SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Filip Merčep na marimbi, obogatio prostor Muzeja Croata insulanus

Fotografije uz članak 8
06.10.2023

Prvog petka u mjesecu listopadu, šestog listopada 2023. godine, u organizaciji Doma kulture Grada Preloga održan je sedmi koncert, u sklopu Programa javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske. Doista neobični zvuci prostor Muzeja Croata insulanus.  Nadareni mladi umjetnik, jedan od najvrsnijih na hrvatskoj glazbenoj sceni, Filip Merčep, interpretirao je na udaraljkama, odnosno marimbi. Umjetnik je interpretacijom  prošao kroz stilove klasične glazbe do modernih skladatelja. Uz marimbu, na običnim metalnim, drvenim i drugim predmetima, kroz ritmičke motive, dočarao je  slike iz života ljudi oko nas i zanata kojima se bave, poput kovačnice te ritmove i zvukove koji od tuda izlaze.

Filip Merčep svojim projektima konstantno dokazuje da je osoba i umjetnik širokog spektra interesa i djelovanja. Tijekom svog školovanja, Filip je postavio čvrste temelje na hrvatskoj glazbenoj sceni prolaskom u Finale Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika 2010.godine u kojem je kao jedini hrvatski finalist, uz Moniku Leskovar 1998.godine, svirao ispred Bečkog Rathausa pred 45.000 slušatelja uz pratnju Simfonijskog orkestra ORF-a. Od tada je nabrojao i neke od najprestižnijih glazbenih nagrada: Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika 2011., Nagradu Zagrebačke filharmonije za najboljeg mladog glazbenika 2015. Nagradu Grada Samobora, Yamaha scholarship Award zanajboljeg udaraljkaša Muzičke akademije u Zagrebu, 2. Nagradu Universal marimba competition u Belgiji, 1. Nagradu na natjecanju Boris Papandopulo u Zagrebu, Dekanovu nagradu za iznimnu koncertnu aktivnost tijekom studija, Rektorovu nagradu za izvedbe hrvatskih udaraljkaških koncerata i diskografsku nagradu Porin u kategoriji “Najbolja interpretacija klasične glazbe”.

Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Igora Lešnika 2015. godine, Filip je počeo otkrivati svoj glazbeni jezik i raditi na konceptualnim projektima koje je predstavio na Osorskim glazbenim večerima, Dubrovačkim ljetnim igrama i Muzičkom biennale-u Zagreb. U želji da se usavrši u tom području, upisuje usavršavanje na Live Electronics studiju pri Konzervatoriju u Amsterdamu kod velikog audiovizualnog umjetnika, kompozitora elektroničke glazbe i pedagoga Marcela Wierckx-a kod kojeg je diplomirao u lipnju 2020.Promocija hrvatske glazbe vrlo je važan aspekt karijere Filipa Merčepa. Koncerti na kojima je izvodio djela hrvatskih autora donijela mu je simpatije publike u Europi i SADu. Trenutno je u procesu jedne od svojih najvećih želja- snimiti Koncerte za udaraljke i orkestar hrvatskih autora. Do sad, u suradnji sa SO HRTa, snimio je Vibrafoniettu Ive Maleca, Koncert za udaraljke i orkestar Igora Lešnika i Franza Cibulke te Koncert za Ivanu Igora Kuljerića (u obradi za solo marimbu, klavir i dva udaraljkaša). Voditelj je i asistent majstorskih radionica u University of Miami, Humboldt University u Kaliforniji Glazbenoj akademiji u Hannover, Glazbenoj akademiji u Nurnbergu, Konzervatorija u Lyonu i University of Toronto u kojima je predstavljao glazbu hrvatskih autora za udaraljke i držao predavanje o programiranju u glazbi. Od 2017. godine počeo je održavati vlastiti marimbistički seminar, a od 2019.godine sa svojim kolegama iz Amsterdama organizirao je Live Electronics Summer Workshop. Filip je MarimbaOne umjetnik te mu je od 2018. Ministarstvo kulture RH priznalo status slobodnog umjetnika.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr