SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Grad Prelog na karti Noći muzeja 2015.!

30.01.2015
Prelog se u petak, 30. siječnja, pridružio brojnim hrvatskim gradovima koji su bili dio ovogodišnje manifestacije Noć muzeja. Deseta je to bila Noć muzeja, ove godine sa temom ''Izumi i otkrića – Nikola Tesla univerzalni um“. Noć muzeja u Prelogu otvorili su gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek te kustosica Muzeja Croata Insulanus Iva Kožnjak. 

U Prelogu se mogao pogledati dokumentarni film o velikom Nikoli Tesli, a u  Knjižnici i čitaonici Grada Preloga prikazani su neki od izuma Nikole Tesle te je bila izložena knjižna građa o Nikoli Tesli. U bogatom programu Noći muzeja u Prelogu otvorena je izložba skulptura Borisa Leinera, glazbenika i kipara. Izložbu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Goran Gotal. Iako se medijski u široj javnosti sam umjetnik ponajprije predstavlja likom legendarnog bubnjara kultnog benda novog vala – Azre, Boris Leiner u Prelogu je pokazao što može uraditi svojim rukama i kada palice bubnjeva ostavlja sa strane. U Muzeju Croata Insulanus mogao se razgledati stalni postav Muzeja „Naivna umjetnost - hrvatski ponos“, koja daje presjek fenomena naivne umjetnosti i predstavlja najreprezentativnije autore poput Ivana Generalića, Franje Mraza, Ivana Večenaja, Mirka Virusa, Ivana Lackovića Croate i mnogih drugih. Uz prikaz tradicionalnih starih zanata, izložba Etno prikazala je kako se u Međimurju živjelo nekad i kojim su se zanatima bavili mještani. U sklopu izložbe Etno izloženi su predmeti iz etno zbirke Petra Horvata, a na ulazu u Muzej prikazan je dio predmeta iz etno zbirke Josipa Zvonareka. Iz donatorske zbirke prof. dr.sc. Matije Berljaka mogla su se pogledati djela Ivana Lackovića Croate s temom cvijeća. 

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga u Noć muzeja uključila se i izložbom knjiga iz ciklusa „Grička vještica“ Marije Jurić Zagorke, donatora dr. Matije Berljaka. Učenici Osnovne škole Prelog čitali su dijelove Gričke vještice u sklopu projekta Tulum s(l)ova, prikazan je dio fotografija projekta „Ljudi iz knjižnice“ te je održan Trivija kviz. Brojne posjetitelje svojim vještinama su zabavili Aleksandar Đikić i Mia Mrđenović, mladi cirkuski umjetnici koji djeluju u sklopu udruge „Hoka Hey, udruga za umjetnost i edukaciju“.

 U glazbenom dijelu programa, u suradnji sa Koncertnim uredom Varaždin, nastupila su dvojica sjajnih gitarista, Darko Rušec i Tomislav Tomašković. Najmlađi članovi Kulturne udruge Seljačka sloga Prelog prikazali su starinske igre, dječje brojalice te vratili publiku u prošlost. Dječja sekcija Kulturne udruge Seljačka sloga Prelog u 2015. godini predstavlja Međimursku županiju na Državnoj smotri dječjeg folklornog stvaralaštva u Kutini. Noć Muzeja uljepšali su članovi Zrinske garde Čakovec te mladići i djevojke u povijesnoj odjeći iz radoblja baroka. Posjetitelje su zabavljali Tamburaški sastav Kumovi te članovi Tamburaškog sastava Kulturne udruge Seljačka sloga Prelog. Za gastronomsku ponudu pobrinula se Gradska kavana Lovac uz učenike Srednje škole Prelog i proizvode „Kiš – meso i prerade mesa“, a  mogla su se kušati i odlična vina vinske kuće „Dvanajšćak – Kozol“.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr