SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Gastromanci iz Srednje škole Prelog u subotu zaposjeli Čakovec

Fotografije uz članak 9
23.05.2022

„Jezoš, kakvu ste to nevolu naprajli, celoga groda ste okuperali!“  rekla je kroz smijeh jedna od brojnih posjetiteljica subotnje 7. Gastromanije Srednje škole Prelog organizirane na Trgu Republike u Čakovcu. I doista, dio čakovečke šetnice „od  vure do parka“ bio je preplavljen prepoznatljivim bijelo-žuto-plavim majicama i šarenim štandovima na kojima su učenici Srednje škole Prelog, potpomognuti svojim nastavnicima i ravnateljem Tomislavom Gregurom pokazali što znaju i umiju. A da SŠP-ovci uistinu puno toga rade, znaju, žele i mogu, nije se bilo teško uvjeriti:  spremili su bograč, radili koktele, slagali „za prigristi“ zalogajčiće, nudili kolače, makovnjače, orehnjače, rogače, desertne kreme u čašicama i drugo. Demonstrirali su rad učeničke zadruge „Drava“, objasnili „zašto je u mesara uvijek puno para“ jer su  kao i kuhari, konobari, pekari i slastičari na tržištu rada traženi „k'o suho zlato“ , a  plaće im nisu više male kao nekada. Turističko-hotelijerski komercijalisti pokazali su kako je njihovo zanimanje „san snova“ jer su osposobljeni za rad u svim dijelovima ugostiteljskog objekta – od kuhinje i restorana, do recepcije i menadžmenta. Uče i poslove putničkih agencija, a zahvaljujući brojnim Erasmusima, puno putuju Europom, kao uostalom i cijela Srednja škola Prelog. Bio je tu i štand ekonomista koji su u ovoj školi pravi mali poduzetnici jer sami stvaraju i prodaju svoje ekoproizvode poput vrećica i šalica te uče brojne vještine tražene (i) dalje na tržištu rada. Naime, ne postoji ni jedna ni privatna ni javna tvrtka koja ne treba usluge i znanja ekonomskih tehničara.

U SŠ Prelog je i razred opće gimnazije, a njeni polaznici su radionicama iz matematike, psihologije, biologije, geografije, stranih jezika i drugih nastavnih predmeta pokazali koja sve znanja usvajaju kako bi se što uspješnije kasnije upisali na željene fakultete. Fakultete bez problema upisuju i preloški hotelijeri i ekonomisti. U prilog tome idu brojni bivši učenici te škole koji danas imaju diplome različitih sveučilišta i veleučilišta te su uspješni u svojim zanimanjima i s diplomama u ruci. Neki od njih, u ime dobrih starih vremena,  posjetili su subotnju Gastromaniju i s velikom radošću prisjetili se godina provedenih u toj školi.

„Škola s velikim srcem“ ili „Svaka bi mama SŠP-ovca za zeta“ tek su neke od parola koje su sadašnji i bivši učenici ispisali, a SŠP-ovci iskoristili za Selfie kutak. Bilo je i nagradnih igara poput „Najbržeg prsta“ i „Uradi sam svoj koktel“ kojima su brojni, naročito mladi posjetitelji bili oduševljeni i s guštom u njima sudjelovali. Rezbarilo se i povrće i voće, ukrašavale su se torte, igrale pitalice, informiralo o upisima itd. Impresivan je bio i štand sa svim uspjesima škole u protekloj školskoj godini. Mnogobrojne medalje, diplome, pohvale i odličja krasile su stol, zajedno s desecima slika s brojnih Erasmus projekata. Uz sjajnog voditelja, nastavnika Zorana Tomašića građanima se predstavio i „Školski bend“, a uz pjesmu bilo je i plesa.  Cjelokupnu manifestaciju i ove je godine koordinirala prof. Sanja Kovačić, a realizirana je u velikoj sinergiji Škole koja je i ovaj put pokazala da su zajedništvo, pozitivizam i  ljudska toplina njene ključne vrijednosti. Znanje, vještine i sposobnosti su neupitne, baš kao i volja za rad i ljubav prema struci. Uz SŠP-ovce, za odličnu realizaciju 7. Gastromanije veoma su zaslužni i djelatnici Turističke zajednice Grada Čakovca, koji su svoj dio posla odradili iznimno profesionalno. Posebna atrakcija događanja bio je posjet Zrinske garde Čakovca, gradonačelnice Ljerke Cividini, direktora TZ Međimurske županije Rudija Grule i brojnih drugih uglednika iz javnog i gospodarskog života našeg kraja.  Osim posjetiteljima, zahvaljujemo i svim medijskim kućama koje su Gastromaniju popratile i ovjekovječile riječima i slikom. Vidimo se, nadamo se, i iduće godine!

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr