SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Glazbena poslastica u crkvi sv. Jakoba ap.st. u Prelogu

Fotografije uz članak 1
Završeno 27.11.2023 - 27.11.2023

U posebnoj glazbenoj poslastici svi ljubitelji glazbe mogu uživati u ponedjeljak, 27. studenog, s početkom u 18 sati, u župnoj crkvi sv. Jakoba ap.st. u Prelogu. Uz Višeslava Jaklina na orguljama, predstavit će se Tomislav Ratković na trubi te sopranistica Barbara Pokorny. Prekrasan užitak biti će čuti zvuk orgulja crkve u Prelogu.

Uz blagdan sv. Jakoba, u mjesecu srpnju, posebnom svečanošću, kolaudacijom, obilježen je završetak radova na obnovi orgulja u Prelogu, u župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu. Radove na orguljama izvodili su stručnjaci iz Umjetničke radionice Heferer iz Zagreba, a uz sredstva Župe sv. Jakoba ap.st. te brojnih donatora i Grada Preloga, radovi su financirani i sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te Međimurske županije. Orgulje Josefa Angtera iz Pečuha izgrađene su 1896. godine, a smještene su na koru župne crkve. Predstavljaju instrument povijesne i organološke vrijednosti, pneumatskog sistema 16 registara, manualom i pedalom unutar skladno riješenog trodijelnog klasicističkog kućišta. Stilski elementi kućišta klasicističkog, tj. historicističkog izraza također upućuju na dataciju druge polovice XIX. stoljeća i na srednjoeuropsku graditeljsku školu.

Varaždinski katedralni orguljaš te voditelj Ureda za crkvenu glazbu i povjerenik za zaštitu orgulja Višeslav Jaklin magistrirao je orgulje, improvizaciju i dirigiranje na studiju crkvene glazbe u Grazu, te magistrirao koncertantni smjer orgulja na sveučilištu u Beču u klasi svjetski priznatog profesora Michaela Radulescu. Pohađao je privatne satove orgulja i improvizacije u Weimaru i Parizu. Nositelj je prvih nagrada na internacionalnim orguljaškim natjecanjima u Švicarskoj i Austriji. Od 2001. – 2008. bio je orguljaš franjevačke crkve u Grazu, a 2008.g. postaje orguljaš varaždinske katedrale. Kao solist i komorni glazbenik redovito koncertira u Hrvatskoj i mnogim europskim zemljama, te u Izraelu, a surađuje sa Grazer Kapellknaben, s orkestrom Capella Calliope iz Graza, s Grazer Choralscholom, s Hrvatskim baroknim ansamblom i dr. 2005. svirao je na čuvenim orguljama katedrale Notre Dame u Parizu. Više puta je nastupao u sinfonijskom orkestru iz Graza, te je često snimao za ORF. Član je HDGU i HDCG.

Tomislav Ratković rođen je u Varaždinu gdje je završio srednju glazbenu školu u klasi prof. Darka Navoja. U Zagrebu je završio Muzičku akademiju – studij trube u klasi prof. Stanka Selaka.Za vrijeme studija redovito sudjeluje na koncertima Muzičke akademije sa akademskim simfonijskim orkestrom (C. Orff- Carmina Burana, A. Honeger- Ivana Orleanska, L.von Beethoven- 9. simfonija… ) Na istoj akademiji 2008. godine završava  magisterij trube u klasi prof. Marina Zokića . Usavršavao se u Grožnjanu i Novom Mestu na seminarima kod prof. Stanka Arnolda i Jamesa Thompsona, u Varaždinu na seminarima barokne glazbe "Aestas musica", na seminaru prof. Reinholda Friedricha, seminarima Guida Segersa-trubača Minhenske filharmonije, Kirila Soldatova te kod mnogih drugih poznatih solista i pedagoga. Na prvom natjecanju mladih trubača Hrvatske osvojio je I. nagradu u 3. kategoriji. Na međunarodnom natjecanju Woodwind&Brass u Varaždinu 2017. godine u Grand Prix II kategoriji ( od 29 do 36 god.) osvojio je prvu nagradu sa 99 bodova te treće mjesto u finalunatjecanja. Povodom proslave 170. godišnjice glazbene škole u Varaždinu svirao je uz pratnju Zagrebačke filharmonije. Od 2003. do 2016. godine je profesor trube u glazbenoj školi Požega, gdje osim nastave trube jedno vrijeme vodi školski puhački orkestar i Brass Quintet. Od 2016. do 2020. godine je profesor trube na umjetničkoj školi Fortunat Pintarić u Koprivnici , a od 2020. godine je profesor trube u Glazbenoj školi u Varaždinu. Predavač je na mnogobrojnim seminarima za trubu u organizaciji saveza amaterskih puhačkih orkestara Slavonije i Baranje (Požega, Nova Gradiška, Našice, Slavonski Brod i  Đakovo). Također je sudjelovao u radu Ljetnog glazbenog kampa u Maruševcu održavajući umjetničku nastavu trube. Uz solističke recitale i koncerte od kojih se posebno ističu nastupi na Varaždinskim baroknim večerima i Heferer ciklusu, redovito surađuje sa  Varaždinskim komornim orkestrom i ansamblom Cantus. Ostvario je i nekoliko koncerata sa Zagrebačkom filharmonijom.

Barbara Pokorny (sopran), mlada je glazbenica, studentica na KUG-u, Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu.

 

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr