SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Agrigento toplo ugostio članove Seljačke sloge Prelog i Zrinske garde Čakovec

09.03.2023

Članovi Kulturne udruge Seljačka sloga Prelog te članovi Zrinske garde Čakovec nastavljaju sa svojim nastupima na 75. po redu Međunarodnoj smotri folklora „Mandorlo in Fiore“ u Agrigentu, na Siciliji, predstavljajući kulturu i povijest Preloga, Međimurja i Hrvatske. Agrigento ili Agrigent (do 1927. poznat kao Girgenti na sicilijanskom) je grad u jugozapadnoj Siciliji, oko 4 km udaljen od obale; glavni grad istoimene pokrajine i biskupsko sjedište.

Agrigento sjedi na brežuljkastom krajoliku vrlo blizu južne obale Sicilije, a zbog vrhunskih hramskih ruševina, to je jedan od najugodnijih gradova na Siciliji. Brojne antičke građevine stoje u živopisan kontrast modernim visokim blokovima koji prevladavaju, pogotovo u južnom dijelu starog grada. Osim ovih svjedočanstva antike, tu su i građevine iz oba srednjovjekovna i barokna razdoblja koja su vrijedna posjeta. Plaže su na maloj udaljenosti od hotela Lido San Leone i Porto Empédocle. Glavne turističke atrakcije Agrigenta iz kršćanskog doba nalaze se u sadašnjoj gradskoj jezgri, između željezničke stanice i katedrale. Oni koji datiraju iz davnih vremena su jugoistočno i južno od grada koji se proteže do doline Hramova i šire. Dolina hramova, naveden kao UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, potječe još od 500. pne i sastoji se od niza hramova, groblja i grobnica. Tri hrama u istočnoj skupini stajati zajedno za redom i osvijetljeni u večernjim satima. Najbolje sačuvani od tih, Hram Concordia, rangira se s Hefaaskom u Ateni i klasičnim hramom Hera u Paestumu kao najsavršenijim hramovima u grčkom svijetu; to je najbolje sačuvan danski hram na Siciliji i prenosi mjeru ovih drevnih svetih građevina. Hram je izgrađen oko 425. pr. Kr. U klasičnim proporcijama sa šest stupaca na svakoj od dvije paralelne strane, a 13 na dva druga. Čak i njegovo interijer prati stil koji je bio normu u Grčkoj, bez adituma, koji se obično nalazio na Siciliji iza ćelije. Stubišta lijevo i desno od ulaza u celu dovode do krovne ograde, a zgrada se čuva sve do krova. To je zato što je u šestom stoljeću pretvorena u kršćansku crkvu s ćelijom kao središnjim prolazom, a stupovi su zidani. Crkva je napuštena 1748. godine, a zgrada je obnovljena u izvornom hramu.

Upravo će se u ovoj Dolini hramova održati i završna svečanost ovogodišnje 75. po redu Međunarodne smotre folklora, ili u originalu Mandorlo in Fiore. Fotogaleriju sa svakodnevnih nastupa Kulturne udruge Seljačka sloga Prelog i Zrinske garde Čakovec pogledajte u prilogu.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr