SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Dom kulture ugostio ansambl Musica Viva

Fotografije uz članak 12
21.10.2023

Prošlog je petka, u organizaciji Doma kulture Grada Preloga, održan deveti koncert u sklopu Programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske. U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga koncert je održao ansambl Musica Viva iz Zagreba koji okuplja eminentne umjetnike, članove Zagrebačke filharmonije, soliste, profesore Muzičke akademije. Na programu su se našla djela Antonija Vivaldija, Jana Dismas Zelenke, Gabrijela Uspera,  Cara F. Emanuela Bacha, Georga Philippa Telemanna.

Sigurna i postojana motoričnost, ritamsko metričke strukture, dinamički prijelazi, imitacijska oblikovanja, jasni glazbeni potpisi skladatelja tih vremena, do detalja izvježbani motivi, odlična uigranost ansambla, svrstavaju članove ansambla Musica Viva u eminentni profesionalni ansambl dokazavši to i na koncertu u Muzeju Croata insulanus. Bio je to još jedan glazbeni užitak u Prelogu.

Eminentni zagrebački umjetnici, članovi Zagrebačke filharmonije, solisti i profesori Muzičke akademije u Zagrebu udružili su svoje umijeće i ljubav prema glazbi surađujući već dugi niz godina u ansamblu Musica Viva. Ansambl je osnovala još davne 1998. godine ugledna glazbenica, čembalistica i profesorica na Muzičkoj akademiji u Zagrebu , Višnja Mažuran. Zahvaljujući brojnim nastupima i visokoj umjetničkoj kvaliteti, profilirao se kao jedan od vodećih ansambala te vrste u Hrvatskoj nailazeći na nepodijeljene simpatije publike i struke. Na repertoaru Musica Vive nalaze se autori koji pripadaju baroknom razdoblju ali isto tako i njegovim rubnim razdobljima poput rokokoa, pretklasike ili kasne renesanse. Musica Viva u svojim interpretacijama ujedinjuje visoki profesionalizam, odlično poznavanje stilskih odrednica pojedinih razdoblja, te sjajnu uigranost koja njihovu svirku čini izbrušenom do najsitnijih detalja. U izdanju diskografske kuće Aquarius izašle su dvije kompaktne ploče Musica Vive: “Glazba na dvoru Friedricha velikog” I “Božićni koncerti” koji je 2006. godine dobio nagradu Porin za najbolju izvedbu solističke ili komorne skladbe. U ansamblu Musica Viva trenutno djeluju vrsni hrvatski glazbenici, Renata Penezić, flauta, Branko Mihanović, oboa, Jasen Chelfi, violončelo i Franjo Bilić, čembalo. Koncert je sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr