SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Ljetni gušt na Dravi učinit će ljeto u Međimurju nezaboravnim

Fotografije uz članak 1
Završeno 17.06.2023 - 27.08.2023

Rijeka Drava nepresušni je izvor legendi, umjetničkih inspiracija, tradicionalnih i novih oblika bavljenja sportom i rekreacijom, ona svojim tokom utječe na krajolik, gospodarstvo i kulturu kraja kroz koji teče. Na jednom je dijelu zarobljena i mirna, na drugom divlja i nepredvidiva – ona je ogromni turistički potencijal Međimurja. Upravo su s namjerom razvoja i unapređenja turističkih proizvoda vezanih uz rijeku Dravu Turistička zajednica Grada Preloga, Općina Sveta Marija, Općina Donji Vidovec i Općina Donja Dubrava osmislile projekt naziva „Ljetni gušt na Dravi – Drava Summer Chill“. Projekt je to koji će promovirati tradicionalne i rado posjećene manifestacije povezane s rijekom Dravom: Dane zlata i starih zanata u Donjem Vidovcu, Lov na labuđe pero u Prelogu, Ljeto ribe uz Dravu u Svetoj Mariji te Dane Dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje u Donjoj Dubravi. Tako će se unaprijediti četiri sfere zajedničkog turističkog proizvoda iz Sporazuma „Dravsko blago“ – baština, sport i rekreacija, enogastronomija i kultura. Posjetitelji su pozvani da iz prve ruke „kušaju“, „izrađuju“, „iskuse“ turističku ponudu i proizvode područja uz Dravu, bilo da se radi o enogastronomiji, starim zanatima ili pak sudjelovanju u tradicijskim igrama i rekreaciji na vodi.

Dani zlata i starih zanata, Donji Vidovec – 17. lipnja 2023.

Općina Donji Vidovec poznata je po vrlo starom zanatu koji se danas u svijetu rijetko može vidjeti i doživjeti, a to je ispiranje zlata iz rijeke Drave. Stoga se svake godine organizira tradicionalna manifestacija „Dani zlata i starih zanata“. Umijeće ispiranja zlata donjovidovskih zlatara prepoznala je i carica Marija Terezija te im je darovala posebnu povelju davne 1776. godine. Tom je poveljom ispiračima iz Donjeg Vidovca dodijeljeno pravo za ispiranje zlata na rijekama Dravi, Savi i Muri. Manifestacija „Dani zlata i starih zanata“ spoj je lokalne povijesti i turističke ponude gdje se na jednom mjestu mogu vidjeti i doživjeti zanati poput zlatarenja, košaraštva, medičarstva (s ukusnim napitkom spravljenim od fermetiranog meda – gvircom, ali i licitarskim srcima rađenima po starinskim kalupima), kušati domaća jela poput orehnjače, makovnjače, koružnjače te ponuda lokalnih poljoprivrednih gospodarstava te domaće rukotvorine. Za kulturni dio programa pobrinut će se Kulturno-umjetničko društvo Donji Vidovec s gostima iz susjedne Mađarske i Slovenije.   Posjetiteljima manifestacije nudi se mogućnost panoramske vožnje kanalom „HE Dubrava“ gdje će se prezentirati ispiranje zlata, ponuditi degustacija crnog piva proizvedenog u Hotelu Golf iz Donjeg Vidovca i tradicionalnih jela kao što su „zlatarska juha“, „zlatarski žganci“ i „zlatarski kalamper“. Manifestacija „Dani zlata i starih zanata“ održat će se 17. lipnja 2023. godine u Donjem Vidovcu, odnosno na kanalu „HE Dubrava“.

Lov na labuđe pero, Sportsko-rekreacijska zona Marina Prelog – 30. lipnja do 2. srpnja 2023.

Već 23. godinu za redom Sportsko-rekreacijska zona Marina u Prelogu krajem lipnja i početkom srpnja postat će poprište vrlo popularnog natjecanja – „Lova na labuđe pero“. Nautički klub „Labud“ iz Preloga provoditelj je ovog natjecanja u veslanju tradicionalnim plitkim dravskim čamcima, odnosno „dravskim čonima“. Tradicionalni drveni čamci ili "čoni" tradicija je koju Nautički klub Labud, uz podršku Turističke zajednice Grada Preloga i Grada Preloga, želi očuvati od zaborava i kroz svoje aktivnosti revitalizirati njegovu upotrebu. Cilj manifestacije je i motivirati mlađe naraštaje na čuvanje tradicije vezane uz rijeku Dravu, ali i bavljenje sportovima na vodi. Manifestacija „Lov na labuđe pero“ trajat će tri dana i održavat će se na prostoru Sportsko-rekreacijske zone Marina u Prelogu, na najvećem akumulacijskom jezeru u Hrvatskoj.

30. lipnja, u sklopu „Lova na labuđe pero“ na prostoru Sportsko-rekreacijske zone Marina Prelog održat će se kazališna predstava „Beba“ na otvorenom u večernjim satima u izvedbi Kerekesh teatra, a pozornica će biti smještena tik uz obalu jezera. Uz kazališnu predstavu održat će se i „Vinski piknik“, popratni događaj s degustacijama međimurskih vina i delicija od dravske ribe.

1. srpnja, drugog dana „Lova na labuđe pero“ nastavit će se turnirom u odbojci na vodi koji se proteklih nekoliko godina pokazao vrlo popularnim među mladima. Odbojkaše će pratiti dobra atmosfera za koju će biti zadužen DJ i odlična gastro ponuda.

2. srpnja, trećeg dana manifestacije obilježit će sam „Lov na labuđe pero“, odnosno natjecanje u veslanju tradicionalnim čamcima na Jezeru HE Dubrava, ili na „Priločkom moru“, kako ga od milja naziva lokalno stanovništvo. Sam događaj počinje u prijepodnevnim satima okupljanjem ekipa (dva člana po čamcu) koje dolaze iz Preloga, ali i okolnih općina i gradova. Sam početak utrke označava paljba iz topa Udruge građana „Zrinska garda Čakovec“. Pobjednik je ekipa koja prva uspije odveslati cijelu etapu na jezeru i proći kroz cilj.

Nakon natjecanja i podjela nagrada, posjetitelji će sami moći sudjelovati u natjecanju u veslanju kajakom za parove te tradicionalnom praćkanju, odnosno gađanju mete praćkom. Tijekom cijele manifestacije neće nedostajati ni glazbene zabave i gastronomske ponude, a pravu poslasticu posjetitelji će moći doživjeti nakon natjecanja – Nautički klub „Labud“ Prelog nudit će besplatne vožnje jezerom zainteresiranima.

Ljeto ribe uz Dravu, Sveta Marija – 5. i 6. kolovoza 2023.

Općina Sveta Marija, uz blagdan Velike Gospe 15. kolovoza, slavi i svoje dane. Jedan od najvećih i najviše prepoznatljivih događaja toga kraja je „Ljeto ribe uz Dravu“. Riječ je o turističkoj, sportskoj i kulturno-tradicijskoj manifestaciji koja iz godine u godinu privlači mnogobrojne posjetitelje. Tradicionalno se manifestacija održava tijekom dva dana uz Derivacijski kanal „HE Dubrava“, u koji utječe zarobljena Drava iz Jezera „HE Dubrava“. Pod organizacijskom palicom Općine Sveta Marija te Športsko-ribolovnog društva „Klen“ iz Svete Marije, druženje i natjecanja u ribolovu održavaju se kod ribičkog doma Klen više od 20 godina. Posjetitelji manifestacije uživat će u bogatoj enogastronomskoj ponudi, šaranu na rašljama i drugim ribljim specijalitetima, a mnogobrojni ribolovci i majstori okušat će se u spravljanju fiš paprikaša. Svojim nastupom članovi KUD-a „Ivan Mustač-Kantor“ iz Svete Marije proteklih su godina upotpunili ugodnu atmosferu i ugođaj, a tako će biti i ove godine. Predstavljanjem djela iz svoje etno zbirke, članice Udruge „Svetomarska čipka“ i Udruge žena „Amalija Kranjec“ izložbom rukotvorina prikazat će tradiciju ručnih radova destinacije, od kojih upravo svetomarska čipka, uvrštena na popis nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske, oduzima dah svojim zamršenim uzorcima. Također će biti izložene i slike poznatih svetomarskih slikara Ivana Varge i Franje Mustača Medarovog. Cijeli će događaj biti popraćen bogatom gastronomskom ponudom i glazbenom zabavom.

Manifestacija će se održati 5. i 6. kolovoza 2023. godine uz Derivacijski kanal „HE Dubrava“, odnosno u prostorijama ŠRD-a „Klen“ Sveta Marija.

Dani Dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje, Donja Dubrava – 26. i 27. kolovoza 2023.

Općina Donja Dubrava tradicionalno provodi manifestaciju „Dani Dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje“ koja se održava posljednjeg vikenda u mjesecu kolovozu. Fokus manifestacije stavljen je na "dobravski" crveni luk i ekološku proizvodnju. „Dobravski crveni ljuk“ autohtona je sorta koja se na ovim prostorima uzgaja više od pola stoljeća. Vrijednost ove sorte dokazuje se uvrštavanjem "Dobravskog crvenog ljuka" na sortnu listu Republike Hrvatske kao zaštićene sorte te upisom na sortnu listu Europske unije. Na manifestaciji posjetitelji mogu kupiti ekološke proizvode i kušati jela od luka kao i druga tradicionalna jela. Manifestacija promovira tradicionalnu proizvodnju luka te ekološku proizvodnju hrane. Okuplja ekološke proizvođače s područja Međimurja, Podravine i ostalih dijelova Republike Hrvatske koji izlažu svoje eko proizvode, a na sajmu su prisutni i izlagači tradicijskih obrta. Manifestacija predstavlja odličnu priliku za promociju međimurske popevke, tradicionalnog oblika pjevanja sjeverozapadne Hrvatske, koja je uvrštena na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalnih kulturnih dobara čovječanstva, zahvaljujući generacijama ljudi i talentiranim pojedincima poput Tete Lize (koja je živjela i djelovala u Donjoj Dubravi) koji su pjevajući pjesme uspjeli sačuvati ovaj tradicijski glazbeni izričaj od zaborava. Manifestacija „Dani Dobravskog ljuka i ekološke proizvodnje“ održat će se 26. i 27. kolovoza 2023. godine u Donjoj Dubravi.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr