SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301
Tagovi: Policijska uprava međimurska 

Informativni punkt Policijske uprave međimurske

Fotografije uz članak 4
19.12.2017

Informativni punkt Policijske uprave međimurske

Djelatnici Policijske uprave međimurske, Policijske postaje Prelog, na tržnici u Prelogu, upoznali su i građane Preloga sa ovogodišnjom akcijom "Mir i dobro". Naime, u sklopu akcije "Mir i dobro" Policijska uprava međimurska provodi niz preventivnih mjera i aktivnosti usmjerenih postizanju što povoljnijeg stanja sigurnosti na području Međimurske županije. U Gradu Prelogu tako je postavljen informativni punkt na kojem su se građani mogli informirati o mjerama samozaštite. Dijeljen je i letak sa savjetima o korištenju pirotehničkih sredstava, posebno kako bi se najmlađima skrenula pozornost na sve opasnosti korištenja pirotehnike. Predstavljen je i projekt "Izbacite uljeza - manje oružja, manje tragedija". Riječ je o preventivnoj akciji koju provodi MUP u suradnji s partnerima s ciljem prikupljanja oružja i podizanja razine svijesti građana o opasnostima od oružja. Informativni punkt posjetio je i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek.

Iz Policijske uprave međimurske:

Akcija „Mir i dobro“ provodi se od 1993. godine, a organizira se kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru, te kako bi se povećala opća sigurnost građana i postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira, te spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i ostalih ubojitih sredstava. I ove godine očekujemo da će građani, obilježavajući božićne i novogodišnje blagdane, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, u velikom broju obilaziti vjerska središta, prisustvovati svetim misama, organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i na gradskim trgovima, te se posjećivati u obiteljskim domovima. Zbog dolaska naših građana iz inozemstva povećat će se promet na cestama, kao i broj putnika u željezničkom i cestovnom prometu te na graničnim prijelazima. Kao i dosad, velik broj građana u slobodnoj će prodaji moći  nabaviti pirotehnička sredstva za zabavu.Način prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava koja građani mogu koristiti propisan je Zakonom o eksplozivnim tvarima, te proizvodnji i prometu oružja (NN 70/2017.), kako slijedi:

  • pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se prodavati u maloprodaji tijekom cijele godine i u prodavaonicama i kioscima i to osobama starijim od 14. godina,
  • pirotehnička sredstva kategorije F2 i F3, osim petardi i redenika iz kategorije F3 čija je prodaja građanima zabranjena, mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i streljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava, osobama starijim od 18 godina i njihova uporaba dozvoljena je istima u razdoblju od 27. prosinca do 01. siječnja,
  • uporaba pirotehničkih sredstava kategorije F2, F3, T1 i P1 zabranjena je: u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u slučajevima uz odobrenje MUP-a RH. 

Apeliramo na građane da tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana ne upotrebljavaju vatreno oružje, eksplozivna i rasprskavajuća sredstva kako ne bi ugrozili vlastiti odnosno tuđi život i imovinu, a kod uporabe dozvoljenih pirotehničkih sredstava da budu posebno pažljivi, poštujući upute proizvođača i vodeći brigu o sebi i drugima. Imajući u vidu iskustva iz ranijih godina i ovih blagdana očekuju se sporadični slučajevi  zlouporabe oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što nažalost može rezultirati ozljeđivanjem osoba, propucavanjem i oštećenjem stanova, obiteljskih kuća i vozila. Takve su zlouporabe posebno opasne na mjestima većeg okupljanja građana, a posebno u ugostiteljskim i drugim objektima u kojima će se organizirati razne proslave poput dočeka nove godine i sl. Na tim mjestima može se očekivati i remećenje javnog reda i mira, ali i krađe osobnih stvari, radi čega građane pozivamo da u takvim prilikama paze na svoje osobne stvari, način kako ih ostavljaju i gdje ih ostavljaju, te koliko paze na njih. Obzirom na očekivano pojačani promet na većini prometnica kao i graničnim prijelazima policija će pojačati kontrolu i svoju prisutnost na prometnicama, a građane molimo za razumijevanje zbog mogućih prometnih gužvi i strpljenje kako zbog nervoze i naglih radnji ne bi doveli u opasnost sebe i druge. Tijekom trajanja protekle operativne akcije „Mir i dobro 2016./2017.“ na području Policijske uprave međimurske nisu evidentirani događaji koji bi u znatnijoj mjeri narušili stanje javnog reda i mira i stanje opće sigurnosti, a niti su evidentirani slučajevi zlouporabe oružja, eksplozivnih ili pirotehničkih sredstava, niti je zbog uporabe pirotehničkih sredstava došlo do ozljeđivanja građana ili oštećenja imovine. Svakako, ističemo kako tijekom proteklih blagdana uslijed korištenja pirotehnike nije bilo stradavanja djece, dok je to proteklih godina bio čest slučaj.

Savjeti građanima

O kakvim se pirotehničkim sredstvima za zabavu radi, odnosno kojeg su razreda, građani mogu prilikom kupnje očitati na svakom jediničnom pakovanju pirotehničkih sredstva, jer je proizvođač ili uvoznik obavezan istaknuti: natpis na hrvatskom jeziku o nazivu proizvoda, razredu pirotehničkog sredstva, proizvođaču ili uvozniku, kao i broj rješenja Ministarstva unutarnjih poslova, kojim im je odobreno stavljanje u promet pirotehničkih sredstava. Posebnu pozornost treba obratiti na najmlađe jer petarde nisu igračka, a nesreće se ne događaju drugima. Od pirotehničkih sredstava najčešće stradaju šake, prsti, lice i oči. Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i ostalih sredstava jer je obilježavanje blagdana bez toga svečanije, dostojanstvenije i mirnije.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr