SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Obilježen Dan Grada Preloga, podijeljena javna priznanja za 2023. godinu

06.12.2023

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća Grada Preloga, na kojoj su podijeljena javna priznanja Grada Preloga za 2023. godinu, obilježen je Dan Grada Preloga. Uoči svečane sjednice služena je sveta misa u Župnoj crkvi sv. Jakoba, upaljene su svijeće i položeno cvijeće na spomen ploču priločkim velikanima te kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, a prijavak Zrinske garde Čakovec predan je gradonačelniku Ljubomiru Kolareku. Također, u jutarnjim satima položen je vijenac i upaljene su svijeće ispred centralnog križa na groblju u Prelogu. Svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Preloga otvorio je Đuro Ujlaki, predsjednik Gradskog vijeća istaknuvši: „Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća, najvažnija točka bila je donošenje Proračuna Grada Preloga za 2024. godinu. Prema donesenom Proračunu ukupni prihodi i primici Proračuna Grada Preloga za 2024. godinu planirani su u iznosu od 9.700 000,00 eura. Zahvaljujem svima  koji su sudjelovali u kreiranju Proračuna, izvješća i odluka. Gradskim dužnosnicima, pročelnicima, vijećnicima koji su podržali Proračun te onima koji će sudjelovati u njegovoj realizaciji. Kao što se vidi iz planiranog nastavljamo i dalje raditi na poboljšanju i podizanju kvalitete života ljudi koji žive i rade na ovom prostoru“.

Pozivu na svečanu sjednicu odazvali su se brojni gosti: predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske, saborski zastupnik, ujedno i gradonačelnik Grada Mursko Središće, Dražen Srpak, Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, međimurski i varaždinski župani Matija Posavec i Anđelko Stričak, predsjednik Uprave HAMAG – BICRO Vjeran Vrbanec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, brojni načelnici općina iz Međimurske i Varaždinske županije, direktori i ravnatelji ustanova i poduzeća s područja Grada Preloga i Međimurske županije, predstavnici Zrinske Garde Čakovec, Matice Hrvatske ogranak Čakovec, Družbe Braća hrvatskog Zmaja, predstavnici Občine Puconci iz Slovenije, mađarske općine Galambok, župnici iz Preloga i Draškovca prečasni Antun Hoblaj i Krunoslav Kefelja te župni vikar iz Preloga Dominik Cestar.

Gradonačelnik Kolarek u svom je obraćanju posebno istaknuo veliki ponos: „Ponosan sam što sam Priločanec. Ponosan sam na svako naselje našeg Preloga. Na naš Cirkovljan, Čehovec, Čukovec, Draškovec, Hemuševec, Oporovec, Otok, Prelog. Ponosan sam što smo vodeća sredina u Hrvatskoj što se tiče zbrinjavanja otpada. Ponosan sam što krećemo u gradnju zaobilaznice. Ponosan sam što su naši vrtići puni, što dograđujemo vrtić u Draškovcu. Ponosan sam što nam nedostaje mjesta za gradnju gradilišta. Ponosan sam što nam se bliži gradnja trgovačkog centra u Prelogu. Ponosan sam što u Prelogu radi i zarađuje za život gotovo pet tisuća ljudi. Ponosan sam što mogu izaći pred svakog čovjeka u Prelogu. Što, iako me zbog toga često kritiziraju, želim pomoći i saslušati probleme svakog čovjeka. Ne mogu uvijek svima pomoći, ali pokušavam koliko mogu. Ponosan sam na svoju obitelj, ponosan sam što se i ove godine obraćam kao gradonačelnik Grada Preloga. Za mene nema veće časti“. Odgledan je Priločki dnevnik, gdje su kroničari Preloga pobrojali brojna događanja na području Preloga u 2023. godini. Svim su se nazočnima obratili Marijan Varga, načelnik Općine Donja Dubrava, ispred susjednih međimurskih općina, župan Matija Posavec, izaslanik predsjednika Sabora Republike Hrvatske Dražen Srpak, video javljanjem Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu te na kraju predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

U posljednjem dijelu sjednice dodijeljena su javna priznanja za 2023. godinu. Priznanja su dodijelili predsjednik Gradskog vijeća Đuro Ujlaki, gradonačelnik Ljubomir Kolarek i njegov zamjenik Zdravko Kvakan. Plakete Grada Preloga tako su primili Diadema Croatia d.o.o. iz Preloga, Sportsko rekreacijski centar DG Sport & Hotel Panorama iz Preloga , Marko Štefičar iz Preloga, Zvonko Židov iz Cirkovljana te .Zrinko Karlović iz Zagreba. Grbom Grada Preloga pak su nagrađeni Ivica Beti iz Preloga, Damir Dominić iz Oporovca i Dražen Novak iz Preloga.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Pjevački zbor Grada Preloga te suradnjom sa Koncertnim uredom Varaždin, pijanist Davor Brđanović i violinistica Ivana Šambar. Kroz program je vodio Željko Sokač dok je na početku čestitku Gradu Prelogu za rođendan uputilo Društvo Naša djeca Prelog. Pjesmu „Prilok, moj grod“ izveo je Matija Balaban, a stihove „Gradu za rođendan“ Leda Vuk, Abel Bogomolec i Tin Režek. Uoči same sjednice svečano su upaljene svijećice Adventske čarolije Turističke zajednice Grada Preloga na Trgu Slobode ispred Doma kulture.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr