SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Otvorena izložba karikatura Damira Novaka

01.04.2023

U subotu, 1. travnja, u prostoru Muzeja Croata inuslanus Grada Preloga, otvorena je izložba karikatura Damira Novaka. Karikature su jedinstveni oblik likovne umjetnosti orijentiran na ljude i njihove karakteristike lica, te prenošenja svakodnevnih vijesti čiji je glavni naglasak na humoru i satiri. Najčešće se javlja kroz crtež i grafiku, u široku rasponu od skice i krokija do tehnički složenijih ostvarenja, a rijetka je u slikarstvu i kiparstvu. Za razvoj karikature bilo je osobito važno osnivanje humorističkih časopisa, u kojima su karikaturisti nalazili mogućnost stalna i izravna dodira s javnošću. Izložbu su predstavili Iva Kožnjak, ravnateljica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga te Krešimir Kveštek, tajnik Hrvatskog društva karikaturista.

Damir Novak karikaturu je zavolio već u osnovnoj školi, a prve crteže počeo je raditi u srednjoj školi. Prve radove objavio je u lokalnom tjedniku "Međimurje" 1982. godine. Danas karikature objavljuje u Međimurskim novinama. Radove su mu objavljivali i mnogi drugi listovi u zemlji: Vatrogasni vjesnik, Slobodna Dalmacija, Feferon, Čvorak, Večernji list, Slobodna Dalmacija i drugi. Uz objavljivanje u časopisima crtao je i portret karikature, stripove i karikature za razne namjene, kalendare, sitotisak, maskote i sl. Član je HDK od 1986. godine. Osvojio je brojne tuzemne i inozemne nagradne na izložbama karikatura, čak njih 95 koje su pristigle iz Koreje, Kine, Italije, Austrije, Kanade, Irana, Iraka, Češke, Srbije, Rumunjske, Slovačke, Grčke, Turske, Makedonije, Albanije, Rusije, Ukrajine… Organizator je Međunarodnog festivala karikature koji se održava u Čakovcu već 7 godina, a  jedinstven je u Hrvatskoj zbog sudjelovanja mladih karikaturista do 16. godine. U Malom Mihaljevcu uz Dane humora organizirao je dosada 17. izložbi karikatura međunarodnog karaktera. Učesnik je u žiriranju međunarodnih festivala karikature. U svom radu koristi raznovrsne tehnike flomaster: tuš, akvarel, flomaster, a unazad desetak godina najviše se oslanja na digitalnu tehnologiju te stvara na grafičkom tabletu.

Svima je na dolasku zahvalio i autor Damir Novak, a otvorenju izložbe, koja ostaje otvorena do 20. travnja, nazočili su i gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek te Dragutin Glavina, predsjednik Skupštine Međimurske županije. Izložba je otvorena uz glazbu Martine Sabljak, a svi su posjetitelji sa sobom ponijeli i novi broj Pikača.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr