SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Andrej Plenković upalio plamen Sportskih igara mladih u Prelogu

12.05.2017

21. Sportske igra mladih službeno su otvorene, u petak 12. svibnja, u Prelogu, u Parku Mladosti. Plamen je upalio Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, koji je tom prigodom istaknuo: '' Sportske igre mladih i grad Prelog, u smislu stjecanja statusa grada, gotovo da su vršnjaci. Iza Sportskih igara mladih, ove vrijedne inicijative namijenjene svim mladima, stoji više od 20 godina tradicije. Igre nude mogućnost da svoje vrijeme iskoriste za druženje, razvijanje fizičkih aktivnosti i kroz sport stječu temeljne životne vrijednosti i načela. Želim svoj djeci poručiti da budu kompetitivni, fair, da znaju što je timski duh i korektnost, ali i život s prirodom''. Državna tajnica Središnjeg ureda za sport, Janica Kostelić spremno se odazvala sudjelovanju na ceremoniji: ''Sportske igre su jako pozitivan projekt u koji je uključeno mnogo djece, a potrebno ih je uključiti još više kako bi bili aktivni i izgradili svoj karakter. Prijateljstva koja se steknu u sportu imamo cijeli život.'' Sve prisutne pozdravio je i Predsjednik Organizacijskog odbora Sportskih igara mladih Zdravko Marić: ''Zahvaljujem primarno djeci na povjerenju i sudjelovanju sve ove godine. To nam daje poticaj i snagu da budemo još kvalitetniji, ali i odgovornost da našu djecu usmjerimo u prave vrijednosti sport, toleranciju i fair play. Važno je da ih maknemo od svih negativnih trendova u društvu koji su sve prisutniji. Ovim putem pozivam svu djecu da se i dalje prijavljuju na turnire Sportskih igara mladih, koja su za svu djecu besplatna, kao i odlazak i smještaj na državnim završnicama u Splitu. Ponosan sam i sretan što je u više od 20 godina kroz naš sustav natjecanja prošlo više od milijun sudionika''.

 

Ceremoniji otvaranja su prisustvovali i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Darko Horvat, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i gradonačelnik Grada Preloga, Ljubomir Kolarek, ministar turizma Republike Hrvatske Gari Capelli, međimurski župan Matija Posavec, predstavnici organizacije Sportskih igara mladih iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, te predstavnici Grada Zagreba te Grada Malog Lošinja. U ime svih mladih sportaša sve je pozdravila mlada tenisačica iz Preloga Tamara Balent, dok su baklju u Park Mladosti donijeli Branko Zorko, hrvatski olimpijac u atletici, uz mlade sportaše iz Preloga, Stjepana Hunjaka i Martina Slavičeka, a u pratnji djece iz Rukometnog kluba Prelog i Nogometnog kluba Mladost Komet Prelog. Otvaranje su uljepšale Mažoretkinje Grada Preloga. Uslijedila su, kroz cijelo poslijepodne, natjecanja u atletici, graničaru, košarci i odbojci na pijesku. U programu dodjele medalja najboljima nastupile su mažoretkinje iz Ludbrega, Donjeg Kraljevca i Preloga, a sve je završilo uz veliki vatromet i koncert Crvene jabuke. Turneja radosti Sportskih igara mladih nastavlja nakon Preloga put cijelom Hrvatskom, a najbolji iz Preloga izborili su nastup na državnoj završnici u Umagu i Splitu. .  

 

U središtu djelovanja Sportskih igara mladih su osnovnoškolci i srednjoškolci. Misija je Sportskih igara mladih da kroz druženje i sport promiču zdrav pristup životu i educiraju djecu i mlade od najranije dobi pozitivnim vrijednostima. Kao najmasovnija sportska manifestacija u ovom dijelu Europe pružaju priliku djeci osnovnih i srednjih škola da od travnja do kolovoza besplatno sudjeluju u vrhunski organiziranim natjecanjima u 10 sportova. Sportske igre mladih održavaju se trenutno u 3 države – Hrvatska, Bosna i Hercegovina te Srbija, s namjerom širenja u još veći broj zemalja. U 2016. godini u Hrvatskoj je sudjelovalo više od 60.000 sudionika, u Bosni i Hercegovini natjecalo se gotovo 40.000 djece i mladih, a u Srbiji sudjelovalo je preko 30.000 sudionika. U 21 godinu broj sudionika prešao je brojku od milijun sudionika. Sportske igre mladih nisu samo prepoznate u zemljama domaćinima. One su organizirane pod pokroviteljstvom Međunarodnog Olimpijskog odbora i Europske komisije, a podržane od ambasadora Sportskih igara mladih, javnih osoba koje su prepoznale važnost rada s mladima. Između mnogih istaknutih javnih osoba ambasadorima Sportskih igara mladih postali su: Sir David Richards, Predrag Mijatović, Jose Mourinho, David Beckham, Sven Goran Eriksson, Lennart Johansson, Franz Beckenbauer, Jose Navarro, Arkady Dvorkovich te naš neizostavni Luka Modrić.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr