SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Duo violina i klavir na daskama Doma kulture u Prelogu

Fotografije uz članak 2
07.06.2019

U vrijeme prije distribucije glazbenih, zvučnih i video zapisa koncerti su glazbenicima bili jedina mogućnost  kojom su predstavljali svoju glazbu, odnosno jedinstvena prilika ljubiteljima glazbe da čuju omiljena im glazbena djela i/ili izvođače. Kako izgleda spoj violine i klavira, pokazale su, u petak, 07. lipnja 2019. godine, u Domu kulture Grada Preloga, Alina Gubajdulina, violina, i Julia Gubajdulina, klavir. Koncert je bio sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a održan je u organizaciji Doma kulture Grada Preloga.Alina Gubajdulina iz Moldavije, dobitnica je brojnih nagrada i diploma na državnim i međunarodnim natjecanjima. Posebno su zapaženi njeni nastupi s komornim i simfonijskim orkestrima. Od 1998. godine živi u Hrvatskoj. U duetu sa sestrom Julijom Gubajdullinom 2008. godine dobitnica je nagrade 41.Tribine Darko Lukić. Član je septeta Ad libitum, kvarteta Giovacchino, Tria Meditteraneo, Zagrebačkog klavirskog kvinteta te suosnivač je Hrvatskog gudačkog kvarteta s kojim 2014. godine dobiva nagradu 47.Tribine Darko Lukić. Usavršavala se kod svjetski poznatih kvarteta, kao što su Vogler kvartet i Alban Berg kvartet. Kao komorni glazbenik nastupa diljem Hrvatske i u inozemstvu na uglednim međunarodnim festivalima. Njezina sestra Julia Gubajdullina svoj prvi veći uspjeh postigla je kao dvanaestogodišnjakinja, nastupivši uz orkestar Moldavijske filharmonije. Uz brojne nagrade, dobitnica je Specijalne nagrade UNESCO-a za posebna umjetnička postignuća. Julia je nastupala uz vodeće simfonijske orkestre, te je pod ravnanjem uglednih dirigenata (V. Doni, M. Secikin, M. Ahmet-Zaripov, Ch. Rehli, E. Leduc-Barom) izvela niz velikih klavirskih koncerata Bacha i Beethovena, Brahmsa i Francka, Schumanna i Ravela, Rahmanjinova i Skrjabina. Od 2005. godine umjetnica živi u Hrvatskoj, radi na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu kao docent za komornu glazbu. Julia Gubajdullina već petnaest godina koncertira u klavirskom duu s Rubenom Dalibaltayanom. Zajedno s njim suosnivač je ljetne škole u Makarskoj gdje održava majstorske tečajeve od 2006. Također je čest gost profesor na seminarima u Hrvatskoj i inozemstvu.

U Prelogu su odsvirale Sonate za violinu i klavir Francis Jeana Marcela Poulenca,  francuskog skladatelja i pijanista, Alfreda Garrievicha Schnittkea rusko njemačkog skladatelja te domaćeg skladatelja Dubravka Palanovića. Izvedba je bila prožeta izvrsnom muzikalnošću, bogatim obimom suzvučja, jasnim kontrastom u dinamici i karakteru, koji  su ujedno i karakteristike vremenskog stila skladbi koje su bile izvođene. Nadalje, istaknuta je briljantna virtuoznost umjetnica. U slušanju glazbenih ukrasa, arpeđo nije se osjećala zahtjevnost izvođenja, već je sve odsvirano jasno i kristalno čisto. Publika je mogla doživjeti svu raskoš zvuka i tišine koju su skladatelji zamislili, a odlične umjetnice uspješno izvele.

Već u petak, 14. lipnja svi ljubitelji glazbe moći će uživati u novoj glazbenoj poslastici. U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga održat će se koncert Tajane Vukelić Peić (harfa) i Marije Lešaja (sopran) Ulaz je slobodan, a koncert je također sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske. Početak koncerta je u 20,00 sati.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr


Bilten

Pretplatite se na bilten:
Prijava Odjava