SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

„Čavske slikice“ Tome Blažeke i izložba Jelene Kramar u Čehovcu

Fotografije uz članak 11
20.08.2016

U subotu, 20. kolovoza, u Domu kulture u Čehovcu, održano je predstavljanje knjige, zbirke pjesama “Čavske slikice” autora Tome Blažeke te je otvorena izložba slika Jelene Kramar.

 

Prisutnima su se obratili gradonačelnik Grada Preloga, Ljubomir Kolarek, predsjednik Mjesnog odbora Čehovec Matija Strahija, a o knjizi „Čavske slikice“ govorili su Tomo Blažeka, autor knjige, Ernest Fišer, književnik i Franjo Martinez, ispred Matice Hrvatske Ogranak Čakovec. Izložbu Jelene Kramar sa nekoliko je prigodnih rečenica otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Preloga Zdravko Kvakan. Pjesme Tome Blažeke čitali su Dejanira Blažeka i Luka Strniščak, a u glazbenom je programu sudjelovao Župni zbor sv. Juraj u Trnju. Svečanosti su nazočili i ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Goran Gotal, župnik župe Sveti Juraj u Trnju Darko Kelemenić te brojni mještani Čehovca.

 

Tomo Blažeka rođen je u Čehovcu, a u ovoj je knjizi zapisao svoje uspomene na Čehovec. Knjiga je izašla u izdanju Matice Hrvatske Čakovec, a u predgovoru je profesor Ivan Pranjić zapisao: „Čavske slikice Tome Blažeke pisane su slobodnim stihom, nepretenciozno, iskreno, razgovijetno. Knjiga je s puno razloga pisana donjomeđimurskim dijalektom, idiomom autorova rodnog Čehovca koji se kolokvijalno zove Čavec. Pjesnik želi sačuvati sliku svoga mjesta onakvom kakvu je nosi u sjećanju od djetinjstva. To je moguće ostvariti jedino dijalektalnim izrazom. Blažekin ton je narativan, koji put gotovo dokumentaran. Autor, poput kakva etnografa, precizno bilježi detalje života jednog međimurskog sela prije sedamdesetak godina, kakvi još postoje samo u memoriji njegovih vremešnijih žitelja.“

 

Jelena Kramar rođena je u Čehovcu gdje i sada živi i radi. Domaćica je po zanimanju sa završenim krojačkim tečajem. Članica je LUDM – a Prelog. Na svom je likovnom putu samouka, a ona veli uz pomoć dragog Boga jer joj je u snu pružio dugu prekrasnih boja i pokazao joj put nade i izliječenja te se od tada počela likovno izražavati. Do sada je imala samostalne izložbe u Prelogu i Ivanovcu te mnogobrojne skupne izložbe. Svoja djela darovala je humanitarne svrhe. Likovno se izražava u tehnici akvarela, pastela te u različitim kombiniranim tehnikama. Svoj likovni put započela je prije više od dvadeset godina.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr