SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Predstavljena prva preloška baštinska slikovnica

Fotografije uz članak 8
31.01.2023

U petak 27. siječnja 2023. u prostoru Knjižnice i čitaonice Grada Preloga predstavljena je prva preloška baštinska slikovnica naziva Pesjanek te gledi! autorice Maje Lesinger. Slikovnica je kruna višegodišnjeg rada djelatnica Knjižnice i čitaonice Grada Preloga na revitalizaciji i popularizaciji lokalnih mitova i legendi dravskoga kraja. Izdavač publikacije je KIČ Prelog uz financijsku potporu Osnivača, te je ona zamišljena kao prva u ciklusu tematski sličnih djela za djecu. Slikovnica će biti uvrštena u zavičajne zbirke lokalnih knjižnica, ali i u fond knjižnica diljem zemlje.

O slikovnici:

„Novo vrijeme globalizacije i digitalizacije pred nas stavlja velike izazove, a među njima i onaj očuvanja naše kulturne baštine i prenošenja na mlađe generacije. Ona je temelj za prepoznavanje, definiranje i potvrdu kulturnog identiteta pojedinog naroda, a Hrvatsku krasi ogromno bogatstvo tradicijske kulture, materijalne i nematerijalne kulturne baštine. Ta baština nacionalnog, regionalnog i lokalnog identiteta često je tema i u književnosti, pa tako i dječjoj. Tradicija I baština nas uvijek podsjećaju na ono što smo bili, na ono što jesmo, a kako bi bile I čuvarice naše budućnosti, potrebno ih je njegovati I voljeti te prenijeti mlađim generacijama. Naša je baština neiscrpno vrelo, potrudimo se da ono nikad ne presuši.“ (Marija Bratonja)

Slikovnica „Pesjanek te gledi!“ baštinska je slikovnica temeljena na lokalnom mitskom biću koje živi uz rijeku Dravu kraj Preloga - pesjaneku. Namijenjena je djeci mlađe dobi od 1 - 5 godina starosti. Tekst je napisan na razgovornom kajkavkom narječju, a priča je svojevrsna dekonstrukcija i rekonstrukcija opisa bića i njegovih osobina. Likovni izraz se može nazvati minimalističkim, što doprinosi i lakšem čitanju teksta za čitače početnike, ali i za one s poteškoćama u čitanju - tekst je napisan velikim tiskanim slovima i lako čitljivim fontom. Stil književnog djela pogodan je i za korištenje u biblioterapijske svrhe, a u izradi su i dodatni didaktički materijali koji će biti dostupni besplatno online.

O autorici:

MAJA LESINGER viša je knjižničarka i ravnateljica Knjižnice i čitaonice Grada Preloga. Autorica je stručnih i dječjih knjiga vezanih za tematiku knjižnice i lokalne nematerijalne baštine. Osnivačica je mreže Malih slobodnih knjižnica Hrvatske i pokretačica Topoteke Prelog. Aktivna je članica nekoliko stručnih udruga u državi i inozemstvu. Poslovna filozofija joj je orijentirana na suradnju, inovacije, izlazak izvan okvira i autentičnost.

O ilustratorici:

NEJRA TURČINOVIĆ magistra je građevinarstva i doktorandica tehničkih znanosti na Politehničkom fakultetu u Zenici. Istražuje kod, igra se dizajnom i voli ilustraciju. XYZ je formula njenih vještina (x-dizajn, y-ilustracija, z-web programiranje. Nejra je ilustrirala mnoge dječje knjige, kreatorica je raznih vizuala i logotipova te dizajnerica web stranica.

Slikovnica Pesjanek te gledi! nalazi se u slobodnoj prodaji te je prvi književni ali ujedno i turistički proizvod knjižnice u smislu dostupnosti za širu javnost i publiku. Svoj primjerak slikovnice možete nabaviti u Knjižnici za vrijeme radnog vremena ili naručiti putem maila na knjiznica.prelog@gmail.com.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr