SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Financijska pismenost kao dječja igra

Fotografije uz članak 14
05.07.2019

U Preloškoj knjižnici se činjenice o novcu pretvaraju u igre i priče kojima se najmlađe podučava financijskoj pismenosti.

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga ovoga je tjedna bila domaćin drugog međunarodnog sastanka projekta br. 2018-1-BG01-KA201-047836 "Priče o blagu stare kornjače", financiranom iz programa Erasmus +. Koordinator projekta je dječji vrtić Leonardo da Vinci iz Bugarskog grada Ruse, dok su partneri na projektu, uz koordinatore i Knjižnicu, vrtići iz Litve, Portugala, Grčke, Italije i Rumunjske. Dvadeset odgojitelja, studenata i knjižničara zajedno stvaraju edukativne igre i didaktičke materijale s temom financijske pismenosti za djecu u dobi od 3 do 7 godina. Dječja dob na koju je ovaj projekt fokusiran, čini ga jedinstvenim u županiji ali i cijeloj državi. Naime, ne postoje slični projekti financijske pismenosti koji za svoju ciljnu skupinu imaju predškolce i djecu mlađe predškolske dobi.

Finalni produkti projekta su metodički i didaktički priručnici, interaktivne taktilne knjige, animirane priče i zoom igre, prevedene na osam jezika, uključujući i engleski, koje će učitelji i odgojitelji te knjižničari moći besplatno koristiti u svim aktivnostima. Projekt završava 2020. godine, a preloškoj knjižnici u provođenju aktivnosti pomažu pridruženi partneri Dječji vrtić Fijolica i Osnovna škola Prelog. Goste je na početku sastanka pozdravio gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek, koji je istaknuo važnost projekta i financijske pismenosti u modernom dobu, a posebno u poduzetničkom okruženju u kojem djeca iz Preloga odrastaju te zaželio svima ugodan boravak u gradu. U sklopu sastanka, gostima je predstavljena izložba didaktičkih igra nastalih na temu financijske pismenosti. Eksponate su izradile studentice predškolskog odgoja Učiteljskog fakulteta odsjeka u Čakovcu i pripravnice u DV Fijolica pod mentorstvom odgojiteljske savjetnice Nataše Novak iz koja je održala i kratko predavanje. Prikaz izrade mekih taktilnih slikovnica i demonstraciju praktičnog rada održala je posebna gošća sastanka, dječja književnica i ravnateljica Narodne knjižnice Virje, Ivanka Ferenčić Martinčić. Knjižnica i čitaonica Grada Preloga ovim putem zahvaljuje svim pridruženim partnerima na projektu, volonterima, predavačima, studentima te gradskim institucijama na potpori i pomoći u organizaciji i provedbi sastanka.

Tekst: Maja Lesinger, ravnateljica KIČ Prelog

Fotografije: Silvio Benč

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr


Bilten

Pretplatite se na bilten:
Prijava Odjava