SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Otvorena izložba Slavka Stolnika iz kolekcije Vladimira Malogorskog

16.05.2024

Međunarodni dan muzeja u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga obilježen je 16. svibnja, u velikom tonu, uz 85. godina ljubavi prema životu i umjetnosti najvećeg hrvatskog kolekcionara umjetnina Vladimira Malogorskog. Zahvaljujući ovom velikodušnom čovjeku u Muzeju Croata insulanus posjetitelji imaju prilike vidjeti djela slikara, kipara i narodnog medicinara Slavka Stolnika.

“Slikam kak mi boja govori. Da se dobije ljepša poezija. Ako npr. upotrijebiš samo sivu boju, ili ako oponašaš sve kao što je u prirodi, onda to uopće nije interesantno. Onda vidiš samo istu takvu prirodu. Na mojim se slikama stvara jedna pjesma. A svaka je pjesma iznad našeg govora, mislim, nešto drugo. Takva je i boja. Međutim, boje treba znati složiti tako da one čovjeka uzbude, potresu, razvesele". Tako je govorio Slavko Stolnik,  rođen 11. lipnja 1929., Voći Donjoj u Hrvatskom zagorju, ubijen s noći 16. na 17. svibanj 1991. u njegovoj kući u Voći Donjoj.

Ernest Fišer prilikom otvorenja izložbe Slavka Stolnika iz Zbirke Vladimira Malogorskog, 2007. godine rekao je: „Jedan od rijetkih dokazanih prijatelja Slavka Stolnika ostao je i nakon njegove smrti uspješni varaždinski gospodarstvenik Vladimir Malogorski, po struci diplomirani inženjer graditeljstva, ali za grad Varaždin svakako značajniji kao – kolekcionar umjetnina“.

Ljubav Vladimira Malogorskog prema likovnoj umjetnosti traje od dječačkih dana kada je svjedočio stvaranju varaždinskog umjetnika Miljenka Stančića na bedemima Staroga grada. Stančić je na svojoj antologijskoj slici prikazao crkvu sv. Florijana u Varaždinu uz koju je vidljiva i kuća Malogorski u kojoj kolekcionar i danas stanuje. Kao uspješni poslovni čovjek u umjetnosti je tražio utočište od svakodnevnih briga i opterećenja. U njegovoj kolekciji danas je više od 1500 originalnih umjetničkih djela u raznim tehnikama. Zahvaljujući svom zanimanju za umjetnost i kolekcionarskoj strasti kojom je prikupio zbirku umjetnina nemjerljive vrijednosti, darovao je cjelokupni zbirku gradu Varaždinu 2001. godine, ali ni nakon više prijedloga gdje bi se kolekcija mogla udomiti, ona i dalje nije dostupna očima javnosti. Kad se zbirka jednom u potpunosti otvori javnosti smisao ovakvog kolekcionarstva doživjet će vrhunac. Kao priznanje za izuzetan doprinos očuvanju kulturno povijesne baštine, naročito likovne umjetnosti grada Varaždina i Republike Hrvatske kao i dugogodišnji dobrotvorni rad, dodijeljena mu je nagrada za životno djelo grada Varaždina, a odlikovan je i od strane predsjednika Stjepana Mesića Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

O Slavku Stolniku, te samoj izložbi govorio je povjesničar umjetnosti i likovni kritičar Marijan Špoljar. Izložba se može razgledati do 3. lipnja 2024. godine.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr