SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Srednja škola Prelog primila nagradu Hrvatskog kuharskog saveza

Fotografije uz članak 13
09.04.2022

U organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza tijekom ovog tjedna, od 4. do 8. travnja u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama traju Dani hrvatskog kulinarstva, vrhunska manifestacija koja okuplja „creme de la creme“ hrvatskog slastičarstva i kulinarstva. U bogatom rasporedu događanja mnoštvo je kvalitetnih  radionica, božanstvenih prezentacija, ukusnih degustacija i napetih natjecanja. Velik dio toga imali su prilike vidjeti i srednjoškolski učenici ugostiteljskih škola iz cijele Hrvatske, jer je u okviru ovog slastičarsko – kulinarskog spektakla bilo mjesta i za njih. Oni su se naime, ondje natjecali na 12. Kamelija kupu. Svoje predstavnike na učeničkom natjecanju imala je i naša županija, učenike iz Srednje škole Prelog i to u obje ponuđene discipline: kuharstvu i slastičarstvu. A kako to u većini slučajeva biva kad se SŠP-ovci pojave na natjecanjima, u Prelog stižu medalje!

U konkurenciji kuharstva nastupali su učenici 3. razreda smjera kuhar, Lorena Turk i Fran Slamek, koje je mentorirao nastavnik/kuhar specijalista Danijel Naranđa.  Njihov zadatak bio je prigotoviti meni od 3 slijeda na zadanu temu hladnog predjela od skuše, glavnog jela od zabatka i deserta od kruške i sira. Prema zadanom zadatku preloški tim samostalno je razradio meni i normative te izradio za predjelo tris od skuše (rep u tempuri, meso skuše tartar te poširane rolice skuše i mladog špinata), za glavno jelo pileći smotuljak u posteljici bućinih sjemenki s prilozima; pire od boba, glaziranu mrkvu i hrustavce od riže, te kao desert krušku u mrvičastom tijestu u kombinaciji s aromatiziranim sirom. Sve to uspjeli su izvrsno napraviti u zadanom vremenu pred stručnim žirijem koji ih je cijelo pratio, nadgledao i na kraju hranu kušao. Odlukom žirija SŠP-ovci su osvojili brončanu medalju!

U disciplini slastičarstvo predstavnica SŠP-a bila je učenica 3. razreda smjera slastičar Marta Strbad,  koju je mentorirao nastavnik/slastičar specijalista Vlado Turek. Njen zadatak bio je izraditi tortu na temu „Zima“. Tijekom priprema u školi učenica i mentor osmislili su recept i izgled torte koju su nazvali „Ribolov na zaleđenom jezeru“. Tortu je žiri ocjenjivao i po izgledu i po okusu, a konačni rezultat bila je brončana medalja! Torta je inače bila napravljena od dva sloja biskvita, jednog od badema, drugog od lješnjaka i naranče, punjena želeom od maline i kremom od vanilije i bijele čokolade, te ukrašena miror glazurom i dekoracijama od isomalt šećera.

Zahvaljujući odličnim pojedinačnim plasmanima predstavnika SŠP-a, u ukupnom poretku preloška škola proglašena je drugom najboljom !

Uz medalje i priznanja učenici i mentori iz Srednje škole Prelog dobili su i vaucher vrijedan 30.000,00 kuna od Visoke škole Aspira iz Zagreba  koji se može iskoristiti za edukacije. Nakon uručenja nagrada i priznanja svi su prisutni natjecatelji jednoglasno izviknuli poruku mira „Chefs believe in peace!“, kao dio globalne poruke koju priprema Svjetska kuharska organizacija Worldchefs. Pripreme i odlazak na natjecanje omogućene su uz veliki angažman škole, te financijsku potporu projekta ReCeZa. Svim natjecateljima i  mentorima čestitamo od srca na ovom sjajnom uspjehu !

Pripremila: Sanja Kovačić

 

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr