SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Koncert Klape „Sveti Juraj“ i Orkestra HRM – e uz Jakoplje

Fotografije uz članak 1
Završeno 25.07.2021 - 25.07.2021

Uz blagdan sv. Jakoba, zaštitnika Preloga, Grad Prelog, Turistička zajednica Grada Preloga i Dom kulture Grada Preloga, organiziraju koncert Klape Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj” i Orkestra Hrvatske ratne mornarice. Koncert će se održati na otvorenoj pozornici, ispred Doma kulture u Prelogu, u nedjelju 25. srpnja, s početkom u 20,00 sati. Ulaz je besplatan.

Klapa Hrvatske ratne mornarice „Sveti Juraj“

Mornarička klapa "Sveti Juraj" iz Splita, osnovana je 12. siječnja 2001. godine u Raketnoj bazi Hrvatske raketne mornarice u Žrnovnici, s ciljem predstavljanja Oružanih snaga Republike Hrvatske na Međunarodnom susretu vojski svijeta u Lourdesu. U 19 godina svoga djelovanja Klapa je nastupala diljem domovine i svijeta (po svim meridijanima i paralelama) stekavši status jedinstvenog branda hrvatskog naroda u zemlji i svijetu. Od brojnih nastupa izvan domovine (Italija, Njemačka, Poljska, Belgija, Mađarska, Francuska, Austrija, Slovenija, Češka, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Kina, Kanada, SAD) posebno je zapažen njihov nastup povodom ulaska Republike Hrvatske u članstvo Europske unije, 1. srpnja 2013. godine, kada je Klapa nastupila na svečanosti podizanja hrvatskog stijega ispred zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu, kao i na svečanosti u Vijeću Europe u Bruxellesu. Danas Klapa „Sveti Juraj“ djeluje u sklopu Orkestra oružanih snaga Republike Hrvatske i prvenstveno je obilježava koncertna aktivnost i angažiranost na brojnim protokolarnim zadaćama Ministarstva obrane te državnih institucija Republike Hrvatske. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, od kojih ističemo: Srebrena kula Cambi (druga nagrada publike) na večeri „Kaštelanski dir“ 2005., nominacija za diskografsku nagradu Porin 2005. u kategoriji klasične glazbe za najbolju izvedbu većeg komornog sastava, komornog ili simfonijskog orkestra ili zbora skladbom Ave Maria, Zlatna plaketa s kadenom Mare nostrum Croaticum za iznimno očuvanje i promicanje nacionalnog, kulturnog, povijesnog i vjerskog dobra hrvatskog naroda u svijetu, Zlatna plaketa Pelerinage Militaire International PMI u povodu 50. obljetnice Međunarodnog susreta vojski svijeta u Lurdesu, za izniman doprinos i sudjelovanje u internacionalnom programu 2008. godine, pozlaćeni povijesni grb grada Skradina - 1. nagrada stručnog ocjenivačkog suda za najbolju izvedbu izvorne klapske pjesme na 29. susretu dalmatinskih klapa u Skradinu 2008., Grand prix - festivala zabavne glazbe Split 2009. i treća nagrada stručnog ocjenjivačkog suda, u suradnji s Đanijem Stipaničevim, za pjesmu Mali Paškin, 1. nagrada stručnog ocjenjivačkog suda i nagrada za najbolju dalmatinsku pismu na međunarodnom "Marko Polo festivalu" u Korčuli 2010., za pjesmu "Zapivaj klapo moja", nominacija za diskografsku nagradu Porin 2011. - u kategoriji najbolja izvedba klapske glazbe skladbom "Jubavi ufanje veliko", 1. nagrada publike - sveukupni pobjednik 3. festivala marijansko duhovne klapske pjesme "Klape Gospi Sinjskoj", Nagrada grada Kaštela 2018 godine, Grand prix - festivala zabavne glazbe Split 2019. 1. nagrada publike i stručnog ocjenjivačkog suda, u suradnji s Goranom Karanom i Tedijem Spalatom, za pjesmu Kuća naše pisme.

Tijekom svog 18-godišnjeg rada klapa je izdala više od 150 audio i video snimaka kroz brojne albume čija se tematika proteže od tradicionalnih dalmatinskih klapskih pjesama, napjeva svjetovnog i duhovnog karaktera do domoljubnih i modernih pjesama pod umjetničkim vodstvom prof. Dragice Bošnjak, prof. Vladana Vuletina i prof. Maria Božića. Pjevači Klape „Sveti Juraj“ su: Hrvoslav Kužić, Stipe Botica, Ivica Kuzmanić , Marko Bralić, Darko Tranfić,  Domagoj Žanić, Bruno Andrić, Goran Bralić, Jakov Šegvić i Dragan Popović. Zapovjednik klape je stožerni narednik Marko Bralić.

Orkestar Hrvatske ratne mornarice

Orkestar Hrvatske ratne mornarice osnovan je 1991. godine u Splitu i baštinik je stoljetne tradicije puhačkih orkestara na širem dalmatinskom području. Utemeljen u danima Domovinskog rata, kako bi u skladu s okolnostima pridonio identitetu i profiliranju svih pozitivnih i humanih težnji, izrastao je u istaknutog promicatelja kulturnog života sredine u kojoj je ponikao. U svojim prvim godinama djeluje u formi simfonijskog puhačkog orkestra, kojim su ravnali priznati hrvatski dirigenti (P. Dešpalj, L. Voltolini, M. Tarbuk, E. Mičić, H. Zlodre, I. Lipanović, D. Marušić), a ostvarene su i brojne suradnje s najistaknutijim vokalnim i instrumentalnim solistima, komornim ansamblima, vokalnim sastavima i zborovima. Od 2008. godine Orkestar Hrvatske ratne mornarice djeluje u sastavu Orkestra Oružanih snaga Republike Hrvatske. Zbog smanjenja broja glazbenika, Orkestar danas u koncertnim prilikama djeluje u formi plesnog orkestra i/ili big banda, a u protokolarnim i promenadnim prilikama nastupa u klasičnom marching band sastavu. Iako su na repertoaru različiti glazbeni žanrovi, Orkestar je najčvršće vezan uz hrvatsku glazbenu baštinu, poglavito onu dalmatinske provenijencije. Stotine ostvarenih koncerata i ne manje drugih izvedaba svjedoče o reputaciji ansambla i daju čvrsta jamstva i nedvojbeno povjerenje u budućnost ovog elitnog glazbenog tijela. Zapovjednik Orkestra HRM je bojnik Milan Milas, a dirigent mo. Tonći Ćićerić.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr