SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Duo „Kontrabas – klavir“ na pozornici Doma kulture

Fotografije uz članak 1
Završeno 12.10.2018 - 12.10.2018

U Domu kulture Grada Preloga, održat će se, u petak 12. listopada, koncert dua „Kontrabas – klavir“. Ovaj zanimljiv glazbeni spoj čine sjani glazbenici Ilin – Dime Dimovski na kontrabasu te Filip Fak na klaviru. Koncert započinje u 19 sati, a ulaz je besplatan. Ovaj je koncert sufinanciran sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Ilin – Dime Dimovski rođen je u Skopju gdje je počeo svoje obrazovanje u glazbenoj gimnaziji „Ilija Nikolovski-Luj“ u klasi prof. Blagoja Marotova. Trenutno je angažiran kao kontrabasist Zagrebačke filharmonije te kao vođa dionice kontrabasa međunarodnog No Borders Orchestra, talijanskih orkestara Solisti in Villa i San Marco Sinfonia i komornog studija Zagrebacke Filharmonije. Kao vođa dionice kontrabasa nastupao je i sa Cantus Ansamblom, Zagrebackim Solistima, Naationale Jeugd Orchester van Holland, orkestrom la Serenissima iz Venecije i Nuova Orchestra da Camera "Ferrucio Busoni" iz Trsta te kao tutti kontrabasist sa Mozart Orkestrom iz Bologne pod umjetnickim vodstvom Claudiom Abbadom. Studirao je na Guildhall School of Music and Drama u Londonu kod Davida Heyesa i Rinata Ibragimova, a magistarski studij je zavrsio suma cum laude na Conservatorio "G. Tartini" iz Trsta u klasi Maestra Stefana Sciascie. Kao aktivan komorni glazbenik Dimovski redovito nastupa sa Zagrebackim Klavirskim Kvintetom, Quintetto di „San Marco“ iz Venecije te gudačkim kvartetom „Giovachino“. U okviru komornih ansambala surađivao je s brojnim renomiranim solistima među kojima se ističu: Sergej Krylov, Salvatore Accardo, Domenico Nordio, Giovani Guglielmo, Luccio Degani, Giuliano Carmignola, Emanuelle Baldini, Gjorgji Dimcevski, Wolfram Christ, Giuseppe Barrutti, Sergej Chernadyev, Enrico Bronzi, Piere Loirent-Aimard, Federico Lovato. Nastupio je na brojnim međunarodnim festivalima u sve ex-Yugoslovenske republike kao i u Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Norveškoj, Francuskoj, Italiji, Koreji, Australiji i Kini kao solist, u komornim ansamblima te kao orkestralni umjetnik.

Filip Fak osnovno i srednje glazbeno obrazovanje stekao je u rodnome gradu Rijeci (klavir u klasi prof. Jasne Kvaternik Janković), a studij klavira završava 2005. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Đorđa Stanettija. Usavršavao se na Scholi Cantorum u Parizu u majstorskom razredu Eugena Indjica, čijim završetkom stječe Diplome de Concert s najvišim ocjenama. Nastupao je kao solist i komorni muzičar u gotovo svim važnijim hrvatskim kulturnim centrima te u desetak europskih zemalja, SAD-u, Meksiku i Kini. Tijekom posljednjih godina razvio je obimnu koncertnu djelatnost u sferi komorne glazbe, surađujući pritom u prvom redu s mnogim istaknutim hrvatskim pjevačima. Također, suosnivač je Riječkog klavirskog trija, s kojim je između ostalog prošle kalendarske godine ostvario uspješnu turneju u NR Kini. U svojstvu umjetničkog suradnika sudjelovao je u nebrojenim koncertnim i scenskim produkcijama, na majstorskim tečajevima istaknutih umjetnika (Dunja Vejzović, Valter Dešpalj), kao i službeni pijanist na međunarodnim natjecanjima (A. Janigro, V. Huml, B. Papandopulo). Ostvario je preko stotinu različitih koncertnih projekata kao član najrelevantnijih hrvatskih orkestara i ansambla, okrunivši taj aspekt svoga djelovanja 2017. godine kada postaje prvi stalni pijanist Zagrebačke filharmonije. Od 2009. godine stalno je zaposlen na riječkom područnom odsjeku Muzičke akademije Zagreb, isprva kao umjetnički suradnik na pjevačkom, a zatim i kao profesor na klavirskom odsjeku. Od 2014. godine predaje na matičnoj instituciji Akademije u Zagrebu, gdje je nedavno izabran u zvanje docenta.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr


Bilten

Pretplatite se na bilten:
Prijava Odjava