SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Otvorena izložba Marije Vugrinec Bobek

28.10.2020

Samostalna izložba Marije Vugrinec Bobek otvorena je 28. listopada 2020. u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga. Otvorenje je održano u skladu s epidemiološkim mjerama, stoga je samo otvorenje izložbe bilo isključivo pozivno. Autoricu i izložbu je predstavila kustosica Muzeja Croata insulanus Grada Preloga Iva Kožnjak, dok su glazbeni programom otvorenje uljepšali Irma Dragičević i Nikola Grabar.

Marija Vugrinec Bobek po struci je dizajnerica unutarnje arhitekture koja umijeće izrade predmeta od žice i konca usavršava već desetak godina. Prvi susret s tom tehnikom bila je scenografija za predstavu „Kriva koza“ Dramskog studija Dada KD Pinklec, tada je izradila lutku od žice i konca i krenula u aktivnu primjenu te rijetke tehnike. Pod pseudonimom „Vu grinka“ dizajnira i stvara slike, skulpture, modne dodatke, sjenila/lampe i ostale inovativne dodatke interijeru.

Konac kao oblik umjetničkog izričaja zastupljen je u izradi trapiserija i čipke. Još od srednjeg vijeka ovi ukrasni predmeti krasili su odjeću, namještaj i zidove, bili su zastupljeni na veličanstvenim plemićkim dvorovima, isto kao u ruralnim krajevima gdje su bili izrađivani u kućnoj radinosti. Specifično preplitanje niti kod čipkarstva najčešće se prenosilo s koljenja na koljeno. Marijina ljubav prema koncu također proizlazi iz obitelji, od djeda, profesionalnog majstora za izradu užeta. Dok su spominjani umjetnički oblici dvodimenzionalni, njezini funkcioniraju u prostoru što ih čini svojevrsnim instalacijama. Primjenom žice koju izrazito pedantno okružuje raznobojni konac, nastaju različiti oblici i segmenti koji ukazuju na prostorni raspored unutar slika, skulptura, sjenila i modnih dodataka. Sastoje se od bajkovitih elemenata poput kućica, raznovrsnog nadrealnog bilja, drveća, domaćih životinja, veselih djevojčica, … Stapanje hladnog materijala koji čini žica sa svilenim koncima Marija  formira calderovske mobilne instalacije koje trepere pri strujanju zraka.  Stoga maštoviti predmeti koji proizlaze iz vješte primjene neuobičajene tehnike žice i konca, čine vibrantni, magični svijet koji budi vedri pogled u svakom od posjetitelja! Izložba se može razgledati do 20. studenog 2020. u uredovno radno vrijeme Muzeja.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr