SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Festival Kre Mure i Drove: Kroz 20 godina na tradiciji s ljubavlju nastalo novo narodno blago

05.06.2023

Jubilarni 20. festival Kre Mure i Drove održan u petak u Prelogu, u organizaciji radija Studio M, bila je glazbena večer retrospektive i otvaranja škrinjice prelijepih sjećanja kroz dva desetljeća. Da su izabrane autorske, kajkavske pjesme, među njih više od 440 koliko ih je iznjedrio festival, ostale zapažene potvrdila je publika koja je u ispunjenom Domu kulture Grada Preloga pljeskom ispratila gotovo svaku notu pa i zapjevala. Soliste je pratio festivalski orkestar pod vodstvom Valentina Škvorca.

Na cvjetnoj pozornici koja je odisala u jubilarnom tonu pjevali su: Ivana Tkalec, Mario Mustač, Emina Božić, Božidar Brajković, ŽVS KUU Zasadbreg, Juraj Galina, Ivica Jurgec, Antonio Šopar, Cure iz Centra, ŽVS Sveti Marko uz TS KUD Selnica, Robert Svetlačić, Martin Srpak, Zvonimir Dravec, Josip Sanjković-Mitrica, TS Frivkoci, Rahela Žižek, Mladen Medak-Gaga, Tino Jelenić i Saša Štefić. Kroz glazbenu večer tradicionalno su nas vodili Mirjana Švenda i Željko Sokač. Na kraju večeri u jubilarnom tonu simbolično su nagrađeni oni koji su na festivalu Kre Mure i Drove predano radili svih 20 godina, Martinu Srpaku te u sinergiji Frikovima, festivalskom orkestru i KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica. Nagrade je uručio direktor radija Studio M Željko Švenda. Festival je u jubilarnom izdanju tako poprimio i humanitarnu notu jer se radilo o slikama domaćih umjetnika, Franje Ružmana-Brke i Mirjane Varga, koji su svoja djela ustupili Međimurskoj zakladi solidarnosti Katruža, a koja će financijska sredstva usmjeriti za liječenje potrebitih.

Proglašene su najslušanije pjesme s lanjskog festivala:

1. Sega bode, samo ne bo nas – Mario Mustač uz TS Frikovi
(Mario Mustač – arr. Željko Grahovec)

2. Zakaj iščeš čega nega – Ivica Jurgec uz TS Frikovi
(Ivica Jurgec – arr. Valentino Škvorc)

3. V Međimurju tak je lepo – Ivana Tkalec i Marija Magdalena Kočila uz TS Frikovi
(Zvonimir Klemenčić Mito – arr. Branko Krušec)

Nagrade su uz čestitku povodom jubilarnog festivala predali gradonačelnik Preloga Ljubimir Kolarek, međimurski župan Matija Posavec i predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina, a koji je prve nagrade uručio na Festivalu Kre Mure i Drove 2004. godine, tada kao preloški gradonačelnik.

U povodu jubilarnog festivala sa željom da se tradicija čuvanja naše reči kaj’ nastavi, u ime Grada Preloga gradonačelnik je direktoru Švendi uručio poklon, sliku anđela. Na samom kraju u programu iznenađenja nastupio je Dixieland band Čakovec.

Grličice mile, klinčeki črleni, fala vam od srca svakom od vas pojedinačno koji ste  ispunili dvoranu i punim srcem ispratili nastupe izvođača! Fala svima vama koji ste program pratili uživo putem YouTuba ili našeg radijskog Livestreama! Fala za svaku predivnu poruku koju smo dobili nakon Festivala i za svaki ‘lajk’. Svaka vaša reakcija najveća je nagrada našim izvođačima i svim našim čuvarima našeg dragog kaja, ali i podrška da nastaviti obogaćivati kajkavsku glazbenu škrinjicu!

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr