SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Svečanom akademijom obilježeno dvadeset i pet godina rada Srednje škole Prelog

09.02.2024

U Domu kulture Grada Preloga održana je, u petak 9. veljače, svečana akademija kojom je obilježeno dvadeset i pet godina rada Srednje škole Prelog. Srednja škola Prelog osnovana je školske godine 1998/1999. kao škola tehničko-industrijskog smjera koja obrazuje kadrove iz područja: ugostiteljstva i turizma, ekonomije te prehrane. Prve godine Srednja škola Prelog osposobljavala je kadrove sljedećih smjerova: ekonomiste, konobare, kuhare, pekare i mesare. Kasnije se uvode smjerovi turističko-hotelijerski komercijalist, opća gimnazija i pomoćni kuhar slastičar. Zanimanja tehničkog smjera (ekonomist, turističko-hotelijerski komercijalist) četverogodišnja su, dok školovanje industrijskih smjerova (konobar, kuhar, pekar i mesar) traje tri godine. Uz brojne uzvanike, svečanoj akademiji nazočili su i neki od članova tadašnjeg Organizacijskog odbora koji je bio i najzaslužniji za početak rada Srednje škole Prelog. Organizacijski odbor kojemu je tada na čelu bio gradonačelnik Mladen Mezga činili su i Stjepan Bahlen, Vladimir Horvat, Stjepan Hrešć, Aleksej Milinović, Nahid Mesmar, Stjepan Pandur i Marijan Lazar te sadašnji gradpnačelnik Ljubomir Kolarek. Svima su se obratili ravnatelj Tomislav Gregur, župan Matija Posavec te gradonačelnik Ljubomir Kolarek, ovoga puta i u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, a svečanosti su nazočili i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, ravantelji gradskih i županijskih obrazovnih institucija, načelnici međimurskih općina, kao i predstavnici poslovnih partnera Srednje škole Prelog.

Ravnatelj Gregur je istakao: “Svaka generacija donijela je sa sobom jedinstven doprinos školi ostavljajući neizbrisiv trag u povijesti škole. Trenutno školu pohađa 270 učenika među 65 zaposlenika, 28 mentora savjetnika. Obrazujemo učenike u sektoru turizma, ugostiteljstva, trgovine, privrede, prehrane i Opće gimnazije. Prije 25 godina smo u srcu Međimurske županije zauzeli mjesto jedine škole s ugostiteljskim programima i postali okosnica društvenog života. Ponosni smo vlasnici dviju povelja za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju što nam otvara vrata budućeg razvoja naših učenika i nastavnika. Budućnost naše škole planiramo novim kurikuluma u području turizma i ugostiteljstva, prehrane, želimo postati centar razvoja istih tih sektora i dočekati konačno novu školsku zgradu, dvoranu koju zaslužujemo. Neka ova 25. godišnjica bude prilika da se prisjetimo svih trenutaka u bogatoj prošlosti s poštovanjem, ali i da se inspiriramo za sve ono što dolazi. Neka škola bude mjesto gdje se snovi rađaju, znanje širi, a prijateljstva grade. neka naše svijetlo nikada ne izblijedi, nego još jače sjaji u sljedećih 25 godina, pa i više”. Čestitku je uputio i župan Posavec te gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek: “Prije 25 godina, kada je došlo do ideje o osnivanju Srednje škole Prelog, nije bilo jednostavno, ali smo uspjeli. Isplatio se trud svih onih koji su imali vjeru, koji danas rade, pogotovo profesori koji se trude da Srednja škola Prelog ima ono što mnoge škole nemaju, a to je duša. Duša su upravo profesori i učenici te škole“.

Danas Grad Prelog vrlo uspješno surađuje sa Srednjom školom Prelog. Kao i u slučaju Osnovne škole Prelog, Grad Prelog se uvijek odaziva pozivima iz Srednje škole Prelog. 2018. i 2020. godine Grad Prelog je uložio oko 22 tisuće eura u kupnju dviju nekretnina koje će omogućiti proširenje Srednje škole Prelog. Od 2019. godine uloženo je preko 25 tisuća eura u nabavu udžbenika i radnih bilježnica za učenike Srednje škole Prelog. Suradnja je obostrana te se Srednja škola Prelog uvijek odaziva pozivima na sudjelovanje u manifestacijama i događanjima na području Preloga. Svečana akademija bila je ispunjena glazbom školskog zbora i banda, prikazan je film o Srednjoj školi Prelog, a učenici Srednje škole Prelog prikazali su i dio svojih naučenih vještina.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr