SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Ljeto ribe uz Dravu upotpunit će proslavu Dana Općine Sveta Marija

Fotografije uz članak 1
Završeno 05.08.2023 - 06.08.2023

Općina Sveta Marija uz blagdan Velike Gospe 15. kolovoza slavi i Dane općine Sveta Marija od 30. srpnja do 15. kolovoza. Uz pregršt događanja, jedan od najvećih i najviše prepoznatljivih događaja toga kraja je i „Ljeto ribe uz Dravu“. Riječ je o turističkoj, sportskoj i kulturno-tradicijskoj manifestaciji koja iz godine u godinu privlači mnogobrojne posjetitelje. Tradicionalno se manifestacija održava tijekom dva dana uz Derivacijski kanal „HE Dubrava“, u koji utječe zarobljena Drava iz Jezera „HE Dubrava“. Pod organizacijskom palicom Općine Sveta Marija te Športsko-ribolovnog društva „Klen“ iz Svete Marije, druženje i natjecanja u ribolovu održavaju se kod ribičkog doma Klen više od 20 godina. Upravo je i to područje bilo domaćin Svjetskog prvenstva u ribolovu na plovak 2014. godine te 39. svjetskog ribolovnog prvenstva za klubove 2019. godine.

Posjetitelji manifestacije uživat će u bogatoj enogastronomskoj ponudi, a mnogobrojni ribolovci i majstori okušat će se u spravljanju fiš paprikaša. Članovi KUD-a „Ivan Mustač-Kantor“ iz Svete Marije proteklih su godina upotpunili ugodnu atmosferu svojim aktivnostima, a tako će biti i ove godine kada će u nedjelju, 6. kolovoza, izložiti tematska djela i etno zbirku. Predstavljanjem djela svojih vrijednih ruku, članice Udruge „Svetomarska čipka“ prikazat će tradiciju ručnih radova destinacije, od kojih svetomarska čipka, uvrštena na popis nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske, oduzima dah zamršenim uzorcima. Također će biti izložene i slike poznatog svetomarskog slikara Franje Mustača Medarovog.

Manifestacija će se održati 5. i 6. kolovoza 2023. godine uz Derivacijski kanal „HE Dubrava“, odnosno u prostorijama ŠRD-a „Klen“ Sveta Marija.

 

Program „Ljeta ribe uz Dravu“:

05.08.2023.- subota

- od 12 sati - otvorenje ribičko natjecanje u lovu ribe udicom na plovak

- od 15 sati - gađanje zračnom puškom, natjecanje u pikadu i visećoj kuglani

- od 20 sati - proglašenje pobjednika u lovu ribe udicom na plovak i u igri pikado

06.08.2023.- nedjelja

- od 07 sati - lov ribe hranilicom na dno FEEDER

- od 09 sati - nastavak natjecanja u gađanju zračnom puškom, u pikadu i kuglani

- izložba tematskih djela i etno zbirke koju izlaže KUD „Ivan Mustač-Kantor“ Sveta Marija

- prezentacija izrade svetomarske čipke koju će provoditi članice Udruge „Svetomarska čipka“

- izložba slika svetomarskog slikara Franje Mustača

- izložba ribolovne opreme i pribora

- od 10,00 sati - prezentacija izrade mušice i prezentacija pribora za mušičarski ribolov- Danijel Vrbanić

- od 16,00 sati - besplatna podjela fišpaprikaša prisutnim gostima- kuhari ŠRD „Smuđ“ Križnica

- proglašenje rezultata u lovu ribe hranilicom na dno FEEDER

 - proglašenje rezultata u gađanju zračnom puškom.

Manifestacija „Ljeto ribe uz Dravu“ uključena je u projekt „Ljetni gušt na Dravi – Drava Summer Chill“. Projekt je to koji promovira tradicionalne i rado posjećene manifestacije povezane s rijekom Dravom: Dane zlata i starih zanata u Donjem Vidovcu, Lov na labuđe pero u Prelogu, Ljeto ribe uz Dravu u Svetoj Mariji te Dane Dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje u Donjoj Dubravi. Tako će se unaprijediti četiri sfere zajedničkog turističkog proizvoda iz Sporazuma „Dravsko blago“ – baština, sport i rekreacija, enogastronomija i kultura. Sporazum o projektnom udruživanju naziva „Dravsko blago“ potpisale su Turistička zajednica Grada Preloga, Općina Sveta Marija, Općina Donji Vidovec i Općina Donja Dubrava s namjerom razvoja i unapređenja turističkih proizvoda vezanih uz rijeku Dravu.

Izvor: Turistička zajednica Grada Preloga.

                                         

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr