SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Devedeset godina uspješnog rada obilježilo Dobrovoljno vatrogasno društvo Čehovec

02.07.2022

U Čehovcu je, u subotu, 2. srpnja, bilo posebno svečano. Dobrovoljno vatrogasno društvo Čehovec proslavilo je devedeset godina svojeg postojanja i rada.  Vatrogastvo kao stručni, humani, najorganiziraniji i najbrojčaniji dio sustava obrane od požara u Međimurju kontinuirano djeluje od 1875. godine te spada među prvih stotinu hrvatskih i tisuću europskih organizacija s kojima počinje nova vatrogasna povijest u 19. stoljeću. Vatrogasna društva su tijekom povijesti odigrala stožernu ulogu i u naseljima Grada Preloga. Osim svojeg osnovnog poslanja (gašenja požara i pomaganje ljudima, spašavanje imovine itd.), vatrogasna društva su u selima postala i središta društvenog edukativnog i kulturnog života. Vatrogasno društvo u Čehovcu, osnovano je 1931. godine.

Svečanost obilježavanja, započela je dočekom gostiju kod pila sv. Ivana Nepomuka, a nakon postrojavanja, krenulo se mimohodom kroz mjesto Čehovec. Prije početka centralne svečanosti, zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čehovec Velimir Švenda, predao je prijavak glavnom vatrogasnom zapovjedniku Republike Hrvatske Slavku Tucakoviću te saborskom zastupniku i gradonačelniku Grada Preloga Ljubomiru Kolareku. Svečanost se nastavila u Društvenom domu u Čehovcu, gdje je o devedeset godina rada Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čehovec govorio predsjednik Mario Vrbanec. Uz glavnog vatrogasnog zapovjednika Tucakovića i gradonačelnika Kolareka, sve su nazočne pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Preloga i predstavnik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Slavko Štefan te predsjednik Mjesnog odbora Čehovec Matija Strahija. Istaknuta je skora obnova Društvenog doma u Čehovcu, koju će financirati Grad Prelog, a pomoć je u sanaciji obećao i župan Posavec. Svečanosti su nazočili i predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Grada Preloga Željko Poredoš, kao i kum zastave Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čehovec Dragutin Švenda. U drugom dijelu svečanosti predana su odlikovanja, znamenja, povelje i plakete Hrvatske vatrogasne zajednice, kao i posebne zahvale za dugogodišnji rad u društvu.

Brončane medalje Hrvatske vatrogasne zajednice primili su: Marjan Kučinić, Josip Lisjak,  Ivana Lončarić, Sanja Kuhanec, Martina Habuš, Marija Blažeka, Kristina Mustač, Stjepan Rep, Kristina Pigac, Karolina Hlišć, Ivan Kivač i Dino Matić, brončane plemenice Martina Švenda, Dejan Purić, Vanja Novak, Dario Novak, Matija Kuhanec, Marija Kuhanec, Vlatka Kivač, Mladen Kivač, Marko Jeđud, Dejan Habuš i Damir Baranašić, a srebrne su medalje primili Mario Vrbanec, Aleksandar Višnjić, Matija Strahija i Josip Kuhanec. Zlatne medalje Hrvatske vatrogasne zajednice predane su Velimiru Švendi te Mirku Blažeki, a značku vatrogasnog veterana primio je Zlatko Kuhanec. Dobrovoljno vatrogasno društvo Čehovec dodijelilo je i nagradu za sudjelovanje u radu ženske ekipe, koju je primila Mateja Mešnjak, za 30 godina rada u društvu nagrađen je Davor Čavlek, a za dvadeset godina rada u društvu Nikola Habuš i Zoran Kivač. Iskorištena je prilika i za omasovljenje članstva pa je tako pristupnicu Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Čehovec potpisala Nikolina Petković. Pokroviteljima i sponzorima upućena je posebna zahvala za pomoć u radu, ali i pomoć u organizaciji proslave devedeset godina društva. Svečanosti su nazočili i predstavnici brojnih prijateljskih vatrogasnih društava iz Draškovca, Petlovca, Oporovca, Hodošana, Gornjeg Jesenja, Donjeg Hrašćana, Donjeg Mihaljevca, Palinovca, Svete Marije, Palovca, Donjeg Pustakovca, Svetog Jurja u Trnju, Male Subotice, Preloga, Donjeg Kraljevca, Čukovca, Cirkovljana, Čakovca, Goričana, Turčišća i Gardinovca. Nakon svečanosti, uslijedila je tradicionalan vatrogasna zabava, a za glazbeni se ugođaj pobrinuo Mirko Švenda Žiga.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr