SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog održao koncert uz Majčin dan

18.05.2024

Tradicionalnim koncertom pod nazivom „Hvala mama“, Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog, obilježio je i ove godine Majčin dan. U programu tradicionalnog koncerta sudjelovali su mlada glazbenica Ena Mati, Mješovita pjevačka skupina Podružnice umirovljenika Sveta Marija, Pjevački zbor umirovljenika Čakovec, Pjevački zbor Strahoninec te Vinko Rojko i Marija Novak, članovi Književnog kruga Prelog.

Prvu proslavu Majčina dana u Hrvatskoj nagovijestio je 15. svibnja 1927. Katolički list, no gdje je i kako proslava održana, nema podataka. Poznato je da je brigu o proslavi preuzela ''Hrvatska katolička ženska sveza'', i to tako da su svi članovi taj dan prikazali svetu Misu za svoju majku, a u svim su se crkvama trebale održati propovijedi na temu majka, a i predavanja u društvima i školama. Od tada proslava postaje tradicionalna, a obilježavala se drugu nedjelju u svibnju. Za obnovu proslave Majčina dana u novijoj hrvatskoj povijesti najzaslužnija je Družba ''Braća hrvatskoga zmaja''. ''Kao najznačajnija hrvatska ustanova utemeljena sa svrhom da čuva hrvatsku kulturnu baštinu i njeguje uspomenu na velike ljude i događaje iz hrvatske prošlosti'', odlučili su u Hrvatsku ponovo uvesti proslavu Majčina dana, ''sjećajući se svih majki koje su u Domovinskom ratu dale svoje živote za slobodu Hrvatske i podnijele najveći teret: žrtvujući na oltaru domovine svoje sinove i kćeri''. Spomen-područje hrvatskoj majci uredili su na Velikoerpenijskom brijegu iznad Tuheljskih toplica, gdje se nalazi i grob majke autora hrvatske himne, Justine Mihanović Petropoljske. Do danas se u župi Velika Erpenja Majčin dan obilježava svečanom cjelodnevnom proslavom, a od 2000. u obilježavanju posebno sudjeluje i društvo ''Hrvatska žena''.

Ženski pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog osnovan je 2003. godine. Zbor je 2023. godine proslavio 20 godina rada i djelovanja. Kroz svoje djelovanje bilježi mnoštvo nastupa. Zbor nastupa u Gradu Prelogu za potrebe Turističke zajednice i Grada Preloga te na mnogim kulturnim događanjima u Međimurskoj županiji. Tijekom godine zbor nastupa van županije, diljem cijele „Lijepe naše“, a i u inozemstvu. Zbor pjevačica unatrag par godina njeguje prijateljske odnose sa Hrvatskim zborom iz Nagykanizse kamo kroz godinu odlazi na nastupe. Repertoar zbora je raznolik, a rado najčešće pjevaju međimurske, sakralne i popularne pjesme. Zbor redovito prate i tamburaši „Miris čempresa“, koji su 2023. godine, proslavili 10 godina rada i djelovanja. Zbor je veseli i raspjevani, spreman na druženja te se rado odazivaju na sve nastupe. Zbor vodi stručna voditeljica, dirigentica, profesorica Ljubica Crnčec uz suvoditeljicu i koordinatoricu zbora Miljenku Zvonarek. Svim sudionicima, na kraju koncerta, zahvalio se na dolasku i predsjednik Udruge umirovljenika Prelog Franjo Novak, dok je sa zborom i tamburašima pjesmu Trsek moj zbudi se izveo, recitiravši početne stihove, gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr