SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Međunarodni dan žena obilježen u Prelogu sjajnim koncertom Pjevačkog zbora Grada Preloga

10.03.2024

Tradicionalnim koncertom Pjevačkog zbora Grada Preloga, pod nazivom „Prelog svojim ženama“, u Prelogu je obilježen Međunarodni dan žena. Koncert je održan u Domu kulture Grada Preloga, u nedjelju 10. ožujka, a na ulazu u Dom kulture, gradonačelnik Ljubomir Kolarek i predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki, darivali su malim poklonom sve pripadnice ljepšeg spola uz Međunarodni dan žena. Gosti Pjevačkog zbora Grada Preloga, koji uspješno vodi profesorica Martina Jakšić Rodiger bili su ovoga puta mlade glazbenice Eva Petković i Laura Kramar, članice Plesnog studia Korak (inače učenice Osnovne škole Prelog, Lucija, Tonka, Laura i Eva) te muški glazbeni trio, kojeg su činili Darko Golubić (klavir), Krunoslav Lajtman (saksofon, gitara) i Damir Rodiger (udaraljke).

Međunarodni dan žena koji se obilježava kao podsjetnik na prosvjed tekstilnih radnica u New Yorku 1857. i ove godine je dočekan u znaku osvještavanja rodne ravnopravnosti i svakodnevne rodno utemeljene nepravde koja je i dalje prisutna kako u privatnom životu tako i na radnom mjestu. Sve je počelo u vrijeme brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije kada su zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku. Idućih godina, na isti datum, demonstracije su se nastavile. Jedna od njih ostala je zabilježena u povijesti kao jedna od najutjecajnijih, a to je bilo 1908. godine kada je 15 tisuća žena marširalo kroz New York i tražilo kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Dvije godine kasnije održana je prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu, u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila 'Međunarodni dan žena' na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin. Nakon međunarodnih dogovora utvrđeno je da se taj dan u svijetu slavi 8. marta.

Pjevački zbor Grada Preloga prošle je godine proslavio svoj deseti rođendan. Zbor je osnovan 2013. godine, na inicijativu mnogih entuzijasta u želji da svojom pjesmom obogaćuju život građana, da obogaćuje kulturni život Grada. Gradski čelnici tu su inicijativu prihvatili i podržali i tako je ostalo do danas. Prva predsjednica Zbora bila je dr. Lidija Vidović Zvonar koja je u Zboru od samog početka pa do danas. Dvije prof. glazbe i inicijatorice i prve stručne voditeljice Zbora bile su prof. Ljubica Crnčec i prof. Tena Glavak. Prof. Jasmina Malek Križanec vodila je Zbor dvije uspješne godine, sve do pandemije korone kad je Pjevački zbor privremeno prestao s radom. Nakon dvogodišnje pauze, ponovno su se okupile i nastavile pjesmom širiti radost života. Stručno vodstvo preuzela je tada prof. Martina Jakšić Rodiger, a za novu predsjednicu izabrana je Anica Trstenjak.

Sjajan program, moderan, rasplesan i raspjevan, pripremile su članice Pjevačkog zbora Grada Preloga i za ovaj koncert te oduševile punu dvoranu Doma kulture Grada Preloga. Kroz program je vodio Željko Sokač, koji je koncert završio čestitkom: „Mnogo je izazova s kojima se žene suočavaju; na poslu, u obitelji, tijekom brige za djecu i kada ih pritišće društvo. Mnogo se stvari očekuje od žena te se one suočavaju s mnogim odbijanjima – to dovodi do frustracije i može slomiti ženu. Žene se često susreću s brojnim predrasudama i kritika, često ih se smatra slabijim i nježnijim spolom, iako su u stvarnosti upravo žene te koje su toliko snažne i hrabre da bi im svi drugi mogli zavidjeti. "Žena je poput vrećice čaja - nikad ne znaš koliko je jaka dok se ne nađe u vrućoj vodi", rekla je Eleanor Roosevelt. Poštovane dame, sretan vam Međunarodni dan žena. Želim vam da uvijek budete jake, svjesne svoje snage, da ponosno kročite kroz svaki svoj dan“.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr