Svake godine 20. listopada diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan kuhara – dan posvećen svim kulinarskim majstorima koji svojim znanjem, trudom i ljubavlju prema hrani svakodnevno uljepšavaju naše živote. Ovaj dan pokrenula je Svjetska udruga kuharskih saveza (WACS) s ciljem promicanja kulinarske profesije, zdravih prehrambenih navika i međusobnog povezivanja kuhara iz cijelog svijeta. Obilježava se diljem svijeta kroz različite radionice, natjecanja i humanitarne akcije.
„Biti kuhar nije samo posao – to je poziv, ljubav i maštovitost prema zanimanju“, prigodom obilježavanja tog dana, poručuju iz Srednje škole Prelog. U promociju svoje struke uključili su se i učenici 3. KU razreda. Nažalost, nisu svi mogli biti u školi, ali oni prisutni, zajedno sa svojim nastavnicama kuharstva Milenom Štajerec i Anicom Naranđa, prihvatili su izazov: pripremiti jelo od ponuđenih namirnica.
Na stolovima se našla čitava paleta raznovrsnih delicija – od hladnih želiranih predjela, pjenica i jaja sa žumanjkom, pa sve do toplih jela poput rižota s kozicama i domaćim vrganjima te domaćih raviola punjenih raznim nadjevima – kozjim sirom i špinatom. „Važno je da učenici svoju kreativnost prenose na tanjur, stvaraju nezaboravne trenutke i, što je najvažnije, grade samopouzdanje u poslu kojim se bave“ napomenula je strukovna nastavnica Milena Štajerec.
Namirnice se nabavljene od lokalnih proizvođača, a naša je škola uključena u projekt SHE u sklopu kojega je provedena i ova aktivnost. Pri realizaciji izazova učenici su morali voditi računa o tome da svaki tanjur mora imati sve potrebne komponente. „Može izgledati predivno, ali pravi doživljaj krije se u okusima koje treba znati sjediniti i povezati. No to nije sve. Povodom Međunarodnog dana kuhara uskoro nas očekuje još jedna radionica s gostom iznenađenja, mladim chefom “, otkrila nam je nastavnica Anica Naranđa.