SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Četvrti Festival nordijskog hodanja i pješačenja

03.06.2018

Pješačenje, a osobito nordijsko hodanje, sve su popularniji oblici tjelesne aktivnosti, budući da imaju brojne korisne učinke kako na fizičko, tako i mentalno zdravlje organizma, a pogodni su za osobe svih dobnih uzrasta. Stoga i ne čudi što je Festival nordijskog hodanja i pješačenja u Prelogu i ove godine privukao brojne poklonike.  Na sportsko – rekreacijskoj zoni „Marina“ Prelog okupili su se članovi brojnih udruga i ustanova iz Međimurja, a već tradicionalno, na festivalu sudjeluju i naši susjedi iz Varaždina – Klub nordijskog hodanja Varaždin i Udruga nordijskog hodanja i pješačenja Drava. Posebno nas veseli što su nam se ove godine po prvi puta pridružili članovi Gradskoga saveza za sportsku rekreaciju Sport za sve iz Osijeka.

Festival je započeo u 9h u prekrasnoj prirodi Sportsko-rekreacijske zone „Marina“ u Prelogu,  gdje su brojni gosti dočekani uz bogat repertoar Puhačkog orkestra Grada Preloga, kojeg vodi prof. Igor Hrustek. Na samom početku, sudionike festivala su pozdravili predstavnici domaćina i organizatora. Ispred Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije skup je pozdravila ravnateljica prim. Marina Payerl-Pal, koja je zahvalila Gradu Prelogu i Turističkoj zajednici na partnerstvu koji s njima već dugi niz godina ostvaruje Zavod za javno zdravstvo, vezano uz promicanje različitih oblika tjelesne aktivnosti, a zahvalila je i brojnim drugim partnerima koji su pridonijeli da festival bude tako uspješan i privlačan.  Prim. Payerl-Pal je još istaknula kako ju posebno veseli što su se festivalu i ove godine  odazvale brojne udruge, ustanove i pojedinci iz  Međimurja, a posebne pozdrave je uputila gostima iz Osijeka i Varaždina. Ispred Grada Preloga, sudionike je s velikom radošću pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki, koji  je izrazio veliko zadovoljstvo što je Prelog, već četvrtu godinu odabran kao domaćin ovog važnog skupa, budući da Grad Prelog brigu za zdravlje svojih stanovnika smatra itekako važnom. Na kraju je svim sudionicima zaželio ugodan boravak u prirodi, te ih je pozvao da razgledaju Gradski muzej i Crkvu sv. Jakoba.

Nakon pozdravnih govora organizatora, Puhački orkestar je odsvirao još nekoliko skladbi, među kojima i poznate međimurske narodne pjesme, a potom je Sara Žvorc odrecitirala pjesmu “V malom Međimorju” autorice Anastazije Anke Balent pod vodstvom mentorice prof. Ivane Samardžija. Program je i ove godine vrlo uspješno vodila Sanela Horvatić iz Udruge mladih EFEKT Prelog. Nakon umjetničkog programa, u svrhu zagrijavanja prije hodanja, uslijedilo je zumba fitness vježbanje, koje je vodila Tamara Šimunić iz Grada Preloga, dok je za tehniku bio zadužen Josip Bermanec. U zajedničko vježbanje su se uključili svi sudionici, oduševljeni koreografijom, koju su vrlo uspješno savladali. Potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje svih sudionika te formiranje grupa po pojedinim rutama.  Nordijsko hodanje i pješačenja je bilo organizirano u 4 rute različitih duljina - od 2 km, 4,5 km, 7 km i 10,5 km. Prve tri rute su krenule u istom smjeru, od „Marine“ do uzletišta Zmajarskog kluba „Rode“, a potom se prva ruta okrenula, te se nasipom uz derivacioni kanal uputila prema Hotelu Panorama. Rute od 4,5 i 7 kilometara su se zaustavile kod Kapelice Sv. Huberta gdje ih je s povješću izgradnje kapelice i spomenika „Dravski vir“ (spomenik  osobama koje su se 1953. godine utopili u rijeci Dravi), upoznao Ivan Gradečak iz Turističke zajednice Grada Preloga. Sudionici rute od 4,5 kilometara su potom krenuli prema Hotelu Panorama, a  rute od 7,5 kilometara prema Ribičkom domu i Restoranu Prepelica, a nakon toga su se uputili prema gradu Prelogu. U Prelogu su uz stručno vodstvo kustosice Ive Kožnjak, prof. razgledali Muzej Croata Insulanus, a potom im je prečasni Antun Hoblaj, župnik Župe Sv. Jakoba pokazao prekrasnu Crkvu Sv. Jakoba. Sudionici te rute, zahvaljujući profesorici biologije Ivani Strbad, imali su priliku upoznati se i s prirodoslovnim osobitostima prostora kojim su se kretali. Za pomoć u slučaju određenih zdravstvenih problema ili ozlijeda sudionika, kojih nasreću nije bilo, bili su zaduženi Matija Mihalković, Valentina Novak, Karlo Mavrin i Tea Vuk, članovi interventnog tima Gradskog društva Crvenog križa Čakovec, a djelatnici Policijske postaje Prelog Policijske uprave Međimurske pobrinuli su se za sigurnost sudionika u prometu.

Najhrabriji sudionici festivala su se odlučili za rutu od 10,5 kilometara, a pješačili su nasipom uz derivacijski kanal HE Donja Dubrava prema šljunčari i potom prema Cirkovljanu, gdje su se okrenuli i uputili prema Prelogu. Sve ture su imale odredište u Hotelu Panorama, gdje je u 12 sati uslijedio zajednički ručak. Za osobe koje su se odlučile za kraće rute hodanja, kao i za druge zainteresirane sudionike, u sportskoj dvorani DG Sport je u organizaciji Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, a u okviru projekta Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske „Korak dalje – usmjerenog unapređenju mentalnog zdravlja i prevenciji te liječenju ovisnosti“ bila organizirana aktivnost “I mozganjem pomažemo zdravlju”. Osim toga, članice Kulturno-umjetničke udruge “Florijan Andrašec” iz Dekanovca – Lucija Tomašek, Paula Blagus, Lana Žerjav i Barbara Petak su organizirale plesnu radionicu pod nazivom “Plesom probudimo duh i tijelo”, kojoj se odazvalo 30-tak sudionika. U isto vrijeme, volonterke Društva naša djeca Prelog Tanja Naranđa i Josipa Strniščak, organizirale su u dvorani  sportske igre za djecu. Ove godine, Festivalu nordijskog hodanja i pješačenja se odazvalo 18 različitih udruga i ustanova. Uz već spomenute goste iz Osijeka i Varaždina, najbrojniji su bili članovi Udruge umirovljenika Prelog i Udruge „Priločko srce“,  potom članovi Udruge umirovljenika Čakovec i Udruge žena Savska Ves, zatim članovi Grupe za nordijsko hodanje Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Udruge žena Donja Dubrava i Udruge žena Strahoninec, korisnici Doma za odrasle osobe Orehovica, članovi Udruge građana Gardruža iz Gardinovca, USR „Sport za sve“ Mala Subotica, Klubova za starije osobe Nedelišće i Rotary kluba Prelog, a pridružili su im se i predstavnici organizatora ovog festivala te brojni pojedinci.

Sudionici festivala su bili jako zadovoljni organizacijom cijelog događaja, a osobito im se dopalo to što su ture hodanja najvećim dijelom prolazile kroz prekrasnu prirodu. Sudionici dviju najdužih dionica su dodatno bili zadivljeni izgledom i uređenjem Grada Preloga te Crkve i Muzeja. Poručili su nam na kraju da se zahvaljuju na gostoprimstvu i da će se svakako odazvati i iduće godine. Kako bi cijeli ovaj događaj protekao u ugodnom raspoloženju, bilie su angažirane brojne ustanove, udruge i pojedinci, čiji nam je doprinos izuzetno važan pa im ovom prigodom najljepše zahvaljujemo! Zahvaljujemo i svim sudionicima festivala na povjerenju i odazivu! 4. Festival nordijskog hodanja i pješačenja u Prelogu organizirali su Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, Grad Prelog, Turistička zajednica Grada Preloga, SRC DG Sport Prelog, Udruga mladih EFEKT, Društvo naša djeca Prelog, Interventni tim Gradskog društva Crveni križ Čakovec, Župa Sv. Jakoba Prelog uz pokroviteljstvo Hrvatskog saveza nordijskog hodanja, a u sklopu MOVE Weeka 2018. godine. Pokrovitelji cijelog Tjedna promicanja tjelesne aktivnosti 2018. godine u Međimurju su bili Gradovi Prelog, Mursko Središće i Čakovec te Međimurska županija, a ovaj događaj su financijski podržali Grad Prelog u slopu NowWeMOVE kampanje, Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske u sklopu projekta „Korak dalje – projekt usmjeren unapređenju mentalnog zdravlja i prevenciji te liječenju ovisnosti“ te projekt „Živjeti zdravo“ sufinanciran u sklopu Europskog socijalnog fonda. Festival nordijskog hodanja i pješačenja održan u Gradu Prelogu 2.lipnja 2018. godine, bio je dio NowWeMOVE kampanje i njezinog središnjeg dijela - MOVE Week, najvećeg paneuropskog društvenog događaja tjelesne aktivnosti i sporta, koji se održao dijem Europe u organizaciji Međunarodne organizacije za sport i kulturu (ISCA) iz Kopenhagena. 

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije        

prim. Marina Payerl-Pal, dr.med., spec. medicinske mikrobiologije s parazitologijom

Rukovoditeljica Djelatnosti za javno zdravstvo i koordinatorica NowWeMOVE kampanje

Renata Kutnjak Kiš, dr.med., spec. epidemiolog         

Rukovoditeljica Djelatnosti za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti

Diana Uvodić-Đurić, dr.med., spec. školske medicine

 

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr