SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Cjelovečernji koncert na udaraljkama u Muzeju Croata insulanus

Fotografije uz članak 1
Završeno 06.10.2023 - 06.10.2023

U organizaciji Doma kulture Grada Preloga i Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Muzej Croata insulanus Grada Preloga, ugostit će glazbenika Filipa Merčepa, a svi posjetitelji moći će uživati u koncertu na instrumentu naziva marimba, odnosno cjelovečernjem koncertu na udaraljkama. Filip Merčep solo recitalom će se predstaviti u petak, 6. listopada, s početkom u 19 sati. Ulaz je besplatan.

Marimba je glazbalo, koji pripada grupi udaraljki s određenom visinom tona. Prenesena je iz Afrike u Južnu Ameriku. Pripada tipu idiofona, a po svojoj konstrukciji slična je ksilofonu, s tim da marimba ima duže i šire drvene pločice što joj daje dublji ton, pa bi se mogla nazvati "ksilofon-bas". Pločice su od ružinog drveta i širine su 4,5 – 6,4 cm. Ispod svake pločice nalazi se rezonantna metalna cijev naštimana na osnovni ton, kao na klaviru. Marimbe imaju široku primjenu u glazbi zapadne i središnje Afrike. Ime potiče od Bantu marimbe ili malimbe, ksilofona. Riječ 'marimba' je odlikovana od ma = 'mnogo' i 'rimba' = jednocijevni ksilofon. Diatonički ksilofoni su uvedeni u Srednju Ameriku u 16. ili 17. stoljeću. Prvi povijesni zapis Maja glazbenika, koji koriste marimbe s rezonatorima od tikve u Gvatemali zabilježio je povjesničar Domingo Juaros 1680. godine.

Filip Merčep umjetnik je širokog spektra interesa i djelovanja. Diplomirao je 2015. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika, a na hrvatskoj glazbenoj sceni aktivno je prisutan još od studentskih dana nastupajući na gotovo svim značajnijim festivalima poput Dubrovačkih ljetnih igara, Osorskih glazbenih večeri, Muzičkog biennala Zagreb, Zadarskog ljeta, Šibenskog ljeta i Splitskog ljeta. Nastupao je s velikim brojem hrvatskih orkestara poput Zagrebačke filharmonije, Simfonijskog orkestra HRT-a, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Puhačkog orkestra OSRH te osvojio neke od najprestižnijih nagrada: «Ivo Vuljević» Hrvatske glazbene mladeži za najboljeg mladog glazbenika, nagradu Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog glazbenika, nagradu Grada Samobora, Yamaha scholarship Award za najboljeg udaraljkaša Muzičke akademije u Zagrebu, 2. nagradu na natjecanju «Universal marimba competition» u Belgiji, 1. nagradu na natjecanju «Boris Papandopulo» u Zagrebu te diskografsku nagradu «Porin» u kategoriji “najbolja interpretacija klasične glazbe”. Filip Merčep posebnu važnost pridaje promoviranju hrvatske glazbe te je uvrštavanjem djela hrvatskih skladatelja u recitale održane u Europi stekao dodatnu naklonost publike.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr