SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Održana dvodnevna radionica o sustavu ETIS za turističke djelatnike

15.04.2022

U ponedjeljak i utorak (11. i 12. travnja 2022. godine) u multimedijalnoj dvorani Poduzetničkog centra Prelog održana je dvodnevna radionica za turističke djelatnike pod nazivom „Održivi proizvodi kontinentalnog turizma utemeljeni na ETIS pokazateljima“. Na početku, okupljene je u ime Grada Preloga pozdravio pročelnik Upravnog odjela za razvoj Grada i projekte Miroslav Hržić. Stručnjaci s Instituta za turizam, dr. sc. Izidora Marković Vukadin, dr. sc. Sandra Ćorak te ravnatelj Instituta doc. dr. sc. Damir Krešić u dva su dana turističkim djelatnicima i drugim zainteresiranim osobama prenijeli spoznaje o Europskom sustavu pokazatelja za turizam (eng. European Tourism Indicators System) te govorili o važnosti mjerenja održivosti turizma i sustavima za takvo mjerenje, upravljanju resursima u turizmu s naglaskom na prirodne resurse, upravljanju turističkim destinacijama bogatim hidrografskim resursima s naglaskom na prekogranične destinacije,  destinacijskom menadžmentu u funkciji razvoja posebnih oblika turizma te metodama mjerenja kvalitete upravljanja turističkom destinacijom.

ETIS zapravo predstavlja sustav uspostave praćenja i upravljanja (monitoring and management) za informirano upravljanje destinacijama. Europska komisija uspostavila je taj sustav kao dobrovoljni alat 2016. godine, a na području Republike Hrvatske jedina destinacija koja ga kontinuirano uspješno provodi je Mali Lošinj. Radi se o implementaciji niza pokazatelja, kompleta alata, suradnje među svim dionicima u turizmu na području destinacije, ali i raznih sustava i skupa podataka s ciljem davanja informacija za donošenje boljih upravljačkih odluka i utjecaja na upravljačke politike u turizmu.

Među tridesetak polaznika radionice našli su se predstavnici jedinica područne i lokalne samouprave, javnih ustanova, udruga, gospodarskih subjekata, ali i studenti i umirovljenici. Radionice su odlično zaokružene primjerom provedbe projekta akronima AQUA ADVENTURES na obali Dubravskog jezera koji predstavlja razvoj održivog turističkog proizvoda na području Grada Preloga. Spomenuti projekt sufinancira Europska unija iz programa INTERREG V-A Program suradnje Mađarska-Hrvatska 2014-2020.

Sadržaj je isključiva odgovornost Grada Preloga i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.

                                                                                                                        

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr