SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Grad Prelog primio titulu „Zeleni grad – prijatelj i partner Velebitske degenije“

Fotografije uz članak 7
23.04.2024

Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Grada Preloga, primio je, u ponedjeljak 22. travnja prigodom Dana planeta Zemlje, titulu „Zeleni grad – prijatelj i partner Velebitske degenije“. Uz gradonačelnika Kolareka, dodjeli nagrade nazočili su predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki te Kristijan Levačić, ispred Gradskog komunalnog poduzeća Pre-kom d.o.o. iz Preloga. „Ovo je nagrada za Grad Prelog, ali prije svega za sve stanovnike svih naših naselja, koji uređujući okoliš svojih kuća, odvajanjem otpada te brigom za naša naselja, brinu i za izgled svakog mjesta na području Grada Preloga“, istakao je gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Dvadeset i šesti puta, u prostoru Hrvatskog novinarskog doma, Hrvatsko novinarsko društvo – Zbor novinara za okoliš dodijelilo je nagradu "Velebitska degenija" za najbolje novinarske radove o zaštiti prirode i okoliša. Nagrađeni su, ovoga puta za radove objavljene prošle godine, HTV-ova novinarka Borka Juras Slamić za prilog "Ukradena zemlja", Martina Vazdar i Silvija Šeparović za emisiju "Slušamo li more?" iz serijala Čuvarkuća radija Yammat FM, Melita Vrsaljko za serijal o devastaciji Velebitskog kanala objavljen na portalu Faktograf i fotoreporter Goran Šafarek za reportažu "Park prirode Telašćica", objavljenu u časopisu Meridijani.

Među nagrađenima našao se i Grad Prelog. Prema odluci Izvršnog odbora Zbora, a birali su između više hrvatskih gradova koji vode uzornu brigu o zaštiti okoliša i prirode, zelenilu grada, razvrstavanju otpada, glasove je osvojio Grad Prelog sa svojim komunalnim poduzećem Pre-kom d.o.o. O dobitnicima je odlučivao Ocjenjivački odbor u kojem su bili: Robert Kakarigi, (predsjednik), Lidija Komes, Silva Celebrini, Marina Bujan, Mirko Janković, Sandra Hudina i Mate Barišić.

Prošlogodišnji dobitnik nagrade bio je Grad Krk koji je prilikom primitka nagrade Dječjem odjelu Opće bolnice Sisak, stradalom u potresu,  darovao 700 eura. Isti iznosom, odlukom gradonačelnika Grada Preloga Ljubomira Kolareka, Grad Prelog će darovati Centru za pružanje usluga u zajednici Lipik. Centar za pružanje usluga u zajednici Lipik ustanova je socijalne skrbi koja kroz socijalne usluge smještaja, boravka, organiziranog stanovanja, savjetovanja, rane razvojne podrške, psihosocijalne podrške i pomoći u kući zbrinjava djecu bez roditelja ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djecu s teškoćama u razvoju te starije i druge osobe kojima je prijeko potrebna pomoć druge osobe. Centar djeluje u sustavu Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr