SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Koncert uz kolaudaciju orgulja crkve u Prelogu

Fotografije uz članak 11
27.11.2023

U ponedjeljak, 27. studenog 2023. godine u organizaciji Grada Preloga, Doma kulture Grada Preloga i Župe sv. Jakoba ap.st. održan je drugi dio koncerta kolaudacije obnovljenih orgulja u Župnoj crkvi Prelog. Mladi umjetnici iz Varaždina Barbara Pokorny, sopran, Tomislav Ratković, truba i Višeslav Jaklin na orguljama, izveli su djela Bacha, Handela, Caccinija, Vivaldija, Tartinija i Bobića. Uz jedinstvene zvukove orgulja starih 130 godina, svoje zvukovne motive dodala je raskoš i punoća širokog opsega sopranističke arije i pompozna i veličanstvena melodija trube. Crkvom je odjekivala glazba dostojna doma Krista Kralja, koji je blagdan proslavljen u nedjelju.

Barbara Pokorny rođena je 2004. godine u Varaždinu. Uz pohađanje osnovne škole, upisuje Glazbenu školu u Varaždinu, smjer klavir. Nakon završenog osnovnoškolskog obrazovanja, upisuje Drugu gimnaziju Varaždin uz koju nastavlja svoje glazbeno obrazovanje u srednjoj glazbenoj školi, smjer solopjevanje, u klasi prof. Darije Hreljanović i prof. Dorotee Ilčić. Sa 17 godina primljena je na pripremni semestar Sveučilišta za glazbu i izvedbene umjetnosti u Grazu, smjer solopjevanje, te godinu dana kasnije započinje sa studijem na istom, u klasi prof. Elene Pankratove. Za vrijeme srednjoškolskog obrazovanja, sudjeluje na natjecanjima IMMCC Maribor, Međunarodno pjevačko natjecanje Lav Mirski te 61. hrvatsko natjecanje učenika i studenata glazbe i plesa, na kojima osvaja 1. i 2. nagrade. Kao učenica Glazbene škole u Varaždinu, više puta nastupa i sa Varaždinskim komornim orkestrom, sa kojim također nastupa i na 52. Varaždinskim baroknim večerima. Redovito sudjeluje u projektima ansambla Nonet Donum te zbora Chorus dominicalis, sa kojim 2022. godine nastupa i kao solist Bachovog Božićnog oratorija u Varaždinskoj katedrali. U rujnu 2023. godine kao članica Noneta Donum sudjeluje na turneji u Kanadi. 

Tomislav Ratković rođen je u Varaždinu gdje je završio srednju glazbenu školu u klasi prof. Darka Navoja. U Zagrebu je završio Muzičku akademiju – studij trube u klasi prof. Stanka Selaka. Za vrijeme studija sudjeluje na koncertima Muzičke akademije sa akademskim simfonijskim orkestrom (C. Orff- Carmina Burana, A. Honeger- Ivana Orleanska, L.von Beethoven- 9. simfonija… ) Na istoj akademiji 2008. godine završava magisterij trube u klasi prof. Marina Zokića . Usavršavao se u Grožnjanu i Novom Mestu na seminarima kod prof. Stanka Arnolda i Jamesa Thompsona, u Varaždinu na seminarima barokne glazbe "Aestas musica", na seminaru prof. Reinholda Friedricha kao i seminarima Guida Segersa-trubača Minhenske filharmonije. Na prvom natjecanju mladih trubača Hrvatske osvojio je I. nagradu u 3. kategoriji. Povodom proslave 170. godišnjice glazbene škole u Varaždinu svirao je uz pratnju Zagrebačke filharmonije. Od 2003. do 2016. godine bio je profesor trube u glazbenoj školi Požega, gdje je osim nastave trube jedno vrijeme vodio školski puhački orkestar i Brass Quintet. Od 2016. godine je profesor trube u umjetničkoj školi Fortunat Pintarić u Koprivnici, a od 2019. radi kao profesor trube u Glazbenoj školi u Varaždinu. Uz solističke recitale i koncerte redovito surađuje sa ansamblom Cantus i Varaždinskim komornim orkestrom, a ostvario je i nekoliko koncerata sa Zagrebačkom filharmonijom.

Višeslav Jaklin, varaždinski katedralni orguljaš, magistrirao je orgulje, improvizaciju i dirigiranje na studiju crkvene glazbe u Grazu te magistrirao koncertni smjer orgulja na sveučilištu u Beču u klasi svjetski priznatog profesora Michaela Radulescua. Pohađao je privatne satove orgulja i improvizacije u Weimaru i Parizu, te brojne majstorske tečajeve. Nositelj je prvih nagrada na međunarodnim orguljaškim natjecanjima u Švicarskoj i u Austriji. Od 2001. do 2008. bio je orguljaš franjevačke crkve u Grazu, a 2008. postaje orguljaš Varaždinske katedrale. Voditelj je katedralnih zborova Chorus liturgicus i Chorus dominicalis, Noneta Donum i dječjeg zbora Katoličke osnovne škole Svete Uršule „Uršuline zvjezdice“. Pod vodstvom Višeslav Jaklina Uršuline zvjezdice proglašene su najboljim dječjim zborom na Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži. 2015. godine imenovan je Povjerenikom za zaštitu orgulja Varaždinske biskupije, a u rujnu 2023. imenovan je i Predstojnikom Ureda za crkvenu glazbu Varaždinske biskupije. Kao solist i komorni glazbenik redovito koncertira u Hrvatskoj i mnogim europskim zemljama, te u Izraelu i Kanadi.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr