SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Otvorena izložba „Papirnata energija“ Marka Zubaka

24.05.2023

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga u srijedu, 24. svibnja 2023. otvorena je izložba Papirnata energija autora Marka Zubaka. Izložba se može razgledati do 26. lipnja 2023. godine u radno vrijeme Muzeja.

Marko Zubak rođen je 1979. u Zagrebu. Studij slikarstva na Likovnoj akademiji u Bologni (Accademia delle belle arti di Bologna) upisuje 1999. godine. Nakon završene treće godine studija odlazi u Barcelonu gdje je diplomirao umjetnost na Facultad de Bellas Artes de Barcelona 2006. godine. Živi i radi u Zagrebu i Rovinju. Izložbu u Muzeju Grada Preloga predstavile su kustosica Sonja Švec Španjol, ujedno autorica predgovora, i kustosica Muzeja Grada Preloga Iva Kožnjak. Izložba je organizirana u suradnji sa Srednjom školom Prelog, povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja.

Iz predgovora izložbe:

„Pitanjem suvremenog vremena i čovjekove uloge u njemu bavi se akademski umjetnik Marko Zubak koji djeluje u više različitih umjetničkih područja kao što su slikarstvo i kiparstvo, ali i svijet igračaka od papira. Kao jedini predstavnik papertoysa u Hrvatskoj, Marko Zubak kroz medij papirnatih skulptura reflektira vrijeme u kojem živimo, psihološki sklop pojedinca te način funkcioniranja suvremenog svijeta. Svakodnevan, nepretenciozan, fleksibilan i prilagodljiv za oblikovanje, papir je autoru poslužio kao idealno oblikovno sredstvo za prenošenje priče, interpretaciju i komunikaciju s promatračem.  Papirnate igračke su u pravilu besplatni umjetnički objekti koje svatko može skinuti s interneta i izraditi kod kuće slijedeći upute (http://markozubak.com/). Marko Zubak u izradi papertoysa ide i korak dalje, te sâm proces izrade vidi kao jedan od mogućih pristupa skulpturi pri čemu se forma ne dobiva "oduzimanjem" ili "dodavanjem" materije već krojenjem papira, a rezultat su skulpture, reljefi, objekti, zidne i prostorne instalacije kao i urbane intervencije i site-specific instalacije. Kako sâm autor opisuje, svaki rad započinje skiciranjem mogućih formi koje savijanje papira dopušta, nakon čega izrađuje približni nacrt u grafičkom programu i potom slijedi printanje, rezanje i konstruiranje. Svaki rad ima svoju temu, no u srži većine radova jest uvijek aktualna tema slobode. Iako svijet papirnatih igračaka predstavlja tek jedan aspekt njegovog umjetničkog djelovanja, Marko Zubak je pristup oblikovanju papertoysa uzdignuo na novu razinu stvorivši jedinstvene skulpture od kartona, koje se ne mogu skinuti online, kao i instalacije većih dimenzija te konceptualne radove unutar kojih je integrirao i video radove poput 3D, AR i stop animacije. U ciklusu Papirnata energija razlaže čitavu piramidu društva, državnog aparata i međuljudskih odnosa. Zasebne priče ispričane kroz pojedinačne likove od papira ili grupne instalacije svojevrsni su autorov komentar, kritika te propitkivanje društva, no uz dozu profinjene ironije, satire i inteligentnog humora. Svaki rad nudi nekoliko razina čitanja obrađene problematike, dok nazivi radova (Bloody percent,  Crpitor, VR presretač) sadrže dodatnu poruku u formi komentara ili tekstualne ilustracije situacije aktualnog svijeta.“

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr