SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

"Škvadra“ pobjednik gastrodruženja Srednje škole Prelog

08.06.2019

Ukupno 36 natjecatelja raspoređenih u 6 različitih ekipa, desetak štandova s brojnim učenicima i njihovim profesorima invaziralo je ove subote, 8. lipnja 2019. godine Trg Slobode u Prelogu, odlučni u jednome – iz treće sreće realizirati ovogodišnju Gastromaniju Srednje škole Prelog! Naime, taj su naum imali još krajem travnja, ali su ih u tome spriječile hladnoća i zima. Potom su htjeli doći u svibnju, no ni tada nije bilo sreće s vremenom. Treći put, kaže narod, i Bog pomaže. Tako je i bilo.  Iz trećeg pokušaja realizirana je „svim osjetilima“ ugodna Gastromanija, manifestacija čiji je cilj promocija strukovnih zanimanja te promocija cijele srednje škole i grada Preloga.  Vesele žuto – plave majice pojavile su se nešto prije 8 sati i brzo je nastao šušur. Dim se digao u centru Preloga kada su u pogon stavili kotliće i napunili ih mirisnim sastojcima od kojih je trebao nastati bograč. A gdje ima dima, ima i vatre. I doista, s puno vatrenosti, uz druženje i fair play natjecali su se budući kuhari i turističko-hotelijerski komercijalisti u spravljanju tradicijskog gulaša s divljači, omiljenog ne samo u Međimurju, već svugdje gdje ima istinskih gurmana. U svakom timu bio je i po jedan strukovni učitelj kuharstva kao mentor, te po jedan učenik neke od međimurskih osnovnih škola. Manifestacija je zamišljena kao prilika da učenici, koji pohađaju turističko ugostiteljske smjerove, demonstriraju svoja znanja kroz praktičnu primjenu, ali i da se na njoj okušaju oni koji o upisima u jedan od trenutno najperspektivnijih gospodarskih sektora u Hrvatskoj tek razmišljaju. Jedan tim bio je samo „teorijski“, sastavljen od ravnatelja i predavača  općeobrazovnih i ekonomskih predmeta - čisto da se vidi  kako oni barataju kuhačama. I njima je pomagala učenica iz osnovne škole.

I dok su se ekipe „borile“ s vrućim kotlićima na uzavrelom lipanjskom suncu, publika je guštala u palačinkama, kavama i mliječnim napicima, tortiljama, domaćim „prfkačima“ te makovnjačama i orehnjačama. Mogla se kupiti i srećka za tombolu s lijepim nagradama sponzora te ručno oslikane platnene vrećice, sok od bazge, čajne mješavine i tinkture. Sve to pomno se danima ranije pripremalo u školi u okviru učeničke zadruge „Drava“ ili na različitim izvannastavnim aktivnostima. Na jednom od štandova učenici su promovirali svoje brojne projekte i edukacije koje ostvaruju diljem Europe u sklopu projekta Erasmus+. Posebno težak zadatak imao je stručni ocjenjivački žiri koji je obilazio ekipe s kotlićima ne bi li pronašli najbolji bograč. U sastavu žirija ove su godine bili: Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Alen Kajmović, predsjednik uprave tvrtke Vajda d.d., Milena Štajerec, najiskusnija strukovna učiteljica kuharstva u SŠP te Mihael Mesarić, kuhar maturant, ovogodišnji predstavnik SŠP-a u kuharstvu na natjecanju World Skills Croatia 2019. Nitko od njih nije krio zadovoljstvo i oduševljenje viđenim. Gospodin Crleni, koji je ujedno i glavni kuhar u varaždinskom hotelu Turist, kazao je da su ovakve manifestacije nasušna potreba mladim ljudima koji tek stasaju na svom profesionalnom putu. Njegova razmišljanja dijelio je i gospodin Kajmović, koji je rekao da mu je drago što je Vajda pozvana da se priključi sponzorstvom na sudjelovanje u Gastromaniji te još jednom podsjetio na stipendije koje ta tvrtka nudi budućim mesarima koji se isto obrazuju u SŠP. Strukovna učiteljica M. Štajerec ponosila se činjenicom da su neki od mentora u timovima svojedobno bili njeni učenici, a među njima i član žirija M. Mesarić, koji je pod njenim mentorstvom lani bio u pobjedničkom timu Gastromanije 2018.

Uz ugodan glas voditeljice gimnazijalke Mirne Tomljanović i  glazbu,  vrijeme do proglašenja pobjednika brzo je prošlo. Stručni žiri istaknuo je da su sve ekipe bile doista sjajne, pa čak i ona „nestručna“.   Iako su svi imali jednake normative i sastojke, svaki je tim imao pravo i na pokoji vlastiti „tajni sastojak“. Na kraju su ipak zaključili da je najbolji bograč napravila ekipa pod nazivom Škvadra koju je predvodio mentor Vlado Bogomolec,  strukovni učitelj kuharstva. U ovom timu kuhali su učenici 1. razreda kuhara -  Mateja Čurila, Maja Gašparlin, Karlo Mesarić, Karlo Radiković te Lara Obadić iz OŠ Prelog. Na pitanje koji je njihov tajni sastojak kazali su između ostalog: „…pozitivan stav, neopterećenost pobjedom i istinsko uživanje u kuhanju“. No, publici koja je stojeći na suncu nestrpljivo čekala porciju, zapravo nije bilo bitno tko je pobijedio. Čim je žiri proglasio pobjednike, krenulo se u degustaciju, pa su svi kotlići za tili čas bili prazni. Veseli osmijesi degustatora vodili su do zaključka  da su sve ekipe napravile bograč „za prste polizati“. A to je bio i cilj i najveća nagrada mladim kuharima. Jer, što kuhara može više obradovati nego zadovoljni i siti gosti?! Cijelu manifestaciju i ove je godine koordinirala svojim „organizacijskim štapićem“ prof.  Sanja Pigac, po čijoj je ideji prije 6 godina manifestacija i pokrenuta. Uz nju, lavovski posao odradio je ravnatelj Tomislav Gregur, uprava te brojni nastavnici škole. Srednja škola Prelog ovim se putem zahvaljuje svima koji su i ove godine podržali manifestaciju -  sponzorima, medijskim kućama, osnovnim školama, Turističkoj zajednici Grada Preloga te dakako posjetiteljima.

S obzirom na to da su bograč uistinu sve ekipe odlično pripremile, valja navesti i imena svih sudionika:

Tim Mrvice: Slađana Zadravec (mentor), Martina Kralj- OŠ Sveta Marija te SŠP-ovci Antonela Mijić, Patricija Kralj, Tea Jurčec i Trpimir Ivelić.

Tim Pajdačka ekipa: Vlado Turek (mentor), Tina Kavran iz OŠ Prelog i SŠP-ovci Mateja Munka, Lana Mikec, Viktor Bajsić i Luka Tomašić.

Tim Frajle i šefovi: Krunoslav Tilošanec (mentor), Ana Varga iz OŠ Prelog te SŠP-ovci Helena Beker,  Sabina Bohnec, Matija Škvorc i Karlo Ladašić.  

Tim Vesela družina:  Danijel Naranđa (mentor), Lana Posavec iz OŠ Prelog te SŠP-ovci Gabrijela Vidović, Marija Horvat, Yvone Horvat i Dario Oršoš.

Tim Bambići: ravnatelj Tomislav Gregur, učenica OŠ Prelog Ana Hošnjak, te nastavnici  Mirela Petković, Maja Labaš Horvat, Stjepan Trstenjak i Branko Klinec.

Pobjednički tim Škvadra: Vlado Bogomolec (mentor),  SŠP-ovci Mateja Čurila, Maja Gašparlin, Karlo Mesarić, Karlo Radiković te Lara Obadić iz OŠ Prelog.

Vidimo se dogodine!

Tekst: Sanja Pigac

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr


Bilten

Pretplatite se na bilten:
Prijava Odjava