SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Deveta sjednica Gradskog vijeća

Fotografije uz članak 12
09.09.2010
9. rujna

Gradsko vijeće Grada Preloga održalo je 9. rujna svoju 9. sjednicu s 14 točki dnevnog reda.

Gradonačelnik Dragutin Glavina podnio je pod prvom točkom izvješće o svom radu od siječnja do lipnja 2010. godine. Prema Statutu Grada i u skladu s novim zakonskim obvezama gradonačelnik je obvezan dva puta godišnje podnijeti Gradskom vijeću izvješće o radu. To je njegovo drugo takvo izvješće. - Uspješno zaustavljanje negativnih trendova u gospodarstvu i ublaživanje gospodarske krize zadaća je sviju nas, a moguće rješenje uvjetuje donošenje poticajnih mjera i mjera racionalizacije na dvim razinama države. Prema nadležnostima i mogućnostima. Smatram da je najvažnije da svi projekti, koje smo si zacrtali i koji su u realizaciji za 2010. godinu, ne stanu i da ćemo ih moći u većem dijelu realizirati. Vjerujem da ćemo to ostvariti, i da će vrijednost završenih investicija do kraja godine iznositi respektabilni postotak proračuna ostvarenog za ovu godinu.

Na taj način izravno pomažemo očuvanju radnih mjesta, posebno u građevinarstvu - istaknuo je, uz ostalo, gradonačelnik Glavina. Izrazio je zadovoljstvo što je Kolegij gradonačelnika proširen potpredsjednicima Gradskog vijeća, čime je omogućeno da i oporba sudjeluje ne samo u donošenju odluka, nego i u njihovom kreiranju. Izrazio je i zadovoljstvo suradnjom sa svojim zamjenikom Ljubomirom Kolarekom, predsjednicom Gradskog vijeća Terezijom Božek, vijećnicima i Mjesnim odborima. Gradsko vijeće u nastavku sjednice donijelo je odluku o prihvaćanju izvješća o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja i poslovanja Grada Preloga za 2009. godinu, o kojem nije bilo rasprave.

Prihvaćeno je i izvješće o izvršenju proračuna za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine, a donijet je i rebalans proračuna. Proračun grada Preloga smanjen je s 20,3 milijuna kuna na 18,8 milijuna. Rebalans je bio nužan zbog smanjenja prihoda u iznosu od 1,5 milijuna kuna, odnosno za 7,5 posto. Gradonačelnik Dragutin Glavina kaže da su smanjeni prihodi od poreza na dohodak, poreza na promet nekretninama i potrošnju alkoholnih i bezalkoholnih pića, a smanjen je i priljev novca iz državnog i županijskog proračuna.

Unatoč krizi, Grad sve obveze izvršava na vrijeme. - Mjesta za optimizam ima. U predstojećem razdoblju moguć je početak izgradnje nekoliko gospodarskih objekata, pa se planira povećanje prihoda od komunalnog i drugih doprinosa - kazao je D. Glavina. Očekuje se i izdavanje građevinske dozvole za prvu fazu izgradnje toplica u Draškovcu. Vijeće je u nastavku sjednice donijelo više odluka, od izmjena i dopuna programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture i njezina održavanja, do izboru najpovoljnijih ponuđača za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu te prodaje zemljišta na Jugu , na području Gospodarske zone Sjever i u gospodarsko-stambenoj zoni Hemuševec-Draškovec.

Donijeta je i odluka o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Grada Preloga, kojom se predlaže osnivanja dva nova upravna odjela umjesto dosadašnjih četiri. Mjera je to racionalizacije i štednje. Gradska uprava preselit će se u obnovljenu zgradu u Glavnoj 35, gdje će raditi na manje od trećine ukupnog prostora. Ostalo će koristiti državne i županijske službe koje će se tu preseliti, a dio će ići u najam. Želja je da se najmom financira održavanje zgrade. Na početku sjednice održano je aktualnih pola sata, tijekom kojih su pitanja postavili vijećnici Petar Novak, Zdravko Repalust, Davor Sokač, Dragutin Glavina i Marijan Jurčan. Na početku sjednice predstavila se predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Martina Kobal, koja je ukratko iznijela aktivnosti.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr