SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Prelog proslavio 20 godina dobivanja statusa grada

07.02.2017

Svečano je bilo u Prelogu, u utorak 07. veljače. Prigodnom svečanošću obilježeno je dvadeset godina kako je Prelog dobio status grada. 17. siječnja 1997. godine Zastupnički dom Sabora Republike Hrvatske donio je odluku o proglašenju Zakona o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj. Ta je odluka i zakon objavljen u Narodnim novinama 30. siječnja te je zakon stupio na snagu 07. veljače 1997. godine. Tim zakonom utvrđuju se županije, gradovi i općine u Republici Hrvatskoj, određuje se njihov naziv, područje i sjedišta. Grad Prelog dobio je status grada sa naseljima koja ulaze u sastav grada: Cirkovljan, Čehovec, Čukovec, Draškovec, Hemuševec, Oporovec, Otok i Prelog

 

Svima onima koji su radili ne bi li Prelog imao današnji izgled zahvalio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek: „Prvo i najvažnije, jer bez njih sve ovo ne bi bilo moguće, zahvaljujem se svakom stanovniku našeg Preloga. Svakom žitelju Preloga, Cirkovljana, Čehovca, Čukovca, Draškovca, Hemuševca, Oporovca i Otoka. Svima onima koji se brinu za izgled i čistoću naših mjesta, svim gospodarstvenicima Grada Preloga, svima onima koji svoje vrijeme i znanje ulažu u neku od naših brojnih sportskih, kulturnih udruga. Zahvaljujem se svim odgajateljicama u vrtiću, učiteljima i profesorima u našim školama na radu i trudu koji ulažu u naše najmlađe. Zahvaljujem se našem župniku na duhovnom vodstvu i savjetima, zahvaljujem se svim članovima i predsjednicima mjesnih odbora, općinskog i gradskog vijeća. Posebno se zahvaljujem svojim prethodnicima, općinskim načelnicima i gradonačelnicima: Katarini Gradečak, Alojziju Šestanu, Mladenu Mezgi, Miji Hrešću, Milanu Logožaru, Dragutinu Glavini.“. Svim se prisutnima obratio i podsjetio na vrijeme prije dvadeset godina prvi gradonačelnik Preloga Alojzije Šestan, a čestitali su i saborski zastupnik Darko Horvat, međimurski župan Matija Posavec te državni tajnik u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture Tomislav Mihotić. Svečanosti su nazočili i državni tajnik u Ministarstvu turizma Fran Matušić, zamjenici župana Zoran Vidović i Sandra Herman, zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman general pukovnik Slavko Barić, gosti iz Občine Puconci, Letenyea, Murskog Središća, Novog Marofa, predsjednik Gradskog Vijeća Grada Preloga Goran Gotal, zamjenik gradonačelnika Zdravko Kvakan, počasni građanin Grada Preloga Marijan Ramušćak, varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak, prečasni župnik Antun Hoblaj te mnogi drugi.

 

Predstavile su se udruge i glazbenici s područja Preloga: Pjevački zbor Grada Preloga, Pjevački zbor Udruge umirovljenika Prelog, Pjevački zbor Udruge Prijatelji sv. Roka, glazbenici Danijel Oto, Filip Hozjak, Bojan Krušec i Marija Berljak, Mirko Švenda Žiga, Priločke mažoretkinje. Puhački orkestar Grada Preloga prvi puta je predstavio „Priločku koračnicu“, a sa Tamburaškim sastavom Udruge umirovljenika Prelog na pozornicu se popeo i gradonačelnik Kolarek. Svečanost je vodio Željko Sokač. Prije svečanosti u Domu kulture, u crkvi sv. Jakoba služena je sveta misa, koju je predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak, na Spomen ploču priločkim velikanima položeno je cvijeće, a prijavak Zrinske garde primio je gradonačelnik Ljubomir Kolarek. Svečanost je završila vatrometom i puštanjem u zrak 20 lampiona u čast 20 godina Grada Preloga.  

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr


Bilten

Pretplatite se na bilten:
Prijava Odjava