SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Bogat program Noći muzeja u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga

27.01.2024

Muzej Croata insulanus Grada Preloga i ove je godine bio dio Noći muzeja, održane u petak 26. siječnja. Muzej u Prelogu predstavio je nekoliko izložbi, vrativši se ovoga puta u prošlost Preloga. Prigodom otvorenja sve su pozdravili ravnateljica Muzeja Croata insulanus Iva Kožnjak te gradonačelnik Ljubomir Kolarek. Stanovnici Preloga kroz duži vremenski period oblikovali su kulturni identitet mjesta satkan od običaja, tradicije i kulturnih elementa. Utjecali su na razvoj mjesta prenoseći tradiciju i znanja s generacije na generaciju. Shodno tome u Noći muzeja mogla se razgledati  izložba pod nazivom „Obrtništvo u Prelogu (od 1900. do 1970. godine)“ te izložba „Arheološki nalazi iz Povijesne zbirke Preloga Muzeja Croata insulanus Grada Preloga“.

Povijest obrta možemo pratiti od postojanja ljudske civilizacije, a velika većina njih danas je nestala zbog pojave moderne industrije ili je prestala njihova djelotvornost. Prelog kao veliko trgovište, kasnije kotar, ističe se bogatom poviješću tradicionalnih zanata koji su nekada bili ključni za gospodarstvo i životnu sredinu. Izložba „Obrtništvo u Prelogu (od 1900. do 1970. godine)“ prati obrtništvo od prvog zabilježenog zanata u Prelogu, daleke 1588. godine, preko njihova kontinuiranog razvoja, pojave cehova, značajnih i među mještanima hvaljenih šoštara, kefara, cimermana, šopara, tišljara, kovača, mlinara, pekara, slastičara, ugostitelja, krojača, tkalaca, do pojave modernih tehnologija, time i fotografa, elektroničkih servisa, mehaničara, sve do industrijskih pogona. Zanimljiv razgovor u Multimedijalnoj dvorani Muzeja Croata insulanus vodilo je Željko Sokač sa sugovornicima Ivanom Gradečakom, Rudolfom Stančinom i Robertom Vargom, tajnikom Obrtničke komore Međimurske županije.

Međimurje je kraj koji je oduvijek privlačio ljude te je tako nastanjen još od prapovijesnog doba. Grad Prelog i njegova okolica danas privlači mnoge, a sudeći prema arheološkim nalazima, nije bilo ništa drugačije ni u prošlosti. Arheološki nalazi iz zbirke datiraju od 7. stoljeća prije Krista pa sve do 19. stoljeća te govore o bogatoj prošlosti ovoga kraja. Iako se radi o slučajnim nalazima, koji nam na žalost ne daju kontekst, ipak govore da su nekada ovim krajem koračali Kelti, Rimljani i rimski vojnici, a kasnije Avari. Dio arheoloških nalaza s ovoga područja upućuje na to da se nije radilo samo o vojnim pohodima, nego je bilo interesa i u mirno doba, o čemu svjedoči prsten koji je pripadao Isusovačkom redu. Muzeju je građu za izložbu  „Arheološki nalazi iz Povijesne zbirke Preloga Muzeja Croata insulanus Grada Preloga“. donirao Dragutin Naranđa, dok su stručni suradnici na istraživanju građe bili Darija Dunjko Manhard i Antonio Manhard.

U sklopu programa Noći muzeja, Muzej Grada Preloga primio je vrijednu donaciju. Župa sv. Jakoba ap.st. iz Preloga te dugogodišnji župnik iz Preloga, prečasni Antun Hoblaj, uz nekoliko prigodnih riječi darovao je reprint izdanje Biblije iz 1630. godine. Ova je Biblija pisana staronjemačkim jezikom, a ukrašena je radovima Matthäusa Meriana starijeg. Tekst Novog zavjeta, otisnut elegantnim fraktur pismom, ukrašen je sa 77 bakroreza u boji, koje povjesničari umjetnosti smatraju jednima od najfinijih ikad stvorenih. Pozlaćene stranice kodeksa sadržane su u tvrdom kožnom povezu sa zlatnim utiskom, metalnim kopčama i kutnim okovom. Djelo je to slavnog Matthäusa Meriana starijeg, koji je u umijeću graviranja možda čak i nadmašio velikog renesansnog majstora Albrechta Dürera. Podrijetlom iz Švicarske, Merian je učio svoj zanat u Zürichu i Francuskoj, a kasnije je osnovao cijelu dinastiju tiskara i gravera u Frankfurtu. Njegovih 77 živopisnih gravura u boji donosi promatraču brojne biblijske priče i odlikuju se svojom izvanrednom umjetnošću, kreativnošću i preciznošću. One su doista mala remek-djela barokne umjetnosti i, zajedno sa spektakularnom naslovnom stranicom bogato ukrašenom zlatom, čine ovu "Bakrenu Bibliju" posebno željnim primjerkom ranonovovjekovnog tiska. Merianovu Bibliju objavili su 1630. nasljednici Lazarusa Zetznera (1551.–1616.), koji je u Strasbourgu osnovao uglednu tiskaru.

U Knjižnici i čitaonici Grada Preloga, iz pera autorice i ilustratorice Galie Zinko, rođene Moldavke, stanovnice Ukrajine, na privremenom boravku u Prelogu, predstavljena je oslikana fantastična novela naziva "Zrinski". Nakladnik izdanja na hrvatskom jeziku je Grad Prelog, a novela je inspirirana lokalnim krajolikom dvorca Zrinski i njegovim povijesnim vladarima. Ovo je Galiin prvi književni uradak jer se prvenstveno bavi ilustracijama za koje redovito osvaja nagrade. Njezine knjige mogu se naći na ruskom i američkom tržištu, te su česte sudionice međunarodnih sajmova knjiga u Frankfurtu, Bologni i  Moskvi. U glazbenom programu sudjelovale su članice Udruge Kalinka, Elizabeta Srpak i Tia Končec.

Manifestaciju Noć muzeja organizirao je Muzej Croata insulanus Grada Preloga u suradnji sa Gradom Prelogom, Knjižnicom i čitaonicom Grada Preloga, Državnim arhivom za Međimurje, Udrugom umirovljenika Prelog, Srednjom školom Prelog te lokalnim stanovništvom. Glazbenim nastupom Noć muzeja u Prelogu uljepšao je pijanist Danijel Oto. Za najmlađe posjetitelje organiziran je program u organizaciji Dječjeg kluba SiMS. Gastro kutak pripremila je Srednja škola Prelog s prezentacijom međimurskih vina Vinske kuće Dvanajščak – Kozol, a dio Noći muzeja i ove godine su bili članovi Zrinske garde Čakovec.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr