SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Otkriven spomenik Ivanu Sokaču u Oporovcu

07.12.2019

Ivanu Sokaču, poginulom hrvatskom heroju iz Domovinskog rata, otkriven je, u subotu 7. prosinca, spomenik na novouređenom trgu, ispred odmorišta za bicikliste u Oporovcu. „Sigurno najveći heroj za sve nas Varaždince i Ludbrežane, pripadnike 104. brigade Zbora narodne garde Hrvatske vojske Varaždin, čovjek koji nas je vodio u pobjedu“, riječi su to kojima je Vladimir Leskovar, predsjednik Kluba varaždinskih branitelja 1991.-1995. Varaždin opisao Ivana Sokača. Hrvatski branitelj, pukovnik Ivan Sokač, bio je zapovjednik 104. brigade koji je aktivno sudjelovao u obrani Hrvatske sve do ranjavanja, od posljedica kojeg je preminuo 1991. godine.  Uz Vladimira Leskovara, svim su se prisutnima obratili i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak. Župnik iz Draškovca Matija Vonić predvodio je kratku molitvu, dok je glazbom, svečanost otkrivanja spomenika uljepšao Mirko Švenda Žiga. Svečanosti su nazočili i zamjenik predsjednika Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki, zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan, predsjednik Mjesnog odbora Oporovec Damir Dominić te predstavnici braniteljskih udruga s područja Grada Preloga, Međimurske i Varaždinske županije. Spomenik su otkrili članovi obitelji Sokač, a Mario Sokač, je ispred obitelji, zahvalio na poštovanju kojeg se i ovom prilikom pokazalo prema žrtvi njegova oca.

Ratni put Ivana Sokač

Krajem prosinca 1991. godine, nastojeći odbaciti neprijatelja što dalje od Pakraca u akciji „Alfa“ poginuo je heroj Domovinskog rata i zapovjednik 104. varaždinske brigade Hrvatske vojske – pukovnik Ivan Sokač. Rođen je 1945. godine u malenom međimurskom selu Oporovcu kraj Preloga. Nakon što je u Zagrebu završio srednju školu za željezničara zaposlio se kao prometnik u Budinšćini. Početkom 70-ih se zaposlio u Teritorijalnoj obrani koja je formirana koncem 60-ih godina kao dio oružanih snaga SFRJ. Sokač je ondje napredovao sve do mjesta pomoćnika zapovjednika u Štabu Teritorijalne obrane Operativne zone Varaždin. Kao dio velikosrpskih planova, uoči agresije na Hrvatsku, 1990. godine razoružana je Teritorijalna obrana SR Hrvatske. Iste godine Sokač je premješten u operativni odjel na mjesto operativca. Do sredine 1991. godine radio je u Teritorijalnoj obrani usporedno djelujući ilegalno u formiranju i opremanju prvih vojnih postrojbi na području tadašnje Zajednice općina Varaždin. Kada je u ljeto 1991. osnovana 104. brigada Zbora narodne garde, Sokač se otvoreno stavio na raspolaganje Republici Hrvatskoj. U novoosnovanoj brigadi postavljen je za pomoćnika zapovjednika za logistiku. S činom rezervnog majora i stečenim vojnim znanjem i iskustvom znatno je doprinio ustrojavanju brigade, a njegove vještine do osobitog su izražaja došle u rujnu 1991. kada su se odigrale bitke za vojarne u Varaždinu i Međimurju. U naoružavanju brigade osvojenim oružjem znatnu je ulogu imao upravo Ivan Sokač. Nakon toga brigada je bila spremna za nove izazove, a kao najveći pred nju je postavljen zadatak obrane Pakraca i okolice.

104. brigada HV-a se krajem listopada i početkom studenog raspoređuje na područje Pakraca, zauzimajući taktički bitan prostor između Kukunjevca i Dereze, dva snažna neprijateljska uporišta. Upravo u tom koridoru prijetilo je okruživanja Pakraca, što se već i dogodilo. Ivan Sokač, osim u obrambenim djelovanjima, istakao se i u većini oslobađajućih akcija hrvatskih snaga na pakračkom području. Tako je sudjelovao u nažalost neuspješnom pokušaju oslobađanja Kukunjevca krajem listopada, u oslobođeni Lipik predvodio je prvu grupu vojnika 104. brigade koji su trebali zaposjesti položaje te u stavljanju šume Zukva pod kontrolu hrvatskih snaga. Tijekom, oslobađajućih akcija hrvatskih snaga, 21. prosinca 1991. zapovjednik 104. brigade HV-a Ivan Rukljić podnosi ostavku na mjesto zapovjednika, a istu general Martin Špegelj, Glavni inspektor obrane Republike Hrvatske, prihvaća te Ivan Sokač postaje zapovjednik 104. brigade Hrvatske vojske. Kao zapovjednik predvodi svoje ljude u oslobađanje Dereze te u akciji „Alfa“. Tijekom akcije „Alfa“, hrvatske snage nisu uspjele ovladati Kragujom pa je Ivan Sokač osobno organizirao prebacivanje snaga ivanečke 2. bojne 104. brigade kako bi se zatvorio lijevi bok napada i spriječila opasnost presijecanja snaga u nadiranju. Osobno je u vozilu prevodio svoje vojnike koji u koloni vozila na križanju Kragujskog i Šeovačkog puta nailaze na neprijateljski tenk. Tenk odmah djeluje i na mjestu usmrćuje Ivana Sokača, zapovjednika 104. brigade, Juraja Brlenića i Slavka Smiljana, pripadnike 104. brigade te Zorana Tarbuka, pripadnika 76. bataljuna. U istom trenutku snage 76. bataljuna u Šeovici pretrpjele su velike gubitke pa je akcija završena i krenulo se u povlačenje. Tijelo Ivana Sokača ostalo je na području pod neprijateljskom kontrolom i razmijenjeno je tek 12. siječnja 1992. godine. Iza sebe ostavio je suprugu i dvojicu sinova.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr


Bilten

Pretplatite se na bilten:
Prijava Odjava