SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Koncert Varaždinskih baroknih večeri u Prelogu

Fotografije uz članak 1
Završeno 01.10.2023 - 01.10.2023

Već gotovo pet desetljeća barokna glazba opstaje u hrvatskoj baroknoj prijestolnici i bivšem glavnom gradu, Varaždinu. Varaždinske barokne večeri (VBV) se održavaju u jesen, uglavnom u crkvama i palačama, ali ne samo u Varaždinu – festival je prerastao granice grada od 1971. godine, kada je održano prvo trodnevno izdanje. Sada su Barokne večeri dvotjedni festival s tridesetak koncerata koje izvodi nekoliko stotina glazbenika ispred otprilike deset tisuća članova publike iz cijelog svijeta. Etablirao se kao europski i svjetski poznati festival rane glazbe.

Grad Prelog je od 2002. godine jedan od članova obitelji Varaždinskih baroknih večeri te svake godine ugošćuje renomirane europske ansamble i umjetnike. U sklopu ovogodišnjih Varaždinskih baroknih večeri, u Prelogu, u crkvi sv. Jakoba, u nedjelju 1. listopada, s početkom u 20 sati, nastupit će švicarski ansambl Prospero Consort. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan. U programu pod nazivom „Osjećaj zajedništva“ će se naći djela Carla Philippa Emanuela Bacha, Jean-Philippe Ramea, Johanna Sebastiana Bacha te Georga Philippa Telemanna.

Prospero Consort

Daria Spiridonova, violina

Nora Eder, violina

Dominik Klauser, viola

Marie-Louise Wundling, violončelo

Lukas Stamm, čembalo

Prospero Consort švicarski je ansambl koji se sastoji od mladih glazbenika posvećenih povijesno informiranom izvodilaštvu te uvjerenih da je glazba prošlih stoljeća još uvijek relevantna za našu sadašnjost. Školovani na raznim muzičkim akademijama u Švicarskoj i Njemačkoj, ujedinjeni su u težnji da glazbu 17. i 18. stoljeća izvode na najvišoj umjetničkoj razini. Članovi ansambla sviraju na povijesnim instrumentima, a jezgra ansambla je gudački kvartet s čembalom kojemu se, ovisno o programu, pridružuju puhači i pjevači. Projekti s nekonvencionalnim programima od sjeverne Njemačke do Napulja, od trija do komorne izvedbe Bachovih kantata dokazuju raznolikost i zanimljivost ansambla. Osim izvođenja barokne glazbe ansambl u svoje programe često uključuje i suvremenu glazbu. Na njihovim su koncertima suprotstavljena poznata i nepoznata djela, istražuju nove koncertne formate i prostore te nastoje svoju strast prema baroknoj komornoj glazbi prenijeti i na mladu publiku. Osim redovitih koncerata u Zürichu i sjeveroistočnoj Švicarskoj ansambl je nastupao i na Međunarodnom Bachovom festivalu u Schaffhausenu i Centru za istraživanje i njegovanje Telemannove glazbe u Magdeburgu.

 

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr