SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE:
Glavna 35, 40323 Prelog; Tel: +385 (40) 645 301

Prelog ugostio osmi po redu "Sajam sigurnosti i prevencije"

22.09.2023

U petak, 22. rujna, Policijska uprava međimurska tijekom svečano je obilježila Dan policije, a u suradnji s partnerima, Vijećem za prevenciju Grada Preloga i Gradom Prelogom te uz potporu Službe za prevenciju Ravnateljstva policije organizirala osmi po redu "Sajam sigurnosti i prevencije".

Svečana akademija održana je u Domu kulture Grada Preloga, a prije same svečane akademije, služena je sveta misa, u crkvi sv. Jakoba u Prelogu. Nakon mise priređen je domjenak za članove obitelji poginulih i nestalih međimurskih policajaca i djelatnike Policijske uprave međimurske. Svojim su dolaskom svečanu akademiju uveličali saborski zastupnik i gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak, zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec,  gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, pomoćnik glavnog ravnatelja policije Dragan Tokić uz brojne predstavnike slovenske i mađarske policije te Policijske uprave varaždinske i Policijske uprave koprivničko-križevačke. Svim su se prisutnima obratili načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač, zamjenik župana Josip Grivec, pomoćnik glavnog ravnatelja policije Dragan Tokić te gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek, koji je posebno pohvalio rad međimurske policije i ostvarene rezultate, posebice one koji su ostvareni na provođenju preventivnih projekata, po čemu je Policijska uprava međimurska jedna od najboljih u Republici Hrvatskoj te je pohvalio ovogodišnji moto obilježavanja Dana policije: „Zajedno gradimo siguran svijet“.

Podijeljene su pohvalnice djelatnicima Policijske uprave međimurske koji su svojim radom, zalaganjem i ponašanjem ostvarili radne rezultate koji su pozitivno utjecali na sveukupnu kvalitetu rada i ugled službe u cjelini. Tako su pohvalnice primili Manuela Bartolić i Branko Jakupak iz Ureda načelnika Policijske uprave, Đurđica Habuš iz Službe zajedničkih i upravnih poslova, Danijel Vuk iz Službe kriminalističke policije, Milan Kovač iz Službe za javni red i sigurnost, Damir Klobučarić iz Policijske postaje Čakovec, Renato Kramar iz Policijske postaje Mursko Središće, Vedran Baranašić iz Policijske postaje Prelog te Branimir Leko iz Postaje prometne policije Čakovec. Ujedno, pohvalnica je dodijeljena djelatnicima Odjela za upravne poslove, a primila ju je voditeljica Odjela Maja Anić. Načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač u znak zahvale za višegodišnju suradnju i potporu na provođenju preventivnih aktivnosti dodijelio je zahvalnice Gradu Prelogu i Gradu Čakovcu. Također, za višegodišnju potporu u organizaciji Sajma sigurnosti i prevencije te svečanosti povodom obilježavanja Dana policije, zahvalnice su dodijeljene Srednjoj školi Čakovec i Graditeljskoj školi Čakovec. Glazbeni i plesni dio svečane akademije obogatili su svojim nastupima Mirko Švenda Žiga i mališani iz Dječjeg vrtića "Fiolica" iz Preloga.

Na prostoru Sportsko rekreacijske zone "Marina" u Prelogu posjetitelji su mogli razgledati pedesetak informativnih punktova, gdje su im predstavljena razna tehnička pomagala i oprema, a koju u svom radu koristi policija, vatrogasci, civilna zaštita, gorska služba spašavanja, hitna medicinska pomoć, razne civilne udruge građana, privatne tvrtke i mnogi drugi, a svima im je zajedničko da se u svom radu bave prevencijom i sigurnošću. "MAK teatar" je s predstavom za djecu uzrasta predškolske dobi i nižih razreda „Prvi koraci u prometu“ animirao najmlađe, a jedna od posjećenijih bila je radionica "Čarobnjaci u akciji – mali forenzičari" na kojoj su se učenici prvih i drugih razreda osnovne škole u sklopu informativnog punkta Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ i kriminalističkih tehničara Policijske uprave međimurske. Za početak pokaznih vježbi prikazana je vježba hitnih službi na jezeru Hidroelektrane Dubrave koja je uključila sudjelovanje Službe civilne zaštite Čakovec, Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, Hrvatske gorske službe spašavanja - Stanice Čakovec, Dobrovoljnog vatrogasnog društva Prelog, Nautičkog kluba Labud Prelog, Gradskog društva Crvenog križa Čakovec te Interventne jedinice policije Policijske uprave međimurske.

Uslijedila je vježba interventnih policajaca iz Policijske uprave međimurske, karlovačke i sisačko-moslavačke. Demonstrirane su vježba s oružjem i opremom. Također, prikazane su razne borilačke vještine koje policijski  službenici primjenjuju prilikom svladavanja otpora te uhićenja počinitelja kaznenih djela. U središnjem dijelu prikazana je vježba Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa. Posjetiteljima su prikazane vježbe detekcije uzorka krvi na tlu i detekcije droge, provjere identiteta osobe, odbijanja napada na policijskog službenika te sprječavanje bijega osobe. Na kraju je uslijedila najspektakularnija vježba međimurskih interventnih policajaca koji su gotovo do realnosti simulirali potjeru za počiniteljima teškog kaznenog djela. Prije samog početka pokaznih vježbi Mažoretkinje Općine Donji Kraljevec posjetiteljima su dočarale ljepotu mažoret plesa i twirlinga te ih zabavile uz poznate filmske glazbene teme.

Korisni linkovi

Žiro-račun i OIB

IBAN: HR3923900011835500002
Hrvatska poštanska banka d.d. Zagreb

OIB: 55624885874

Kontakt

SJEDIŠTE GRADSKE UPRAVE
Glavna 35,
40323 Prelog karta

CENTRALA:
Tel: +385 (40) 645 301
Faks: +385 (40) 638 691
Email: ured-grada@prelog.hr