SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Otvorena izložba Dine Zebec u Muzeju Croata insulanus

16.06.2023

U petak, 16. lipnja u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga otvorena je izložba grafika „List do lista“ umjetnice Dine Zebec. O izložbi su govorile kustosica Muzeja Grada Preloga Iva Kožnjak i umjetnica Dina Zebec, dok je glazbenim notama večer uveličao prof. Krunoslav Lajtman. Izložba se može razgledati do 28. srpnja.

Dina Zebec rođena je 1990. godine u Varaždinu gdje je završila osnovnu školu te srednju školu usmjerenja industrijski dizajn. Diplomirala je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2014. godine u klasi docenta Muhameda Čavrka te stekla titulu magistra likovne pedagogije. Od 2015. godine je članica Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin. Do sada je imala dvije samostalne izložbe te je izlagala na petnaestak skupnih izložbi. Danas radi kao profesorica u srednjoj školi u Varaždinu, a područje interesa su joj grafika, grafički dizajn i izrada ručno rađenih papira.

Kroz akademsko obrazovanje posvetila se je istraživanju tehnike ručne izrade papira, što ju je potaknulo i navelo da u daljnjem umjetničkom stvaralaštvu proizvodi vlastiti reciklirani papir koji kombinira s grafikom i suhim biljem. Umjetnica tako u svom radu istražuje prirodne forme i stvara radove ekološke tematike. Od diplomskog serijala Šuma pa do ciklusa List do lista, umjetnica kao motiv prvenstveno koristi biljne motive, a postupak izrade grafika potpuno je ekološki, od održivog korištenja lišća do prirodnih bojila.

Koristeći prirodne materijale stvara grafike koje oživljavaju bogatstvo tekstura i oblika koje možemo pronaći u prirodi. Kod tehnike izrade radova koristi čajeve, olupine od luka, aronija i slično, što daj prirodnu boju. Tako umjetnica preša lišće u kombinaciji s prirodnim bojilima te ih zagrijava kako bi listovi pustili svoju boju i ostavili trag na papiru. Ponekad su ti tragovi jasni i oštri, a ponekad transparentni, magličasti, razliveni i jedva vidljivi. Nastale kompozicije umjetnica nadograđuje otiskujući lišće izravno na papir, netoksičnim bojama na vodenoj bazi.

U današnjem ubrzanom svijetu često zaboravljamo koliko je priroda ključna za našu dobrobit i harmoniju. Dina Zebec, svojim jedinstvenim umjetničkim izričajem, uspijeva prenijeti tu važnu poruku na naša osjetila. Njeni radovi nas pozivaju da zastanemo, promislimo i ponovno se povežemo s prirodom koja nas okružuje.

 

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr