SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Predstavljena knjiga „Dravski mlinovi i virovi“ Petra Horvata

10.02.2024

U petak, 9. veljače u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga održana je promocija knjige „Dravski mlinovi i virovi“ Petra Horvata. U uvodnom dijelu programa autora i knjigu predstavila je kustosica Muzeja Grada Preloga Iva Kožnjak, dok su o knjizi pobliže govorili urednica knjige Lea Šprajc i sam autor Petar Horvat. Knjiga je tiskana u nakladi Grada Preloga.

Autor knjige „Dravski mlinovi i virovi“ Petar Horvat u društvenoj zajednici istaknuo se svojim senzibilitetom za očuvanje etnografske baštine, ponajviše rodnog mu Međimurja. Velika zainteresiranost za predmetima i pričama iz minulih vremenima ponukala ga da sačuva i spriječi propadanje kulturnog identiteta svoga kraja. Posebno veliki značaj imaju tradicijski predmeti kojih je Petar Horvat sakupio brojčano preko 1000, a neki od njih izloženi su u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga.

Knjiga „Dravski mlinovi i virovi“ čitatelja vodi u drugačije Međimurje, pokriveno šumom i okovano Dravom; rijekom koja je dala, ali i oduzimala živote, poticala zajedništvo i slogu, koja je šaptala, koju se osjećalo, bez koje čovjek nije mogao zamisliti niti jedan dan u svom životu. Kroz dijalog koji autor vodi s kazivačima, upoznajemo život mlinara, brodara, skelara i fljojsara, te ponekog bandista. Upoznajemo tako osobne priče ljudi koji su posao pronašli na rijeci Dravi. Živopisni zapisi podrobno dočaravaju katkad hirovitu, katkad mirnu rijeku Dravu i život koji se odvijao uz i na njoj; donose jedinstvene  vrijednosti, običaje, tradicije i kulturne elemente koji su definirali zajednicu. Dijalog i zapisi sadržani u ovoj knjizi doprinose očuvanju kulturne baštine kako bi se sadašnjim i budućim generacijama omogućilo da se povežu s prošlim vremenima i da razvijaju dublje razumijevanje različitih aspekata ljudske kulture i povijesti. Petar Horvat zaista je iskazao veliko poštovanje prema staroj Dravi i kulturnom identitetu koji nam je pružila.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr