SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Planinarsko društvo Prelog izložbom i druženjem obilježilo dvadeset godina rada

24.11.2023

Već dvadeset godina u Prelogu djeluje Planinarsko društvo Prelog, a svojih prvih dvadeset godina obilježili su i prigodnom izložbom u prostoru Muzeja Croata insulanus Grada Preloga, u petak 24. studenoga. Autori fotografija su Josip Naranđa, Emanuel Mustač, Marko Kudec i Saša Sović, ali i ostali članovi, a snimljene su na hrvatskim planinama i gorama, ali i slovenskim, talijanskim, austrijskim i francuskim Alpama. Fotografije je za izložbu odabrao, ali i izložbu pripremio Josip Naranđa.

Kroz otvorenje izložbe fotografija, vodila je ravnateljica Muzeja Iva Kožnjak, a sve je pozdravio predsjednik Planinarskog društva Preloga Emanuel Mustač. Planinarsko društvo Prelog trenutno broji 120 članova, iz cijelog Međimurja i susjednih županija. Planinarsko društvo Prelog je i ove 2023. godine bilo vrlo aktivno. Izleti se nisu ograničavali samo na hrvatske planine već se putovalo i na slovenske Alpe i talijanske Dolomite. Pojačano novim članovima, društvo je posjetilo mnogo planina i bilo na brojim atraktivnim vrhovima. Godina je počela tradicionalnim pohodom na blagdan Sveta Tri kralja na Ravnu Goru te posjet Samoborskom gorju i vrhu Japetić. Počeli su se planirati i izleti u susjednu Sloveniju gdje su posjetili Boč i Donačku goru. Svaki povoljan vikend planirao se planinarski izlet, skupljala se kondicija i družilo se u prirodi. Društvo je posjetilo i Grobničke alpe, Kolovratske stjene te nezaobilaznu Ivanščicu na kojoj se većinom održavala kondicija. Prekrasnoj i atraktivnoj slovenskoj prirodi nije se moglo odoljeti te se pomno pratilo vrijeme i vremenski uvjeti na Alpama. Društvo je realiziralo izlete na Uršlju Goru, Košuticu I Begunjščicu. U svibnju, društvo se uputilo na prekrasni petodnevni izlet na Mljet. Pod vodstvom vodiča Josipa Naranđe ovaj izlet je napunio autobus te privukao pažnju mnogih planinara, ljubitelja prirode i onih željnih odmora i mora. Ljeto je počelo žestokim tempom i to s dvodnevnim izletom u Kamniške alpe tj. na Kamniško sedlo te vrh Brana. Na red je došao i dugo iščekivani petodnevni izlet u Italiju - na Dolomite. Na Dolomitima je društvo posjetilo prekrasna mjesta: Tre Cime i ferata Monte Paterno, tritisućnjak Piz Boe, Lago di Sorapis i Lago di Braies. Društvo je do kraja ljeta planiralo i uspješno ostvarilo uspone na najviše vrhove Slovenije - Julijske alpe, Triglav te najviši vrh Kamniško savinjskih alpi, Grintovec. Vodič i tajnik Planinarskog društva Prelog Josip Naranđa, zajedno sa svojom suprugom Otilijom Naranđom, otišao je na Put sv. Jakoba gdje su propješačili 800 kilometara od Francuske do Španjolske.

Podijeljene su i zahvalnice dugogodišnjim članovima društva: Josipu Naranđi, Božidaru Horvatu, Žarku Bermancu, Tihomiru Bogomolcu, Višnji Čižmešija, Renati Vučenik, Petri Kozarić, Petru Šimuniću, Otiliji Naranđa, Mileni Kozarić, Marku Kudecu, Đuri Kugelmanu, Đaninu Kutnjaku, Draženku Grabantu, Danijelu Tureku, Željku Beliću, Lori Tušek, Saši Soviću i Emanuelu Mustaču. Zahvalnice su uručene i Planinarskom društvo Bundek, Hrvatskom planinarskom društvu Međimurje Planinarskom klubu Ibex, Biciklističkom klubu Prelog, Udruzi Laganini Prelog te Gradu Prelogu i Zajednici sportskih udruga Grada Preloga, u čije ime je sve pozdravio i predsjednik Zajednice Dejan Naranđa. Planinarsko društvo Prelog uručilo je zahvalnicu i dopredsjednici Hrvatskog planinarskog saveza Jadranki Čoklici, koja je također čestitala na jubileju i poklonila knjigu te podijelila Brončane znakove Hrvatskog planinarskog saveza sljedećim članovima Planinarskog društva Prelog: Tihomiru Bogomolcu, Renati Vučenik, Petru Šimuniću, Otiliji Naranđa, Danijelu Tureku i Željku Beliću te Srebrni znak Josipu Naranđi.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr