SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Mala mjesta, velike ideje: Budi od riječi, čitaj!

13.06.2022

Knjižnici i čitaonici Grada Preloga pripala je čast da u petak 10. lipnja 2022. godine bude domaćinom okruglog stola pod nazivom „Potencijali razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja“. Organizatori ovoga skupa su Hrvatsko knjižničarsko društvo i Komisija za čitanje, dok ga sufinancira Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Partneri su Knjižnica i čitaonica Grada Preloga i American Corner Zagreb.

Skupu je ispred Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske prisustvovala Maja Zrnčić, te knjižničarska savjetnica za narodne knjižnice u Hrvatskom zavodu za knjižničarstvo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu Dunja Marija Gabriel. Naravno prisutni su bili mnogobrojni ravnatelji knjižnica iz cijele Hrvatske, kolege knjižničari i ravnatelji partnerskih institucija.

Razvojni projekt Potencijali razvitka manjih mjesta i gradova promicanjem knjige i čitanja s uporištem u Nacionalnoj strategiji poticanja čitanja, temelji se na uvjerenju da razvijena kultura čitanja nije i ne smije biti privilegij stanovnika velikih gradova i sredina. Knjižnice u malim mjestima prepoznajemo kao važne nositelje kulturnog života lokalne zajednice, nezamjenjive u provedbi Nacionalne strategije poticanja čitanja.

S obzirom na to da su knjižnice u malim mjestima glavni, a ponekad i jedini pokretači i nositelji kulturnog života lokalne zajednice, izuzetno su važni za aktivnosti poticanja i promicanja čitanja u društvu, no ponekad su njihovi potencijali nedovoljno prepoznati u knjižničarskoj zajednici na nacionalnoj razini . Ovaj skup i njegova pokretačica, predsjednica Komisije za čitanje Arijana Herceg Mićanović to nastoje promijeniti, te su u tu svrhu prisutnima uživo i putem online platforme ponuđeni inovativni i relevantni predavači sa zanimljivim temama i radionicama. Uvodna predavanja su predstavili Maja Zrnčić, Filip Živaljić i Maja Lesinger dok su radionice izvodile Anđelka Blažević, Ivanka Ferenčić Martinčić, Lucija Miškić Barunić i Ana Peranić. Prisutni knjižničari su predstavili i svoja posterska izlaganja koja su dostupna na poveznici: https://issuu.com/kicprelog7/docs/virtualna_izlozba_posterskih_izlaganja

Za glazbeni program se pobrinula poznata lokalna kantautorica, etnologinja i čuvarica baštine Lea Šprajc koja je otpjevala nekoliko međimurskih pjesama.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr