri. Tekstovi koji su prema Pravilima Festivala KAM zadovoljili kriterije poslani su u izvornom obliku na čitanje i selekciju. Članica žirija zadužena za dodjelu nagrade je bila prof. dr. sc. Sanja Nikčević. Nominirani su Đuro Horvat, za tekst predstave „Gjezdo je ostalo prazno“, Sanja Rašan za tekst predstave „Gorka osveta“, Ivan Novak za tekst „Z črne zemle ljubav rose“, Kristina Štebih za „Adam“ te Stjepan Škvorc za tekst „Slučajni susret“. Nagradu je primio Đuro Horvat, za tekst predstave „Gjezdo je ostalo prazno“, u izvođenju Kulturno umjetničkog društva „Katruže“ uz Ivanovca.

 Za najbolju predstavu, nominirane su predstave „Adam“ u izvođenju KD "Štolcer" Čakovec, zatim „Glumci“ u izvođenju Priločke amaterske scene, „Snjeguljica“ u izvođenju CEZAM i Dramskog studia DADA, zatim „Svečana večera u pogrebnom poduzeću“ u izvođenju  KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće te predstava „Špek fileki“ u izvođenju KUU „Lipa“ Gornji Mihaljevec, a kao najbolja, nagrađena je predstava „Adam“ u izvođenju KD "Štolcer" Čakovec. Uz predstavu „Adam“, državni selektor Želimir Belić, kao drugog predstavnika, koji će predstavljati Međimurje na Državnom festivalu hrvatskih kazališnih amatera, odabrao je predstavu „Glumci“ autora Božidara Glavine u izvođenju Priločke amaterske scene. Osim spomenutih nominacija i nagrada županijski žiri dodijelio je i posebne pohvale. Posebnu pohvalu za koreografiju u predstavi „Adam“ primilo je KD „Štolcer“ iz Čakovca, za scenografiju u predstavi „Svečana večera u pogrebnom poduzeću“ nagradu je primila KUU „Seljačka sloga“ Nedelišće, a posebnu pohvalu za lutkarske i scenografske elemente u predstavi „Snjeguljica“ primili su CEZAM i Dramski studio DADA.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr


Bilten

Pretplatite se na bilten:
Prijava Odjava