SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Besplatna projekcija filma "Zoya" uz Dan pobjede

Fotografije uz članak 1
Završeno 09.05.2021 - 09.05.2021

IZVORNO IME: Zoya
REDATELJ: Maksim Brius, Leonid Plyaskin
ŽANR: Drama, ratni
ULOGE: Jean-Marc Birkholz, Wolfgang Cerny, Anastasia Mishina |
TRAJANJE FILMA: 105 minuta

SADRŽAJ FILMA:

Povodom obilježavanja Dana pobjede, 9. svibnja, Udruga ruskog govornog područja u Međimurju „Kalinka“ organizira prigodnu filmsku projekciju, filma Zoja. U studenom 1941. godine, u jeku borbi za Moskvu, u sela u blizini glavnog grada, koja je zauzeo neprijatelj, poslane su sovjetske diverzantsko-izviđačke grupe. Njihov zadatak bio je spaliti naseljena mjesta koja su Nijemci planirali iskoristiti za smještaj u zimskom razdoblju. Jedna od diverzantkinja bila je 18-godišnja Zoja Kosmodemjanska, dojučerašnja učenica koja je kao dobrovoljkinja otišla na front. Prije nego što je otkrivena i uhvaćena, Kosmodemjanska je s drugovima uspjela zapaliti tri kuće u selu Petriščevo. Iako je bila podvrgnuta užasnom mučenju i batinama, ovu mladu ženu nisu uspjeli slomiti. I dok su je vodili na vješala ona nije posustajala, pozivajuće okupljene seljane na borbu protiv neprijatelja.

U sovjetsko je doba Zoja Kosmodemjanska slovila za jednu od najslavnijih heroina Drugog svjetskog rata. Posvećeni su joj deseci pjesama, filmova, priča i poema. Nakon raspada SSSR-a, njezin je lik bio izložen i kritikama. Govorilo se da je Kosmodemjanska bolovala od šizofrenije i da je paljenjem kuća osuđivala ljude na okupiranim teritorijima na smrt na hladnoći. Kako bi stalo na put prekrajanju povijesti, Rusko vojno-povijesno društvo pokrenulo je inicijativu za snimanje novog filma o čuvenoj diverzantkinji pod nazivom "Zoja". "Rusko vojno-povijesno društvo, njegovi suradnci i brojni žitelji naše zemlje znaju za Zoju Kosmodemjansku i njezin herojski podvig. Nažalost, primijetili smo da u posljednje vrijeme mnogi to ne znaju i ne pamte, i da se krenulo čak i s napadima i optužbama. Kao mlada žena ona je u određenom trenutku stala u obranu domovine, mira i naše stvarnosti. Smatramo da smo danas dužni zaštititi je od napada, falsificiranja i blaćenja", rekla je Nadežda Usmanova, rukovoditeljica odjela za informacijsku politiku RVPD-a.

По случаю Дня Победы, 9 мая, Общество русскоязычных  в Меджимурье « КАЛИНКА» организует специальный показ военно-исторической драмы под названием «Зоя». Реальная история о подвиге юной Зои Космодемьянской, которая присоединилась к партизанам добровольцем после начала немецкого вторжения в СССР и была схвачена, замучена и казнена фашистскими оккупантами. В сюжете показана жизнь вчерашней школьницы от выпускного бала до ее героической смерти. Режиссеры фильма Леонид  Пляскин и Максим Бриус, сценаристы Андрей Назаров и Леонид  Пляскин. Сценарий фильма основан на исторических документах и свидетельствах выживших.Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr