SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Obilježen Dan Grada Preloga

07.12.2020

Sukladno aktualnoj situaciji, na skroman i prikladan način obilježen je ovogodišnji Dan Grada Preloga. Grad Prelog slavi svoj dan, Dan Grada Preloga, 6. prosinca, u spomen na prvo spominjanje Preloga, daleke 1264. godine. U nedjelju, 6. prosinca, položen je vijenac i upaljene svijeće ispred centralnog križa na groblju u Prelogu. Sveta misa povodom Dana Grada Preloga, služena je u Župnoj crkvi sv. Jakoba, a nakon mise položen je vijenac i upaljene svijeće na Spomen ploču znamenitim Hrvatima priločke Župe. Ovogodišnja Javna priznanja Grada Preloga dodijelila su se u ponedjeljak, 7. prosinca, u Gradskoj vijećnici Grada Preloga. Dodjeli Javnih priznanja nazočili su Darko Horvat, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, predsjednik Gradskog vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki te njegovi zamjenici Dražen Novak i Marijan Glavina, saborski zastupnik i gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek te zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan. Uz čestitke nagrađenima, istaknuta je i zahvala za njihov rad i zasluge za današnji izgled Preloga. Plaketu Grada Preloga primili su Slavko Režek iz Cirkovljana, Marko Jeđud iz Čehovca, Dragutin Kare iz Preloga i NK Naprijed iz Cirkovljana, a Grb Grada Preloga Marta Posavec iz Preloga i Eurobeton d.d. iz Preloga.

I.   Plaketa Grada Preloga

  • Slavko Režek iz Cirkovljana

Slavko Režek iz Cirkovljana obrtnik je, poduzetnik, nasljednik obiteljskog obrta, klesarske radionice i keramičarskog obrta. Pomaže brojnim udrugama na području Cirkovljana, a tridesetak je godina aktivni član Sportskog ribolovnog društva Ostriž Cirkovljan. Uz značajne sportske uspjehe na ribolovnim natjecanjima, uključuje se i u rad Ostriža, kao član Upravnog i Nadzornog odbora društva. Zahvaljujući njegovima donacijama izgrađena je nadstrešnica, uređen okoliš ribnjaka, prostorije društva, ekipe su opremljene sportskom opremom. Jedan je od ljudi bez kojih se ne može zamisliti rad Sportsko ribolovnog društva Ostriž Cirkovljan, ali i jedan od ljudi, poduzetnika, čija su vrata uvijek otvorena svima.

  • Marko Jeđud iz Čehovca

Marko Jeđud dugogodišnji je član brojnih udruga iz Čehovca, poput Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čehovec, nogometnih klubova „Start“ i ČSK. Skoro dvadeset godina član je Vijeća Mjesnog odbora Čehovec, a u jednom je mandatu vršio i dužnost predsjednika. Kao vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, redovito se uključuje u brojne akcije i događanja u Čehovcu. Niz godina bio je i član Savjeta za socijalnu skrb Grada Preloga, a aktivan je i u radu Župe Sveti Juraj u Trnju. Marko Jeđud uvijek je pri ruci svakom mještaninu Čehovca i u dobrim i u lošim trenucima.

  • Dragutin Kare iz Preloga

Od 1991. godine, Dragutin Kare iz Preloga, sudionik je Domovinskog rata. Prošao je kroz ratišta diljem Republike Hrvatske te je u borbenom sektoru upisao 1931 dan. Od 1996. godine pa sve do umirovljenja 2010. godine, zaposlen je u ministarstvu unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Između ostalog odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata te Spomen plaketom Vukovar 1991. Od 2014. godine obavlja dužnost tajnika, a od 2016. godine predsjednika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske Ogranak Prelog. Član je Počasnog zdruga Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Podružnica Međimurske županije

  • NK Naprijed iz Cirkovljana

Nogometni klub Naprijed iz Cirkovljana jedan je od najstarijih klubova u Međimurskoj županiji. Postoje zapisani tragovi da je klub osnovan davne 1930. godine. U vrijeme nastajanja, nogometno igralište bilo je na drugoj lokaciji te je kasnije preseljeno u Sportski park u Zdencima. Današnji Naprijed jedan je od rijetkih klubova koji ima svoju Školu nogometa, a aktivnih nogometaša i nogometašica više od 70. Najveći uspjeh seniorskog nogometa plasman je u Međužupnijsku nogometnu ligu Čakovec-Varaždin 2014. godine. Stariji će se sjetiti da je Cirkovljan ne tako davno imao i ženski nogometni klub “Lovorke”. Njihov najveći uspjeh zasigurno je osvajanje naslova 1. B lige HNL-a 2003. godine. 2019. godine po prvi puta u povijesti osnovana je ekipa veterana koja je okupila odličnu generaciju igrača koja je cijelo desetljeće bila ponos Cirkovljana. Naprijed ima zavidno izgrađene objekte, dječje igralište te igralište za odbojku na pijesku uz pregršt zelenila uz glavni nogometni teren. Sve to ne bi bilo moguće bez ambiciozne uprave te složnih navijača i sponzora koji vjerno prate svoj voljeni Naprijed.

 II.  Grb Grada Preloga

  • Marta Posavec iz Preloga

Marta Posavec bila je djelatnica Gradskog komunalnog poduzeća Pre-kom d.o.o. od prvoga dana osnivanja ove gradske tvrtke. I prije osnivanja Pre-koma sudjelovala je u komunalnoj izgradnji i uređenju Preloga te je, slobodno možemo reći, jedna od najzaslužnijih osoba za današnji izgled Preloga. Veliki je i njezin doprinos radu Caritasa Župe sv. Jakoba Prelog. Njezino srce uvijek je spremno pomoći svakoj osobi u nevolji. Crkva u Prelogu često se spominje kao najljepša i najuređenija crkva u ovome kraju, a i u tome je velika njezina uloga. Tiha, nesebična, nenametljiva, Marta Posavec ima sve osobine koje bi mnogima od nas bile dobrodošle.

  • Eurobeton d.d. iz Preloga

Eurobeton d.d. razvio se iz tvrtke Beton-Prelog, koji je utemeljen prije stotinu godina kao obrtnička zadruga, a danas posluje kao dioničko društvo u privatnom vlasništvu. Tvrtka zapošljava stručnjake različitih specijalnosti, koji prate najsuvremenije trendove svjetske tehnologije. Vlasništvo najkvalitetnijih šljunčanih ležišta na površini gotovo milijun metara četvornih, jamči Eurobetonu d.d. lidersku poziciju u ovom dijelu Europe. Vizija Eurobetona je, njegujući povijest koja ih je usmjerila i oblikovala, postati poželjan poslovni partner prepoznat po kvaliteti svojih proizvoda i usluga usmjeren na stvaranje nove vrijednosti za potrošače, poslovne partnere i vlasnike. Iz njihove ćemo proizvodnje izdvojiti da Eurobeton d.d. jedini u Hrvatskoj specijalizirao se za proizvodnju betonskih montažnih revizijskih okana svih profila za kanalizacijske sustave po najzahtijevnijim europskim normama, gdje jedini na ovim prostorima proizvode betonska montažna okna sa ugrađenim plastičnim dnom (kinetom). Beton nekad, danas Eurobeton, neraskidivi su dio prošlosti, sadašnjosti i budućnosti Preloga.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr